Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepředvídatelná žánrovka, ve které do nás Friedkin řeže prakticky non stop. A to se tu přitom jede přes tak tendenční záležitosti. Atmosféra se buduje pomocí synťáku a industriálních výjevů z Los Angeles, nechybí tradiční trademarková honička v autech a ženy jsou zásadně vyobrazovány jako děvky a informátorky. Co tenhle film povyšuje nad zbytek jemu podobných je neuvěřitelné tempo vyprávění, spolu s morální ambivalentností postav a téměř snová atmosféra vydestilovaná z všudypřítomného bordelu, betonu a potu. Bez neonů, zato s brokovnicemi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S hodnocením tohohle filmu je to jako na houpačce - 5* a nadšený komentář se střídá se 2* a rozmrzelou reakcí. Osobně řadím tehnle kousek k žánrovému nadprůměru, který sice nepatří mezi absolutní špičku a dají se mu vyčíst slabší či nedořešené momenty ve scénáři, jakož i dvě až tři zaváhání Williama Friedkina (např. likvidace hlavního padoucha je jednoduše natočená špatně), ale vyvažuje to jednak sympatické obsazení, kdy je potěšující vidět Williama L. Petersena v dobách, kdy ještě nepatřil k elitním vyšetřovatelům z Kriminálky Las Vegas, jednak pár neotřelých nápadů a překvapujících zvratů (když už se uživatel Woody, skvělý to znalec a autor mnoha skutečně hlubokých myšlenek, dopustil onoho spoileru - ano, přesně toho zvratu, který byl Woodymu proti srsti, si já naopak cením:-) ). Potěšující je i téma. Pro jednou se v americké krimi neřeší drogová scéna a korupce. Vrcholem filmu a důvodem pro 4* hodnocení je pro mě výborná automobilová honička. Kdykoliv na dálnici zpozoruji desítky šílenců, kteří se na mě řítí v protisměru a drze si přitom ťukají na čelo, vzpomenu si na filmové hrdiny z této scény. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

William Friedkin umí rozhodně lépe. Ale nebylo to špatné, jen to bylo takové bez výrazu, bez života, chyběl tomu šmrnc a chtělo by to asi i lepší herce proti Willemu Dafoeovi. Film není nudný, takže to nebude zcela ztráta času, ale rozhodně to také nebude nezapomenutelný zážitek. Ty dost krvavé přestřelky měly něco do sebe. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Friedkinovo „proti všem“ zasazeno do rozpáleného betonového města tlejících andělů, kde si můžete být jisti pouze jednou věcí. Nic není jisté. Friedkin jde proti všem zaběhlým žánrovým pravidlům, klame tělem, pere to do diváka s obdivuhodnou razancí, pomáhá si halucinogenní atmosférou, synťákovým hudebním doprovodem, když se mu zdá tempo příliš ospalé, sešlápne k podlaze plyn popř. něčí koule a lidé (nejen ženy) tu jsou jen bezcenným kusem hadru, sloužící (mu) jako pouhá informace resp. prostředek, k dosažení většího cíle. Upřímně, ten film není rozhodně bez chybek, ale za ten veletoč, který Friedkin předvedl v závěrečných minutách, kdy cítíte na zátylku jeho spokojený úsměv, s procedivším „seru na vás“, aby se posléze kruh definitivně uzavřel resp. vymetl cestičku do dalšího kola, si pozornost rozhodně zaslouží. Friedkina můžete osočovat z ledasčeho, ale jedno mu chtě nechtě budete muset přiznat. Jeho rukopis je nezaměnitelný. 80%[Těším se na Cruising]. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom má všetko (vrátane v záporných rolách typického prehrávania Willema Dafoea), každý detail (vrátane dejiska), v každom ohľade (napríklad osemdesiatkové postupy), svoje pevné miesto. Toto si Friedkin uhnietol výhradne podľa seba a je to poznať a je to radosť sledovať. Plnokrvný, diabolsky rafinovaný... diabolský výkon! ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Kvôli nízkemu rozpočtu Friedkin ani neuvažoval o obsadení nejakých známych hercov. Keďže pochádza z Chicaga, dobre poznal Petersonovu prácu, zavolal si ho na čítanie scenára a takmer okamžite, po prečítaní pol strany, Petersena obsadil. Petersen mu na oplátku odporučil jeho dobrého kamaráta Pankowa. Friedkin sa s ním o deň stretol a obsadil ho taktiež takmer okamžite, v tomto prípade po prehraní jednej scénky. (Real Tom Hardy)
  • Spousta scén ve filmu je improvizace. (Terva)
  • V scéne, kedy Chance (Petersen) príde do striptízového baru, je možné v pozadí počuť skladbu "Dance Hall Days", čo je úplne prvý hit kapely, ktorá zložila hudbu k tomuto filmu – Wang Chung. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama