Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (99)

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Výprava, kostýmy a hudba jsou na české poměry velmi zdařilé, což se o režii říct už nedá. Nejhorší ze všeho jsou ale herecké výkony. Tedy, některé ujdou, ale ve valné většině znějí repliky hrozně uměle a neuvěřitelně. To působí velice rušivě, protože se divák nemůže pořádně vpravit do děje. Je to veliká škoda, ale herci (a scénář) prostě srážejí kvalitu o několik tříd dolů. Na druhou stranu oceňuji historickou přesnost a dobovou atmosféru některých scén. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zmapovať jednu z najvýznamnejších epoch našich dejín sa pýtalo na svet už poriadne dlho, ale nikdy sa nepodarilo vytvoriť podobné rozsiahle dielo / Mojmír II. je pri všetkej úcte malou komornou drámou /. Taktiež zvolená forma dokumentárnej drámy, tak populárna v produkcii svetových televízií, je ušľachtilá a dala výzvu tvorcom popasovať sa s náročnou témou. Výprava a digitálne triky sú na slušnej úrovni, komentár sa drží historických faktov, len je trochu pridusený. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Zhlednuty vsechny 4 dily: Neni to zadna bomba, trochu zmatene a epizodicke (data kdy se dej odehrava jen problesknou), ale na pomery ceskych serialu opravdu kvalita, a za tu snahu zfilmovat neco skoro nezfilmovatelneho, protoze si myslim ze overenych a dochovanych zdroju, z kterych cerpat (natoz vytvorit nejaky dej), prilis neni, tak za tu snahu davam vyssi hodnoceni. Kvalitni kamera (stylovy historicky sepiovy nadech), triky i kulisy jsou mezi prisernymi ceskymi serialy svetlou vyjimkou. Herci jsou hodne prumerni, ale to je jakysi nesvar nasi kotliny, ze jim to neverime, i kdyby se na hlavu staveli. Nastesti je tu jedna vyjimka, Ondrej Novak jako Konstantin je skvely. Jako katolik davam 4 hvezdy....ateiste si muzou jednu odecist, prece jen je to zajimava lekce dejepisu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo hodně velký potenciál, který se proměnil ve velké očekávání, což samotnému mini seriálu uškodilo. Nedá se říci, že šlo o vyloženě špatné dílo, ale bohužel nebylo ani vyloženě dobré. Tvůrcům bych doporučoval se oprostit od pohledu dokumentaristů a naopak se více ponořit do hloubky postav, které byly až moc šablonovité. Osobně mě také rušilo několik zbytečných vrstev. Samotný děj a vzpomínání hlavního hrdiny bych ještě bral, ale pro do toho ještě přidali vypravěče? Škoda nevyužité šance, snad to někdy příště dopadne lépe. ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Obecně toporné výkony kýčovitě a jednorozměrné podaných postav. Především tragický výkon Metoděje s chroniickou obrnou mimických svalů. Přestárlý, roztřesený Josef Abrahém (nic osobního, mistře) hraje energického a všehoschopného rádce Fótia.Témež totožné záběry na jedny a ty samé kulisy hradeb, jednou s titulky Veligrad, podruhé Nitra. Hodně levně vypadající s tradiční dávkou nenávisti vůdči těm zlým Germánům, co už tehdy chtěli zabít našeho Juldu Fučíka, jen ještě nevěděli jak, hajzli. Hvězdička za ... nevím, asi za tu dětskou naivitu s kterou se do toho tvůrci pustili. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Drtivá většina natáčení probíhala na našem území, například v archeoskanzenech Modrá a Řepora, Mikulčicích u Hodonína nebo klášteře Doksany. Zahraniční destinace zastupují italský Řím a Samara, turecký Istanbul a Kyperská Larnaka a Paphos. (Olík)
  • Projekt vznikl k 1150. výročí příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (Olík)

Reklama

Reklama