Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (155)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Louis chtěl natočit a zahrát si Harpagona už dávno před tímhle filmem který mu vyhověl. Louis film dělal se svými přáteli (Galabru, Girault, Gensac, atd.) podílel se na scénáři a i film režíroval, takže musel být při natáčení v sedmém nebi. Všichni se bavili, až do premiéry kdy byl film absolutní propadák a lidé svého milovaného Fufuho nepoznávali. Louis byl zklamaný a vrátil se na svůj zámek kde se snažil na to všechno zapomenout. Ale já tu vlnu kritik nechápu. Louis si tím za prvé splnil svůj sen a to si rozhodně zasloužil. Za druhé je film plný výborných nápadů: Natahovací šuplík, Uderzovy koně na zdech jako opravdový, převlékající se Michel Galabru,převlek za páva (doufám za páva) před nevěstou apod. Já se prostě bavil a líbilo se mi to a špatné kritiky mi jsou záhadou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak Jean Girault, tak i Louis de Funès se nacházeli na sklonku svých kariér a životů. Oba spolupracovali hojně a režisér 4 ze svých 5 posledních filmů natočil se slavným komikem. Bohužel ani jediný moc úspěšný nebyl. Přeci jen závěr Četníků, Zelňačka a Lakomec nezastihli ani jednoho v nejlepší formě. A to přesto, že tady Funès opět řádí jako za mlada. Jenže tvůrci to pojali zajímavě, když postavy promlouvají k divákovi jako na divadle. Čeští diváci navíc měli tu smůlu, že dabing nezachytil u tohoto filmu Františka Filipovského, ale Jiřího Krampola. A i když se snažil, a není možné mu mít něco za zlé, protože dabovat geniálního herce po geniálním dabérovi je skoro nemožné, nestíhal a můj zážitek tím byl poznamenán. ()

Reklama

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nejznámější dílo klasicisty Molièra v hlavní roli s Louisem de Funèsem, který jako vždy kraluje celému filmu, a s plejádou dalších velice známých a kvalitních francouzských herců. Jinak si Jean Girault s Funésem dost vyhráli s detaily a alegorickými hrátkami s prostředím, které tak dostatečně nápaditým způsobem oživují občas strnulé klasicistní drama. Slabší 4* ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě mrzí, když čtu v biografiích svých oblíbených herců o jejich divadelních počinech, že jsem je nemohla na jevišti vidět na vlastní oči. Většina má totiž tu špatnou vlastnost, že už nejsou mezi námi. Louis mi to ale svým způsobem splnil, jeho Lakomec je totiž divadlo na plátně. Zklamaná jsem nebyla ani trochu, na rozdíl od většiny jsem totiž vůbec nečekala „typického Funèse“. On sám ovšem zůstal i v klasické hře naprosto svůj. Při scénách s pavím převlekem jsem málem vypelichala. :) „Radil bych úřadům, aby tu věc vyšetřili co nejzávažněji! A jestli mi nepomůžete zpátky k mým penězům, budu žádat spravedlnost a dám zatknout POLICII!“ ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia moliérovej klasiky. Prvé dialógy síce šuštia papierom a divadelná predloha z nich trčí ako fagot v sláčikovom kvartete. To sa však okamžite zmení, keď sa na scénu dostane Louis de Funes, ktorý prevezme všetku komickú aktivitu a na jeho výkone nie je vôbec vidieť, že má takmer 70 a točí jeden zo svojich posledných filmov. Produkcia, ktorá je kvalitná, originálne vpašovala samotného Moliéra a jeho literárne dielo do kulís filmu. Herci hrajú výborne, veď okrem pár mladých hercov mu sekundujú starí kolegovia Claude Gensac, Michel Galabru, Guy Grosso a Michel Modo zo žandárskej série. So starej klasiky tak vznikla svieža funesovka. Škoda že Funesa už nedaboval František Filipovský lebo Jiří Krampol jeho úrovne nedosahuje aj keď sa dosť snaží. 70% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)
  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)
  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)

Reklama

Reklama