Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (231)

Radko 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh pomsty jedinca voči násilnému kolektívu. Tu ide o pomstu lekára proti bande nacistov po tom, čo mu vyvraždia rodinu. Šťavu tomu dodáva ústredná dvojica hrdinov - manželov v podaní Philippa Noireta a Rommy Schneiderovej. Zaujme lokácia - starý polozrúcaný vidiecky hrad. Pomstiteľ sa v jeho útrobách dokonale vyzná, čo zväčšuje jeho šance prežiť pred viacnásobnou nemeckou presilou. Poznámka: Užívateľka Una111 v komentári konštatuje, že "Nevím, proč se tu pořád dokola omílá slovo "pomsta". Ne, nemyslím, že se jedná o pomstu. Je to boj, boj na život a na smrt!". Nuž milá Una111, pomsta je to jednoducho preto, že ak by milému lekárovi náckovia nezavraždili ženu a dcéru, ani by ho nenapadlo bojovať. Áno, dá sa súhlasiť, že ide o boj na život a na smrť, ale o boj, ktorý vyhlásil lekár tým, čo ublížili jeho rodine. Nejde o boj proti celému nemeckému.národu Poznámka č. 2: Film trpí jedným z častých neduhov zobrazení II. svetovej vojny v kinematografii: Všetci nemeckí vojaci sú hajzli a grázli, všetci Francúzi partizáni, odbojári alebo nevinní civilisti. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Ach. První zhlédnutí mě tehdy úplně rozsekalo. Noiret s rozlámanýma brejličkama a likvidující nácky, využívaje výhody domácího prostředí, mi přišel neobyčejně působivý. Jenže s uplynutím roků už to není ono. Způsoby vyvraždění německých vojáků jsou stále velmi neotřelé a rafinované, problém je, že si je trošku pamatuju, takže odpadá "oh" moment. Flashbacků a hlavně Romy Schneider je taky trošku moc a jenom zpomalují děj. Přesto si film zaslouží čtyry hvězdy. Minimálně za konec a plamenometovou scénu. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nechápem že taký film natočili v 75-om. Nechápem, že ešte nie je americký remake. Veď je to úplne moderný príbeh, popcorn o osobnej pomste za zverstvá na milovaných. Nebyť výkonu pána Noireta (nedokážem si tam dosadiť nikoho iného), tak s tým mám aj celkom problém, jemu som však uveril... vlastne iba tu tento film funguje naplno - ten chlapík na to vôbec nevyzerá, napriek tomu veríte všetkému čo urobí aj ako to urobí. Horšie je to s náckami, takí dementi by sa nedostali ani do Porýnia... ako komiks by to bolo stráviteľnejšie, vlastne by si to aj mohli nakresliť a napísať samotní Francúzi. Tak pekne, po francúzsky a sústrediť sa hlavne na hlavného hrdinu, podať to celé výhradne z jeho perspektívy. [70%] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Starú pušku som videl viackrát, len som nemal k nej napísaný komentár. Ani niekoľkonásobné pozretie neznižuje silný zážitok z niekoľkých scén, mrazivo pokojný hudobný doprovod a obdiv k mojim obľúbencom - Robertovi Enricovi a Romy Schneider. Teraz sa však k nim pridal vynikajúci Philippe Noiret. Výsledkom je film, u ktorého síce ťažko nesiem málo vhodné flashbacky, mračím sa pri niektorých dialógoch a nadávam na nevydarený dabing, ale silné štyri hviezdičky sú nespochybniteľné. Bolo i päť, ale bohužiaľ čaro premiérového zážitku už trochu vyprchalo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný, avšak docela utahaný snímek. Dá se říci, že se jedná o klasický film o pomstě za smrt blízkých, avšak tentokrát zasazený do prostředí druhé světové války. Philippe Noiret je výborný a svoji postavu zahrál velice přesvědčivě ale i když tady ostatní vychvalují skvělé akční scény já se nudil a to, že se tady párkrát vystřelilo to nezáchrání. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • Námětem pro film posloužil masakr ve francouzském městečku Oradour-sur-Glane, kde bylo 10. června roku 1944 brutálně zavražděno 642 jeho obyvatel příslušníky německé Waffen-SS v rámci potlačení francouzského odboje. (Aelita)
  • V "roli" obrněného transportéru SdKfz. 251, jenž je v České republice známý pod názvem HAKL, slouží přestavěný americký transportér M3A1 Half-track. (bejkovec)
  • Film se natáčel ve Francii v přístavu Biarritz, ve městě Montauban (50 km severně od Toulouse) a v Paříži. (džanik)

Reklama

Reklama