Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 1

Recenze (146)

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Antoine Maréchal (Bourvil) se vydává na dovolenou do Itálie, jeho cesta však končí ještě v Paříží po srážce s automobilem pana Léopolda Saroyana (Louis de Funès). Ten nabídne nebohému Maréchalovi možnost poznat krásy Itálie za volantem luxusního kabrioletu značky Cadillac. Antoine s nadšením přijímá, netuší však, že se v autě skryvají drogy, zlato a diamanty, které má nevědomky převézt do Francie... Na začátek se příznám, že snímek Smolař patří mezi mé nejoblíbenější (nejen) francouzské komedie, takže v tomto komentáři chválou šetřit rozhodně nehodlám. Začít můžu u samotného pana režiséra (a také scénaristy) Gérarda Ouryho, který vytvořil vskutku zábavný příběh, vlastně takovou komediální road movie o bandě pašeráků a jednom nevinném dobrákovi, ve které člověk najde spoustu povedených vizuálních nebo slovních gagů. Skvělou volbou pak bylo obsazení ústřední herecké dvojice André Bourvil - Louis de Funès, kteří jsou ve svých úlohách sympatického smolaře a cholerického dareby prakticky bezchybní a svými odlišnými hereckými polohami se skvěle doplňují (což potvrdili také v dalším snímku Gérarda Ouryho Velký flám). Navíc má snímek naprosto okouzlující až idylickou letní atmosféru let šedesatých, čemuž napomáhájí záběry na známé italsko-francouzské památky a také chytlavá hudba Georgese Delerue. Smolař se zkrátka povedl a je přesně tím filmem, který mě dokáže vždy pobavit a zvednout náladu. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Z raných Funesových začátku nutno brát s troškou nadsázky, ale jak je vidět své kvality tu dokázal, ostatně jako nespočetně krát. Úsměvné je, že se Funes obával kolegiálního komika Bourvila, že by ho mohl odsunout do pozadí a tím i podupat Funesovu kariéru. Opak byl však pravdou a Funes celému filmu vévodí, i když Bourvil hraje naivního pitomce také celkem přesvědčivě. Jen ty dialogy jsou kolikrát hodně slabé. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na Funése poměrně atypická komedie, kde je legendární komik odsunut na vedlejší kolej Bourvilem, který je sice také francouzskou legendou ale dokonalého Funése přeci jen nepřekoná. Jinak se jedná o standardní bláznivou komedii, kdy je pošetilý a naivní chudák, proti své vůli využit k pašování vzácného diamantu. Pár vtipných scén se tu najde ale existuje daleko více lepších a vtipnějších komedií, kde Funés hraje první housle. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno by táto komédia viac šlapala, ak by v úlohe "smoliara" bol samotný Funés. Ale ani tak by nezakryla dojem nevyužitosti materiálu, pretože to, čo bolo vtipné publiku v 60 rokoch, nemusí byť nutne vtipné o desiatky rokov neskôr. Eskapády s cukrom a unikajúci heroín potešili, ako fór číslo jedna je tu ale objednávka troch káv, ale samozrejme bez cukru. Tri hviezdy tak snáď iba za krásne lokácie a fajn letnú atmosféru, zvyšok je v mojich očiach sotva priemerný. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Funés jako bezcharaktérní pašerák drog společně s Bourvilem jako naivkou který na své dovoléné neustále nadbíhá ženám zaří v jedné z mých nejmilejších francouzských komedií a filmů vůbec, má totiž takové zvláštní charisma a moc příjemnou letní atmostféru.. Osobně ho mám raději než Velký flám. Oury dokonce chystal pokračování, které (bohúžel) nakonec nikdy nevzniklo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Inspirací k natočení filmu o převážení heroinu a zlata v autě byla pro režiséra Ouryho skutečná zpráva z "Černé kroniky". (Mariin)
  • Po přenasazení českého dabingu z roku 1977 na remasterovanou kopii byla závěrečná scéna (původně výrazně zkrácená) ponechána v původním znění s titulky. (Disk)
  • Bourvil měl vyšší honorář než Louis de Funès. (M.B)

Reklama

Reklama