Reklama

Reklama

VOD (1)

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

rt12 

všechny recenze uživatele

Především zde jde o velmi silný nosný námět. Posttraumatická stresová porucha ze zažitých válečných útrap, její velmi těžké a dlouhé zdolávání. Je zajímavé, že se jedná nejen o týraného, ale i o trýznitele. Trvá celých 40 let než se hlavní aktéři dokáží podívat směrem zpět. Každý člověk by měl odpouštět sobě i jiným. Při každém zablokování energie odpuštění se začne hromadit zlost, vztek, zášť, které doslova trhají svou ostrostí. Ubližuje tak sobě i tomu, koho nenávidí. O tom tento film je. Samotné zpracování filmu moc nenadchne, hlavně první polovina je pomalá, chvílemi nudná. Vše zachraňují herecké jistoty. Děj v druhé půlce je rozhodně zajímavější. Samotný závěr se může, mnohým zdát jako klišé, ale já byla naměkko. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Colin Firth a Nicole Kidman si od pohledu nesmírně herecky sedli a není tudíž ani divu, že společně připravují další dva filmy. Chemie mezi nimi funguje náramně a úvodní seznámení je tou nejlepší romantickou pasáží, jakou jsem viděla za hodně dlouhou dobu. Vzápětí se zvážní a tempo zvolňuje. Ve flashbackové části mě příjemně překvapil Jeremy Irvine. To je vážně stejný člověk, který ve War Horse hrál pomalu hůř než ten kůň? Každopádně za tenhle výkon dávám palec nahoru. Hlavním neduhem, kterým Koleje osudu trpí, je předvídatelnost. Jediný překvapivý zvrat je ještě ke všemu stejně šokující jako nedůvěryhodný. Chtělo to pravděpodobně méně kecání a větší péči vedlejším postavám. Závěrečné vyznění mě samozřejmě nesmírně potěšilo, ačkoliv mi došlo už asi tak v první třetině oné vypjaté scény. Škoda pak zbytečně slzopudného dovětku, který doplnily titulky, bez nichž by hloupý divák opět nic nepochopil. Byla bych pro titulky a omezené citové výlevy, bez kterých by se možná povedlo brečet i těm na druhé straně obrazovky. Takhle to bylo ve výsledku poněkud britsky chladné. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kdyby film neměl nálepku "based on true story", tak po něm ani pes neštěkne, přestože většina obyvatelstva zřejmě tuší, že takhle nějak, ba i mnohem hůř to za války chodilo. Film jsem vyhledal zejména kvůli hlavní roličce, kterou si bravurně střihl Colin Firth a jednak díky válečné tematice. Kdyby se jednalo o romantickou sračku, tak Firth neFirth, vysral bych se na to. Tenhle snímeček tu výše zmíněnou romantickou sračku nezanedbatelnou část stopáže připomínal. Naštěstí se včas dostalo na nádherné vzpomínky z ozdravného pobytu kdesi z okolí řeky Kwai. Zřejmě divákům byl dodán k nahlédnutí jen ten lepší materiál. Na šikanování nebohého Lomaxe se vystřídaly zástupy žlutých rukou, ale skoro bych dal až tu svoji bílou do rozpáleného ohně, že žádné z těch žlutých rukou nebyl vlastníkem ukřivděný tlumočník Masemeno Nasaku, nebo jak mu nadávali. Samozřejmě, že i pan Masemeno Nasaku byl mučení součástí, ale myslím, že si Lomax mohl najít jinou živou oběť, u které by si nemusel házet mincí, jestli svoji rambokudličku použít, či nikoli. Moje divácké smysly bylo do značné míry neuspokojeny. Přesto film sračkou rozhodně není. 2 *. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak neuveritelne sterilny film si taka silna tema rozhodne nezasluzila. Pritom hlavna myslienka filmu je chvalihodna a pacila sa mi a len vdaka nej davam aspon priemerne hodnotenie, ale musime sa k nej prepracovat cez mnozstvo scen pri ktorych som si hovoril, ze v rukach schopnejsich tvorcov mohli byt ovela pôsobivejsie a vdaka zavaznej teme z toho mohol byt nezabudnutelny film. Lenze v tomto prevedeni na neho zabudnem behom par dni. 5/10. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

velmi silný příběh s neuvěřitelnými hereckými výkony. Válka je svinstvo ve všech ohledech a mění lidi ve zrůdy. Silný příběh o nezlomné vůli žít a lásce. Posledních pět minut s přednášením textu v dopisech nemá chybu a na diváka opravdu neskutečně zapůsobí, zde platí, že odpuštění je někdy neskutečně těžké když člověk v sobě drží nenávist. Maximální spokojenost, avšak, kdo ví, zda by to bylo v rukou schopnějšího režiséra lepší. PS: Ten Firth může hrát opravdu absolutně cokoliv. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Zajatecký tábor v Kanchanaburi nebol dobytý americkými výsadkármi, ako je znázornené vo filme. V skutočnosti ho po kapitulácii Japoncov oslobodili britskí a indickí vojaci pechoty. (Arsenal83)
  • Skutočná Patti Lomaxová (Nicole Kidman) sa zúčastnila svetovej premiéry filmu na filmovom festivale v Toronte v roku 2013. Pri premietaní filmu zožala veľký potlesk. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na mnohých miestach vo Veľkej Británii, Austrálii a Thajsku. Obdobie natáčania trvalo od 26. septembra do 18. novembra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama