Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes je ďábel, ať už hraje cokoliv a nemusí přitom jen stavět do latě četníky, i když ti to samozřejmě potřebovali jako sůl. Tady se díky své vychytralosti pokusil rozvrátit španělský trůn. Málem se mu to i povedlo, kdyby neměl ještě chytřejšího sluhu, kterého hrál výborně Yves Montand. Ten málem Funese svým hereckým výkonem převálcoval. ()

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Funesův magnus opus - nesmrtelná hudba a gagy, které nikdy neomrzí, neboť časem získávají na síle a objevujete další a další... „Vypracoval jsem plán, jak odtud prchnout. Vrátíme se do Madridu. Připravíme spiknutí. Král pak zapudí královnu, baba se provdá za papouška, Caesar se stane králem, já si ho vezmu a budu královnou" :D A co teprve těch paralel k současnému opojení mocí a intrikářství! ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších Funésovek ( i když já je mám všechny tak ráda, tak to bude možná určitě ještě u nějaké napsáno:). Louis je tady na vrcholu a celý film se nezastaví. Srší hláškami, jedna grimasa střídá druhou a já se skvěle bavím. Navíc parťákem je mu v tomto filmu můj veleoblíbený Yves, který je tu také skvělý. Nejvíc se mi líbí ty jeho obličeje, když ho uhání doňa Juana (nejlepší striptýzová scéna) a taky jak je zamilovaný do královny - němky. Právem oblíbená komedie, navíc s krásnou hudbou Michela Polnareffa... A co když se mě zeptají co jsem viděl v Americe? Američany!...Nejsi krásný, vona je krásná, ty nemáš ani vindru, vona má všecko, ty si idiot, vona taky, je ti souzena... královna! - Prostě Bravo! Má oblíbená melodie http://www.youtube.com/watch?v=wZSE1hx8Kz4, má oblíbená scéna - http://www.youtube.com/watch?v=IxsbQ2U0bq4 ()

katchi 

všechny recenze uživatele

Já ten film prostě miluju! Dokonalý herec hraje v dokonalém filmu dokonalou postavu, která má dokonalé hlášky a je dokonale zahrána. Nikdy jsem nebyla moc mladá na to, abych na tyto filmy koukala a myslím, že na to nebudu ani nikdy moc stará. Tohle je geniální rozptýlení. Louis De Funes je pro mě bůh. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů neúprosně stárne, některé rychleji, jiné zas pomaleji a mám pocit, že komedie oblíbeného Gérarda Ouryho patří spíš k těm prvním a obvykle jim při opětovném zhlédnutí věnuji tři veskrze průměrné hvězdičky. Na Pošetilosti mocných se zub času sice podepsal taky, přesto si dovolím tvrdit, že to je jediný film, který si s přehledem čtvrtou hvězdičku zaslouží. Není to žádný intelektuální humor, nýbrž typické luis-de-funesovské gagy, obličeje a zuřivá gestikulace, přímočaré vtípky na adresu bohatých a mocných a francouzský lidový humor. Na místě Yvese Montanda bych raději viděl Bourvila, protože Montandovi sedí spíš dramatické role a tohle chtělo spíš klauniádu. Přesto jsem se párkrát od srdce zasmál a nikdy jsem neměl pocit trapnosti, který mě u spousty komedií doprovází. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • Po smrti Bourvila, původně zvažovaného pro roli sluhy Blazeho, bylo rozhodnuto o angažování Yvese Montanda, dosud známého spíše z dramatických rolí. O této volbě nebyl zcela přesvědčen Louis de Funès (Don Salluste de Bazan), ale vzhledem k vynaloženým prostředkům v přípravném procesu nakonec k natáčení s Montandem svolil. Další problém bylo Montandovo levicové přesvědčení a nenávisti k autoritářskému režimu generála Franca, které ohrožovalo natáčení ve španělských exteriérech. I to se podařilo překonat a natáčení nakonec začalo v dubnu 1971. (argenson)
  • Filmaře během natáčení do značné míry trápilo počasí. Po vlně dešťů, které už tak dost zkomplikovaly natáčení, se zazelenala španělská poušť Tabernas. Tu ale štáb potřeboval mít vyprahlou. Filmaři proto povolali místní, aby jednotlivé trsy trávy vytrhali ze země. Nezvyklá zima, podle místních první taková po alespoň půlstoletí, zase potrápila filmaře během květnového natáčení ve středověkém komplexu paláců v Alhambře. Zahrady tam nebyly rozkvetlé jako obyčejně a štáb si musel vypomoct hromadami umělých květin. (Komiks)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno