Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alžírsko, třicátá léta dvacátého století. Younes je ve svých devíti letech svěřen do péče strýce v Oranu. Je překřtěn na Jonase a svá léta dospívání prožije v Rio Salado, kde zapadne do party místní mládeže. Členkou party je i krásná Emilie, do níž jsou všichni kluci v partě zamilovaní. Ona však podlehne Jonasově kouzlu, čímž se zrodí příběh jedné velké lásky, jež bude poznamenána bouřlivou atmosférou tehdejšího Alžírska… (claudel)

(více)

Recenze (22)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Príšerne dlhá romantická dráma milovnikom romantiky neodporúčam je tam priveľa "alžírskeho pozadia" a smutný koniec jednej nenaplnenej lásky s jednou arabskou múdrosťou Kto je ľahostajný k najkrajšiemu príbehu svojho života, bude po celý zvyšok života prežívať len žiaľ a bolesť. Nič na svete neukľudní jeho dušu ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Skvelý príbeh, ktorý sa odohráva v koloniálnom Alžírsku a sleduje príbeh mladého Araba Jonasa, ktorý je rozpoltený medzi tým, či má byť dievčaťom, ktoré miluje, alebo cťou, ktorú sľúbil jej matke. V pozadí tejto romanci je vojna za nezávislosť a je zobrazených niekoľko historických udalostí, ako napríklad revolúcia a oslobodenie Alžírska. Nespravodlivosť a krutosť koloniálnych Francúzov sa tiež ukazuje bez toho, aby bola príliš zdôrazňovaná. 8/10 ()

Reklama

denyny 

všechny recenze uživatele

Přesně film dle mého gusta. Nechala jsem si den na promyšlení než napíšu hodnocení, ale vlastně se nic nezměnilo. Původně jsem film pustila náhodou a chtěla ho mít jen jako kulisu k ostatním věcem. Nešlo to. Film mě vtáhl do děje a už jsem se od něj nedokázala zvednout. A přesně to, dámy a pánové, od takového filmu očekávám. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

co bych filmu vytknul, byla trochu přestřelená stopáž, příběh začal být zajímavý až v Jonasově dospělosti. Pak se odehrává příběh velké životní lásky, která má ale jednu zcela zásadní překážku. Osobně si neumím představit, že bych reagoval jako Jonas a potlačoval bych v sobě city k holce, kterou bych miloval. To bych udělal cokoliv pro to, abych ji svou lásku dal najevo a nekoukal bych na následky. Jonas zvolil opačnou cestu. Všechno se to dělo v době bouřlivých změn v Alžírsku. Celkově bych hodnotil film dost vysoko, příběh Jonase, Emilie a jejich přátel byl opravdu poutavý. Navíc Nora Amezeder byla fakt krásná ()

FIAT 500 

všechny recenze uživatele

Na první pohled přeslazený plakát, divný název a šílená stopáž. To nejsou úplně důvody, proč si francouzský film pustit. Ale když už to uděláte, nedostanete díky bohu sladký americký koláč, ale spíš střízlivý francouzský quiche. Dlouhá stopáž spolu s pomalým tempem jsou tady naprosto oprávněně, pořád to totiž není klasická romantika, ale spíše milostný příběh zasazený na politické pozadí, které do děje promlouvá místy dost významným způsobem. A to se mi líbilo, film dostal nový rozměr. Ani úvod s malým Jonasem není úplně zbytečný a celkem hezky ukazuje kulturu Alžírska tomu, kdo tam nikdy nebyl... Časové skoky jsou citlivé a přehledné, což pomáhá ke kontinuitě celého vyprávění. Nora Arnezeder je nejen ve své první (vlastně druhé) scéně v baru neuvěřitelně nádherná a fakt se hlavnímu hrdinovi budete divit, proč jednal tak, jak jednal a proč slíbil to, co slíbil. Protože když vás miluje krásná, milá a chytrá slečna, co si sakra přát víc? Jasně, postupem času se oba hlavní hrdinové začnou chovat trošku sobecky a především Emilie zavařila Jonasovi v partě úplně zbytečně, ale jako celek to dává smysl. A jak už jsem řekl, politické pozadí tomu dává hodně zajímavý náboj a v podstatě to vylučuje klasickou sladkou romantiku se vším všudy. Zkrátka se mi to líbilo, dal bych 4 hvězdičky nejen za krásnou Noru, ale i vykreslení rozdílů mezi Francouzi a Alžířany... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Hoci Alexandre Arcady pôvodne dúfal, že bude nakrúcať v Alžírsku, okolnosti v čase natáčania, priamo uprostred arabskej jari, to znemožnili, takže väčšina natáčania, deväť týždňov, sa uskutočnila v Tunisku. Po týždni natáčania vo Francúzsku sa štábu podarilo zabezpečiť týždeň natáčania v Alžírsku až na konci produkcie. (Arsenal83)
  • Film mal mať na začiatku svojho vývoja dlhšiu verziu pre televíziu pozostávajúcu z troch celovečerných častí, podobne ako Carlos (2010), Ponorka (1981) a ďalšie projekty. Od tohto plánu sa nakoniec upustilo a film bol uvedený ako celok. (Arsenal83)
  • Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami podľa rovnomenného románu alžírskej spisovateľky Yasminy Khadrovej. (Arsenal83)

Reklama

Reklama