Reklama

Reklama

VOD (1)

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

dom156 

všechny recenze uživatele

Film je velmi zajímavý, nebylo mu moc co vytknout, kdyby až moc neútočil na naše city, to je za mě až moc přehnané, ikdyž chápu, že to je citlivé téma. Firth jako vždy velmi dobrý výkon, tento herec jde kvalitou nahoru. Jen bych poznamenal, lehkou roztahanost, hlavně v první třetině filmu, kde jsem se místy i nudil. Jinak kostýmy a technika byli co jsem postřehl v pořádku. Dobrý film, ale že by to stoupilo do historie to bohužel ne, ikdyž námět k tomu potenciál má. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělých hereckých výkonů Colina Firtha a Nicole Kidman, tak je to zcela zapomenutelný průměrný film. Nezkušenost režiséra je znát, dlouho rozehrává děj a nakonec klíčovou pasáž sfoukne v pár minutách. Chybí tak prostor pro nějakou gradaci a hlavně emoce. Samozřejmě, že podíl na tom může mít i předloha či scénář, ale to už si režisér musí ohlídat. Díky Firthovi s Nicole mi film určitě po nějakou dobu v paměti utkví, tedy slušné 3 hvězdičky (HD, orig.) ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Firth, Kidman, Irvine, Reid a Sanada = důvody, proč film vidět. Od Firtha se snad ani nedá čekat, že by nepodal parádní výkon, ale i tak je prostě radost ho sledovat, jak se dokáže vcítit. Kidmanku nemusím, ale tady hraje příjemně civilně a uvěřitelně. Irvine a Reid coby zástupy "of the past" taky na jedničku, vinou stíhaný a po vykoupení toužící překladatel bravurní Sanada. Násilí podáváno hodně nepříjemně a přitom ne zbytečně krvavě. Za mě dobré, velmi dobré... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak neuveritelne sterilny film si taka silna tema rozhodne nezasluzila. Pritom hlavna myslienka filmu je chvalihodna a pacila sa mi a len vdaka nej davam aspon priemerne hodnotenie, ale musime sa k nej prepracovat cez mnozstvo scen pri ktorych som si hovoril, ze v rukach schopnejsich tvorcov mohli byt ovela pôsobivejsie a vdaka zavaznej teme z toho mohol byt nezabudnutelny film. Lenze v tomto prevedeni na neho zabudnem behom par dni. 5/10. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k obsazení Colina Firtha, Nicole Kidman a v roli ronina excelujícího Hirojuki Sanady jsem byl na film docela natěšený. Očekávání mírně zchladilo počáteční rozpačité hodnocení na filmových webech. Jen dobrý příběh a kvalitní herci holt nejsou zárukou skvělého filmu, tomu by prospěla zejména zručnější režie. Ale své jsem si tam našel, takže jsou Koleje osudu pro mě někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. S ohledem na sympatické herce (obarvená a decentně, ale přitom přesvědčivě hrající Nicole), zajímavé téma a lokace (hodně přehlížené bojiště v Indočíně) a protože jsem jako kluk měl rád mašinky, tak trochu přidám. :-) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Most, kde Eric (Colin Firth) stojí na konci filmu, je slávny most cez rieku Kwai v Thajsku.
    (misterz)
  • Skutočná Patti Lomaxová (Nicole Kidman) sa zúčastnila svetovej premiéry filmu na filmovom festivale v Toronte v roku 2013. Pri premietaní filmu zožala veľký potlesk. (Arsenal83)
  • Historik Philip Towle z University of Cambridge uviedol, že film je historicky presný tak na 60% (3 z 5). Hoci nemal problém s vyobrazením utrpenia vojnových zajatcov alebo spôsobom, akým sú zobrazení Japonci, tvrdí, že celé to je zobrazené príliš zovšeobecnene. Poukázal tiež na to, že stretnutie Lomaxa (Colin Firth) s mučiteľom (Hiroyuki Sanada) nebolo neočakávané a tiež ujasnil fakty, ktoré z filmu možno nebolo jasné: železnica bola v podstate hotová a v čase záchrany zajatcov „...hlavné nebezpečenstvo pre vojnových zajatcov pochádzalo z hladu a chorôb, spojeneckého bombardovania a hroziacej hrozby, že ich Japonci na konci vojny zavraždia."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama