Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (155)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nejznámější dílo klasicisty Molièra v hlavní roli s Louisem de Funèsem, který jako vždy kraluje celému filmu, a s plejádou dalších velice známých a kvalitních francouzských herců. Jinak si Jean Girault s Funésem dost vyhráli s detaily a alegorickými hrátkami s prostředím, které tak dostatečně nápaditým způsobem oživují občas strnulé klasicistní drama. Slabší 4* ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že Louis de Funès v roli Harpagona působí unaveně, naopak. Až jsem se divil, jak je vitální, jak pořád odněkud někam běhá, někoho něčím tluče nebo po někom něčím hází, jak rozhazuje rukama, vztekle křičí a hned zase nevinně kňourá... Prostě obdivuhodná forma, říkejte si, co chcete. Škoda je, že se Lakomec nezbavil největšího neduhu, jímž trpí od doby, kdy ho Molière napsal, a to té roztahanosti. Film ji sice kromě Funèsova řádění poměrně úspěšně maskuje také několika doopravdy skvělými scénami s Claude Gensac a Michelem Galabru, ovšem chvílemi (obzvlášť v závěru) se zkrátka vleče a nedá se s tím nic dělat. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lakota je jako zhoubná choroba, která člověka pomalu ale jistě stravuje. Postava Harpagona s Funesem získala úplně jiný rozměr. Opět ve své roli exceluje. Viděno s Krampolovým dabingem. Na ten se mi těžko zvyká, protože mám raději hlas Františka Filipovského, ten k Funesovi sedí mnohem lépe. Už jsem slyšela i Funese mluvit hlasem Václava Faltuse a to mi přišlo zajímavé, dokonce bych řekla, že byl lepší než Krampol. Ovšem, František Filipovský je František Filipovský. Ten zůstane nepřekonatelný. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní sólo De Funese, který exceluje svým typickým vystupováním. Potěší vidět postavy z četníků, ale zbytek se na place trápí a nudí. Postupem času se odehrává to samé dokola a komedie ztrácí dech. Scénář se hodí více na divadelní jeviště a rozhodně to chtělo o půl hodinku zkrátit. Snaha Krampola nadabovat francouzského komika ve stylu Filipovského, mě příliš nesedl. Nicméně milovníci de Funese si přijdou na své více než dost. .....6/10 ()

Milivoj 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi ze všech filmů co jsem s Funesem viděl líbí asi nejmíň, ale nejsem si jist jestli to není závada na mém přijímači. V podstatě bych se podepsal pod komentář Tosima, teda až na ty koně od Sempého. Autorem koní a výtvarných návrhů vůbec (nejen "odfláknutých" kulis, ale i "výstředních" kostýmů, které se nelíbily Jeanne) je totiž Albert Uderzo, jeden z otců Asterixe. Film je prostě další inscenací Molierovy klasiky, s několika originálními nápady. A - běda tomu - s Jiřím Krampolem v českém znění. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)
  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)

Reklama

Reklama