Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (158)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hra ´Lakomec´ je klasická komedie o pěti dějstvích od francouzského spisovatele a dramatika Moliéra a pojednává o šedesátiletém Harpagonovi coby vdovci, lichváři a necitelném lakomci, který je pro peníze schopen obětovat naprosto vše. Rodinu, děti i lásku. Hra je to tak výjimečná, že se na divadelních prknech hraje takřka neustále. Louis de Funès měl dlouho sen si Harpagona zahrát a  roce 1980 se mu to splnilo. Vznikl snímek, kde se setkal s hereckými kolegy a kolegyní, se kterými velice často spolupracoval a kde hlavní roli pojal zcela po svém. Dokonce se podílel i na režii. Takže Funèsův typický cholerický charakter se nevyhnul ani této role. Avšak ničemu to nevadí. Ba naopak. Hra byla zajímavě oživena a tak i zde je důvodů se zasmát více než dost. Atmosféra příběhu je zachována dle hry samotné. Přednes ostatních herců skutečně jakoby vypadl z divadelních prken. Moliére touto hrou zesměšňuje maloměšťáctví a i přes Funèsovo komické pojetí toho bylo zachováno. Snímek tedy pobaví a divácky vkusně přiblíží hru jako takovou. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nejznámější dílo klasicisty Molièra v hlavní roli s Louisem de Funèsem, který jako vždy kraluje celému filmu, a s plejádou dalších velice známých a kvalitních francouzských herců. Jinak si Jean Girault s Funésem dost vyhráli s detaily a alegorickými hrátkami s prostředím, které tak dostatečně nápaditým způsobem oživují občas strnulé klasicistní drama. Slabší 4* ()

honz 

všechny recenze uživatele

Snad nejslavnější dramatik období klasicismu Jean-Baptiste Poquelin, tedy Moliére (1622-1673), tvořil svá díla v době, kdy Francouzskému království vládl Král Slunce Ludvík XIV. Hra Lakomec (1668) je inspirována antickou Komedií o hrnci římského dramatika Tita M. Plauta. Tragikomickou postavu chorobně lakotného vdovce Harpagona si zde s gustem zahrál Louis de Funes. Filmu si cením především pro jeho věrnost Molierově poetice. ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele

Velmi podařená adpatace Moliérova Lakomce. Louis de Funès jako spolurežisér a představitel hlavní role zabodoval. Dokonalé vcítení se do role Hapragona, spousta typicky Funèsovkých gagů. Funèsovi zdárně sekundují představitelé veldejších rolí Michel Galabru, Claude Gensac a další. Harpagon je zde opravdový bručoun, což je ještě umocněno podle mého názoru skvělým dabingem Jiřího Krampola. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)
  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)

Reklama

Reklama