Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 038)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pozor, komentář obsahuje spoilery. Na počátku byl scénář. Tuctový scénář o bandě psychopatů, kteří se dobývají do domu bohaté rodiny za účelem ji zmasakrovat. Pak ale investor scénáristům děl "tohle už tu bylo, ozvláštněte to něčím", a tak se zrodila myšlenka Očisty (což je mimochodem skutečně jediná věc, která činí film jakž takž zajímavým). Ve finále toho z Ní ale stejně moc nevidíme, protože de facto celý film se odehrává v náhodně vybrané rodině, která Očistu (až na svého nejmladšího člena) bez větších vytáček podporuje. Tedy alespoň do chvíle, než se plus minus desítka na první pohled šílených studentů rozhodne očistit je. To pak křičí, brečí, prosí, no prostě typický lidský NIMBY syndrom.;-) Racionálně se chová pouze jedna osoba, samozřejmě je to ta, která v závěru jako jediná zemře (XD), zbytek rodiny dělá vše proto, aby je zmasakrovali... Mimochodem, až se něco podobného stane skutečností, zamkněte děti do sklepa, protože jinak je napadne odemknout nějakému zkrvavenému, křičícímu nebožákovi, čímž nepřímo zapříčiní totální devastaci domu a smrt někoho z rodiny. Na druhou stranu ale taky zbaví svět party imbecilů, takže si, drazí rodičové, určete priority.;-) Palec nahoru za závistivé a krvežíznivé sousedy, ale jinak stoprocentní průměr. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film je založen na premise, že v blízké budoucnosti bude na jeden den v roce dovoleno vraždit, aby si lidé mohli vzájemně vyřídit účty, čímž se společnost jakoby očistí, a ve zbytku roku je kriminalita na minimu a všichni jsou happy. Což je samozřejmě totální kravina, ale jako námět pro film to jistý potenciál má. Bohužel je ale celý film jen o tom, jak se banda klaunů snaží dostat do jednoho domu. Palec dolů. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Což o to, nápad je to slušný a určitě se z něj dala vytřískat hodně zajímavá podívaná, která by v nejlepším případě mohla nastavit i nějaké to zrcadlo. Jenže na to se tady bohužel vůbec nehraje. Místo toho dostaneme rutinně natočenou vyvražďovačku s nesympatickými charaktery, kterým přejete smrt od první minuty a nulovou atmosférou. Ona to ani vlastně není moc vyvražďovačka, protože postavy tady dobrou polovinou filmu jen zmateně pobíhají po baráku a hledají jeden druhého. Člověk tak většinu filmu prozívá a říká si, proč se snímek radši nevěnuje dění v ulicích, kde by to mohlo být hodně drsnější. No a závěr se sousedy je už nechtěně vtipná fraška. Tomu se říká promarněný potenciál, jak vyšitý. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad s naprosto nevyužitým potenciálem. Vkusný začátek, který se posunul pouze na typickou vyvražďovačku v domě. Purge i přes příjemné herecké obsazení neumí téměř ničím zaujmout. Převážná část filmu byla předvídatelná. Na začátku přátelé, na konci černoch, vše se dalo snadno prohlédnout a to byla největší chyba. Musím pochválit psychopaty, protože ti byli vybrání vkusně a je to největší klad. Bohužel se klady hledají jen těžce, takže se musím přiklonit k tomu, že se jedná o lehký podprůměr na který snadno a rychle divák zapomene. Škoda těch spousty nelogičností .. 4/10 = 45% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

CO lepšího zvolit pro ukrácení svátečního večera, než pěknou idylku z hnUSA let příštích? Totáček se rozrostl a přišel s novou hrou na Ofčany a ty druhé. Popis vynechám, to už zvládli jiní, já se jen raduju, že jsme si tou mou pěkně stvrdili, že i po těch letech spolu stále vyznáváme stejné hodnoty a alarm byste u nás nenašli:-D ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Na začiatku filmu je James Sandin (Ethan Hawke) dohladka oholený, v polovici má jemnú briadku a na konci je znova oholený. (kubqo)
  • Podľa záznamov bezpečnostných kamier je zrejmé, že každoročná "Očista" sa koná v noci z 21. 3. na 22. 3. (GTS_PUNK)
  • Celosvětová premiéra snímku proběhla 2. května 2013 na hororovém filmovém festivalu Stanley pořádaném v Esters Parku ve státě Colorado. (Varan)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama