Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 1

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (428)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

mohla to byť dokonalá sóda..keby..keby muži v príbehu neboli vykreslení len ako zúfalci, slabosi, vlastne obete..keby Julia Roberts celý film neodohrala v jednej naštvanej grimase, ktorú som jej ani na chvíľu neveril, keby Juliette Lewis nebola neprirodzene a afektovane priblblá (umelá a životne akokoľvek nepravdepodobná), keby Misty Upham nebola akoby z úplne iného sveta/príbehu /filmu a keby paradoxne najzaujímavejšou a najplastickejšou postavou nebola tá, ktorá mala byť v herecky hviezdnej zostave snáď len do počtu, Julianne Nicholson. Meryl "prekvapujúco" opäť iná a určite na míle vzdialená svojmu vlastnému ja. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že často jsou nám naši nejbližší naprosto cizí... Blízko od sebe má skvělé obsazení (Meryl je jako vždycky výborná a překvapila mě Julia Roberts a její "sestry" - super!), ale bohužel trochu doplácí na to, že je to divadelní hra upravená pro film - byť autorem samotným; někdy z toho ten divadelní prach přímo dýchá. Což mně v tomto případě nikterak nevadí, přestože už od počátku je jasné, že zrovna dějový film to nebude. Silně konverzační, leč stále dobře koukatelné. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro podobné konverzačky, od Blízko od sebe jsem přece jen ale čekala o něco více, hlavně jsem měla problém se ve filmu najít, možná to je tím, že mám absolutně jiný pohled na život a na rodinné vztahy než všechny postavy v tomto filmu, po většinu času jsem si říkala, že by postavy zasloužily pořádně proplesknout, skutečně jsem se ani na minutu nemohla s žádnou postavou ztotožnit, je otázka, jestli je to dobře, nebo špatně. Závěrečná asi čtvrthodinka už na můj vkus byla pak až příliš přitažená za vlasy. Nicméně o kvalitách filmu není pochyb, na tu čtvrtou hvězdu to u mě dotáhlo herecké obsazení, i když se film vlastně u mě dost míjel účinkem, tak díky hereckým výkonům jsem po celou dobu na filmu viděla cosi zajímavého. Meryl Streep opět předvádí hereckou první třídu a Julia Roberts podává svůj životní výkon. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príznačný distribučný názov rozpráva veľmi komplikovaným sposobom o rodine, kde cynizmus a chladnosť hrajú hlavné úlohy. Ženské osadenstvo ( matka a tri dcéry ) sa stretnú na pohrebe svojho manžela a otca a snažia sa nájsť cestu k sebe. Nechcel by som žiť v podobnej rodine, Tracy Letts napísal svoju hru a scenár s prapodivnou nenávisťou k ženám a ich vzťahom. Oceňujem však herecké výkony dua Streep - Roberts, obe išli nadoraz a povyšujú tento snímok o level vyššie. 3+ ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert v duchu divadelních adaptací Tennesseho Williamse nebo Edwarda Albeeho - ne nadarmo August: Osage County místy připomíná vyhrocené situace a emocionální kolotoč z Kdo se bojí Virginie Woolfové? Rozhádané manžely však nahrazuje matka s třemi typově odlišnými dcerami, kteří se v odlišných, divadelně komponovaných kulisách venkovského domku uprostřed "indiánské" planiny shledávají při tragickém rodinném setkání, z něhož nikdo neodejde nedotčený. Filmu samozřejmě vévodí veškeré scény s Meryl Streep, případně Julií Roberts, které předvádějí (občas teatrálně přepálené) výkony na hraně možností - vrcholem filmu je tak asi dvacetiminutová scéna, kde se tyto protikladné, ale přitom stejné kruté charaktery střetnou v rámci jednoho oběda. Blízko od sebe je tedy hlavně hereckým filmem, kde by relativně slibně zamotaný příběh s dobře napsanými postavami byl jen doslovnou adaptací předlohy, nebýt perfektního obsazení. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

  • Natáčanie filmu prebiehalo od 15. októbra do 8. decembera 2012 a okrem finálnej scény, ktorá sa natáčala v Kalifornii, prebiehalo výlučne na viacerých miestach v americkom štáte Oklahoma. (MikaelSVK)
  • Tracy Letts napsal původní hru podle své vlastní zkušenosti. Rodina Westnových je velmi podobná té jeho. Například postava Violet Weston má zobrazovat jeho babičku, která byla na prášcích závislá 15 let. (jezurka42)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama