Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K nejúspěšnějším komediím francouzského režiséra Clauda Zidiho patří jeho film z roku 1984 Prohnilí. Byl odměněn nejen bouřlivým diváckým ohlasem, ale ocenila jej i kritika, a navíc se může pochlubit hned 3 Césary - za nejlepší film, režii a střih. Filmu dominuje jak osobnost Philippa Noireta, tak uličky a atmosféra pařížského Montmartru přeplněného všemi barvami pleti, drobnými přestupky proti zákonu i skutečnými zločiny. Ve svém rajónu si policista René vybudoval za dlouhá léta služby dokonalý systém, jak „vycházet“ se svými ovečkami i se svým platem. Jednoho dne však dostane mladého partnera, který se ohání zákonem a policejní etikou na každém kroku. René nechce ponechat nic náhodě a snaží se mladého policistu přivést na „správnou“ cestu všemi možnými prostředky. (Česká televize)

(více)

Recenze (205)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Protřelé ztělesnění policejní praxe tak intenzivně přivírá oči před zločinem, až to zavání slepotou. Dělá to, aby okrsek nepřekročil kvóty zatčených, ale hlavně pro svůj prospěch. Jak ale získat na svou stranu nového kolegu teoretika? Dělat z něj blbce k snídani, svačině i obědu nepomáhá, co takhle ženská a hadry jako Belmondo..? Prim hrají uličky Montmartru, inteligentní lehce začernalý humor, laskavý Lai i exkurze do policejních fíglů (telefonní seznam nezanechávající stopy násilí, olovo přišité k vnitřku saka či pouta nad kotníkem). Někdo možná může mít problém se zromantizováním počínání ústředního dua, ale víte co. Věznice jsou plné a svět chce být klamán.. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Klasika, která neztrácí na kvalitě ani po letech. Nikdo sice nechce, aby se takto policajti chovali, ale těmhle dvěma prostě přejete, aby jim vše vyšlo a žili si své životy, tak jak chtějí. Philippe Noiret je postavou Reného nezapomenutelný a neznám jinou jeho roli, která by mu sedla více. Vše je krásně zabaleno do ponurého prostředí Paříže 80´ let. ()

Reklama

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Lehoučká francouzská komedie toho nejlepšího ražení. Zkorumpovaný policajt, který může být zároveň milý a prospěšný? Jedině protřelý Philippe "René" Noiret! Nadšené mládí roku 84 bylo ještě poučitelné a tak vznikla nevídaná dvojka, které by se snad i lekl Pepek Doyle, kdyby ho znova nebozí Amíci poslali jako "francouzskou spojku"... (ale to už nemístně míchám žánry, oba jmenované filmy jsou ve svých vodách perlami). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný a napínavý detektivní thriller s půvabně lehkým humorným nadhledem. O stavu zkorumpovanosti v policejním sboru, kterou zastupuje montmartrský policejní inspektor René Boirond (skvělý Philippe Noiret). Který za úplatky přehllíží drobná porušení zákona. Jeho nový parťák Francois Lesbuche (dobrý Thierry Lhermitte) musí projít přerodem z naivního idealisty v plnohodnotnou součást policejního sboru. Mimo jiné také zjištěním, že přilišná poctivost se může zle vymstít. Zlomem jeho proměny je půvabná manipulátorka Nataša (Grace De Capitani), velmi náročná společnice v samotě. Z dalších postav: Reného partnerka Simone (Régine), policejní komisař Bloret (Julien Guiomar), který si mimoděk přivodil závislost na heroinu, a teroristický obchodník Camoun (Bernard Bijaoui), kterého se rozhodne ústřední dvojice okrást, aby si mohli splnit své sny. Vlídná korupce je přípustna, ale i tak má každý svůj sen, pro který je často schopen udělat velmi mnoho. Zábavné i napínavé. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná francouzská krimikomedie v čele s bezvadným Phillippe Noiretem, který hraje zkušeného policajta, dvacet let sloužícího ve svém revíru. K němu je přidělen nováček Thierry Lhermitte, jenž zastává poctivou hru zákona a tak mu zkušenější kolega musí vysvětlit, jak to doopravdy chodí. Český dabing je také povedený, i když jsem si zpočátku nemohl zvyknout na Milana Macha dabujícího Noireta. Nejlepší byl Ilja Prachař coby komisař Bloret a jeho veselý stav, když byl pod vlivem koksu, který mu Noiret dal místo kapek do nosu :). Zkrátka nenáročná pohodovka s klasickým, na srdci hřejícím závěrem. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach vo francúzskom hlavnom meste Paríži. (dyfur)
  • Slovo „ripou“ („prohnilý“) pochází z argotu, tzv. verlan, což je jazyk předměstské mládeže, který spočívá ve zkracování slov a přehazování slabik. Ripou je správně pourris, a toto slovo se stalo trvalou součástí francouzštiny. (Locksley)

Reklama

Reklama