Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Energický a neúplatný revident bankovní filiálky v Renešově Popelec Hadimrška je vyslán do Prahy se závažným úkolem zachránit před bankrotem velkoobchod s gramofony, firmu Zlatník a spol. Její mladý majitel se totiž víc než o obchody stará o kabaretní zpěvačku Mici Angoru. Popelec vtrhne do podniku jako vichřice s pevným úmyslem uvést vše do naprostého pořádku za každou cenu. Mimo jiné oznámí panu Zlatníkovi, že se musí oženit s Astou, dcerou bohatého konzula Wielanda. Ta se sice nebrání sňatku s mužem, který jí byl poněkud nezvyklým způsobem vybrán, ale chce se přesvědčit, jaký je. Domluví se s dívkou ucházející se u Zlatníka o místo sekretářky, aby se mohla s budoucím manželem co nejlépe seznámit. A Popelec se pouští do boje s Mici Angorou, která se nehodlá vzdát snadného života z peněz Zlatníkovy firmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (185)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Ani tento film se z těch Burianových nezařadí mezi mé oblíbené. Burian byl skvělý komik a dokázal filmy povýšit svým uměním, ovšem tento počin mě moc nezaujal. Příliš mě to sledování nebavilo. Na to, že s Lamačem točil i Martin Frič, taková režisérská osobnost, není film (překvapivě) moc dobrý, postrádá pro mě tu lehkost a vtip, navíc mi byly docela nesympatické ženy-herečky. S Burianem mám prostě jiné favority. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Některé tyhle komedie z 30.let mě zaujaly jenom z historicko-dokumentárního hlediska. Je zajímavé se dívat na to, jaké filmy vznikaly v počátcích zvukového filmu, co tenkrát bouralo kinosály a čemu se diváci v té době smáli. Kupříkladu natočit dneska v komedii scénu, jak hlavní, kladný, psychicky normální hrdina kouše gramofonovou desku, by bylo fakt mimo mísu... Nevím, národem milovaného Krála Komiků Vlasty Buriana jsem si nikdy nějak zvlášť neoblíbil, víc se mi tu líbil "přihrávač" Jindřich Plachta a nejvíc zaujal mladý "Vacátko" Jaroslav Marvan jako generální ředitel komisařství. Z uměleckého hlediska mi líbily scény z dobového kabaretu a nejvíc "pra-videoklip" To neznáte větší mršku, s vtipným uklízením desek (na svou dobu geniální!). PS: Skvělé, že v oficiálním textu distributora je popsán celý děj, aspoň jsem teď po filmu pochopil, co se to tam vše na plátně vlastně dělo. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu, tj. příjezd revizorův a rázné dělání pořádku ve firmě, patří k tomu nejlepšímu, nejlegračnějšímu, co Burian na plátně předvedl ("od zítřka se vám sníží plat, zato se vám práce přidá"). Bohužel, počínaje scénami ve vile, úroveň velice rychle upadá - absence humoru, škrcení Svozilové, označení Buriana za vola, mnoha uživateli zde opěvovaná scéna ve sprše, která mi ale přijde dost trapná. Navíc Grossová přehrává, v každé scéně se šklebí a kroutí očima, z Valentové coby Mici Angory by se udělaly v pohodě dvě dvacátnice, u ní mi taky vadilo, jak bez skrupulí využila pro sebe záslužný Burianův čin z mládí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Osobne nemam moc rad filmy, kde Burian hraje svou "one man show", strasne neprirozene a vlezle. Zde ani nemohu obdivovat puvab prvorepublikovych herecek, protoze Valentova ani Grossova moc krasy nepobraly a nedokazu tak pochopit slepou lasku Zlatnika ke kabaretni zpevacce. Presto je v Hadimrskovi par velmi dobrych a nezapomenutelnych scen... ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů ranných třicátých let, který se pro svou oblíbenost dočkal i Německé verze. Tu neřeším, samotná domácí mně po léta vytáčí a netuším, jestli to je spojením "chladného řemeslníka" Friče a nápaditého Lamače. Polopatě - přehnané scény, vlezlá odrhovačka a překombinovanost (i komediálních) scén. Vlasta Burian má na svědomí lepší filmy. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Poprvé na filmovém plátně herečka Světla Svozilová. (M.B)
  • Předválečnému kabrioletu Tatra T57a se přezdívá hadimrška. Proslavila se totiž právě v tomto filmu. Jezdí v něm revident Popelec Hadimrška (Vlasta Burian). (Stegman)
  • Ve filmu zazněla píseň s názvem „Píseň psacího stroje“, ke které složili hudbu Jára Beneš, Ferry Gyulai, Jan Stark, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpívali ji Marie Grossová a Lída Theimerová. Dále zazní píseň „Mne koupali co děcko v horké lázni“, ke které hudbu složili Jára Beneš a Bedřich Kerten, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpíval ji Vlasta Burian. Také zde zazní píseň „Růžové psaníčko“, ke které hudbu složil Jára Beneš a text písně napsali Emanuel Brožík a Fráňa Vodička. (GASTON73)

Reklama

Reklama