Reklama

Reklama

Mikola - tenkrát na Koločavě

všechny plakáty
Trailer
Pohádka / Thriller / Krátkometrážní
Česko / Ukrajina, 2011, 30 min

Režie:

Jiří Svoboda

Obsahy(1)

Pohádkový thriller o kouzlech, lásce, zradě a korupci. Film vznikl s cílem umožnit lidem s mentálním postižením prožít nevšední zážitky při nevšední práci a ve snaze deklarovat společnosti, že s přiměřenou podporou dokáží lidé s mentálním postižením mnohé a jejich postižení jim dává zvláštní herecké charisma. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení proběhlo v srpnu 2010 přímo na Koločavě, kde známý bandita Nikola Šuhaj žil a skonal. Název filmu koresponduje s místním ukrajinským nářečím, kde ho místní nazývají Mikolou! [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)
  • V originálním provedení filmu v něm neherci hovoří svými jazyky (česky, polsky, slovensky a ukrajinsky), což koresponduje s prolínáním národností v době První republiky, kdy zakarpatská část Ukrajiny (Koločava) byly součástí tehdejšího Československa. [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)
  • Film byl natočený podle předlohy díla Ivana Olbrachta – Nikola Šuhaj Loupežník. [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)
  • Záměrem tvůrců filmu je to, aby divák po shlédnutí filmu nepoznal, že v něm hráli handicapovaní občané z Ústavů sociální péče. Tímto odvážným záměrem by se měl film výrazně odlišovat od většiny filmů, které handicap jejich herců naopak zdůrazňují. [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)
  • Patronem filmu a vypravěčem je známý herec a bavič Miroslav Donutil, který ztvárnil hlavní roli ve známém filmu o Nikolovi - Balada pro Banditu. [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)

Reklama

Reklama