Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo nechodí do kina pravidelně, ten snad ani nemohl zaregistrovat, že se jím nějaký Komorník prohnal. Trošku jsem doufal, že to zachrání ČSFD sál, ale nestalo se, a tak jsem kvůli Forestovi musel vstávat před polednem. On ale jakoby to věděl, lišák jeden ušatej, a odměnil mě tím, čemu já říkám příjemná selanka proložená kumštem. Jestli je otázka rasismu ohraná nebo ne se mně zeptejte, až budu černej; vytýkat kvalitnímu bijáku námět je stejná volovina, jako se zlobit na Andreu, že mě dostala na ty stejný kecy jako Nikča. Jednou mě to prostě bavilo a basta fidli. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Opravdu se jedná o takového černošského Forresta Gumpa. Vypravěčem příběhu je tentokráte Forest Whitaker, kterému podobné role velmi sluší. Bavilo mě, kterak plyne děj a divák se dozvídá hodně zajímavých věcí, kterými se Američani často zrovna nechlubí. Od filmu jsem si mnoho nesliboval, k mému překvapení mě dvě hodinky solidně zabavil. 65% ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Komorník měl potenciál nadchnout, jenže cestu na výsluní mu zkřížila stokrát ohraná šablona životopisných snímků. Logickým vyústěním je tradičně pojatý příběh o neobyčejné kariéře vcelku obyčejného člověka, který si až na sklonku života uvědomil, že radikální proměna způsobu uvažování o světě je nutnou podmínkou pro kýženou změnu společenských poměrů. To není samozřejmě nic objeveného. Problém však tkví v tom, že každý musí začít sám u sebe, což často není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Forest Whitaker si hlasitě říká o oscarovou nominaci, nicméně Danielsův bojácný styl patrně zapříčiní, že volání nebude vyslyšeno. 7/10! Recenze zde. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Takovej černošskej Forrest Gump, jen ve vyčítavém podání na úkor tehdejší "bílé" společnosti. Líbily se mi scény v Bílém domě, kdy se tam střídali prezidenti (jako největší sympaťák z nich vyjde Kennedy, těžko uvěřit po skvělém výkonu Jamese Marsdena, že ve skutečnosti to byl pěknej pervert), nebo když zaměstnanci pokecávali někde v kuchyni. Taky je tam zajímavej ten jeho vztah se synem, kterej mi ze začátku lezl na nervy, ale pak sem se toho taky chytl (někdy ve chvíli kdy tam začali na vejšce trénovat výdrž a pak nabíhali do restaurací pro bílý, kde si s kamennym ksichtem nechávali dávat do držky, polejvat si ksicht kečupem, zatímco jeho otec to v práci musel sledovat v televizi a zachovat chladnou hlavu atd.). Scény s manželkou mě tolik nebraly. Je to celkemj pěknej, vyčítavej film, ale v rámci mezí, pořád taková ta sázka na jistotu.....v souboji s podobně zaměřeným snímkem 12 let v řetězech bych se asi raději kouknul podruhý na řetězy, ale je to vítězství jen o chlup. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama