Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Redaktor Viktor Bláha, hlavní hrdina veselého příběhu, si rád vymýšlí bláznivé historky a rád se baví na úkor svého okolí. Až jednoho dne narazí na roztomilou dívku, která má fantazii ještě větší než on a dokáže s ním držet krok… Komedie režiséra Martina Friče Roztomilý člověk vznikla podle románu F. X. Svobody "Kašpárek". Režisér Martin Frič do hlavních rolí obsadil tehdy již slavný originální komický pár – Oldřicha Nového a Natašu Gollovou. Byli pro režiséra zárukou vysoké herecké úrovně i diváckého úspěchu. Osvědčili se mu již v komediích Eva tropí hlouposti, Kristian a Hotel Modrá hvězda. Roztomilý člověk byl bohužel jejich posledním setkáním před kamerou. V příjemné a vkusné veselohře si s chutí zahráli také Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Jaroslav Marvan a František Filipovský. (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zajímavosť-najskôr uznaná,neskôr znárodnená:14.5.2013 10:27 Milý uživateli, tebou zaslaná zajímavost k filmu Roztomilý člověk (1941) byla právě schválena. Děkujeme za přispění. Text tebou zaslané zajímavosti: Nataša Gollová získala za tento film Národnú cenu . Zdroj:Kniha:Otomar Korbelář vzpomína... z roku 1999 strana 147 ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Klasická veselohra s Oldřichem Novým natočená za protektorátu. Je znát, že tvůrci filmu, v čele s režisérem Martinem Fričem, autorem slavných komedií, sázeli v těžké době na jednoduchý humor, který ovšem skvěle funguje i dnes. Postava povedeného Viktora Bláhy v podání výtečného Oldřicha Nového se jen tak nevidí. Ta když se objeví na pozvání novomanželů na jejich svatbě, nastane poprask. Jeho nevinné lži způsobí pozdvižení mezi všemi hosty a opravdová zábava může začít. Navíc, když se den po svatbě zčistajasna ukáže kamarádka nevěsty upovídaná Poldička, jenž hraje oslnivá hvězda Nataša Gollová, dodá svou výřečností snímku ještě větší grády. A to jsem ještě nezmínil další herecká esa, která ve filmu vystupují jako např. Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Ella Nollová, Jaroslav Marvan nebo František Filipovský. Velice vtipná a milá záležitost, která velice dobře pobaví. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

řekne mi někdo, proč se už dnes takový filmy netočí? vím, že Oldřicha Novýho nikdo nenahradí a nikdo už dneska není ani zpola tak ztřeštěnej, jako Nataša Gollová, ale scénáristi přece nejsou až takový lemry, ne? když uměj vypotit blábol typu Nuda v Brně nebo zábavné komedie z normalizace, proč ne něco podobnýho tomuhle? je to hrozná škoda, že jim komouši neumožňovali moc hrát. na tomhle filmu je vidět, že to byla kardinální chyba. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Největší film v historii lakování!!! Co tady se děje, to je geniální!! Olda Nový jede a nejde zastavit!! Vždycky, když se chytne za kravatu, tak začne lhát (roztomile lakovat). Já to napočítal zběžně 24x. Tenhle film miluju a těch hlášek se nikdy nemůžu nabažit!! Jeden z nejlepších filmů pro pamětníky.... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Za nejlepší Nového filmy považuji vedle Valentina Dobrotivého a Kristiána právě tento snímek, natočený podle předlohy komedie F. X. Svobody Kašpárek. Je skutečně s podivem, kolik scén z tohoto filmu utkví v paměti. Kruhy nad postelí, scéna v posunovaném vagónu, prázdný kostel při závěrečné scéně, oholený vous T. Pištěka... V plejádě skvělých herců nelze zapomenout na E. Nollovou v roli babičky, temperament N. Gollové, ale i drobnější postavy - Z. Baldovou, S. Svozilovou. Vedle standardu R. Schránila se mi zdá, že se umělecky trošku ztrácel L. Pešek, kdežto hladový abstinent Filipovský je taky ve svých scénách nezapomenutelný. Nejde o obsah, sám příběh byl primitivní, ale režijně fričovsky mistrně zvládnutý... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "Kašpárek", který napsal F. X. Svoboda. (Terva)
  • Zázračná Lipice, kterou Bláha (Oldřich Nový) zmiňuje, skutečně existuje. Jde o část obce Pelhřimov, jsou zde skutečně dochované památky z dob Karla IV. a na jejím území je také zmíněný pramen. (Thanoris)

Reklama

Reklama