Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Daně, smrt a hyperaktivita de Funèse. To jsou jistoty, stejně jako skutečnost, že nostalgie živí iluze. Nyní vystoupila hudba Michela Polnareffa, které nedělá problém skákat mezi romantickým pianem a westernovými melodiemi a myšlenka, že by se do role vůbec ne špatného Montanda báječně hodil Belmondo. Napravil by se tak rest, že se s Louisem před kamerou nikdy nepotkali.. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ještě budeme rádi vzpomínat na toho rošťáka Sallusta. Ten aspoň okrádal jenom chudé." Don Salluste jako vyhozený ministr financí a policie na dvoře španělského krále. "Výsosti, nedáte se přeci umluvit nemluvnětem." Královská zábava s Louisem de Funèsem a Yvesem Montandem v geniální režii Gérarda Ouryho. "Anonymní dopis pro krále." 100% nonstop zábavy. "Veličenstvo dostalo můj anonymní dopis?" Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=SHARD2cr7sk a http://www.youtube.com/watch?v=KcYdJXV2GqM ()

Reklama

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

A teď babo raď! Líbí se mi ostatní Funèsovy filmy proto, že jsou jednoduše tak dobré, nebo proto, že jsem je v drtivé většině viděl jako nenáročné dítě a už mi ze setrvačnosti zůstala nostalgická příchuť? Tohle je totiž jeden z mála Funèsů, které jsem viděl až v současnosti a zrovna dvakrát zábavné mi to nepřišlo. Místy dokonce přitroublé a naivní. Ale takové jsou přece i ostatní.... Tak jak? ()

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

- „Vypracoval jsem plán jak odtud prchnout. Vrátíme se do Madridu. Připravíme spiknutí. Král pak zapudí královnu, baba se provdá za papouška, Caesar se stane králem, já si ho vezmu a budu královnou, ha!“ – „Hó, hó poslyšte Salluste chvílemi, chvílemi nemate se vám to tak trochu v hlavě? Víte co myslím?“ Jedna z nejlepších komedií od Funèse. ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem knižní „předlohu“ nečetl, takže netuším, zda je tento film poctou pro Victora Huga nebo jestli ten ubožák malý dodnes rotuje v hrobě :). Každopádně jedna z nejlepších komedií mistra Louis de Funése, srovnávat jeho zákeřného a žlučovitého ministra z přelomu 16. a 17. století s naší současnou politickou garniturou je jako srovnávat indické diamanty s pastelkami pro prvňáčky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • Scéna, v níž dav chudých upaluje panáka dona Salluasta (Louis de Funès), se natáčela začátkem června v madridských ateliérech a zúčastnilo se jí kolem 150 statistů, kteří nedokázali dát do natáčení správnou energii. Režisér Gérard Oury se je snažil všelijak naladit, ale to se podařilo až jeho asistentovi, který na statisty začal z megafonu volat: „Podívejte se na tuto oběšenou figuru! Víte, koho představuje? Generála Franca! Tak křičte: Pryč s Francem!“ Tento moment všechny ze štábu rozesmál, i komunistu Yvese Montanda (Blaze). Generál Franco byl autoritativní politik a nejvyšší představitel Španělska od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. (mar48)
  • Ve slavné striptýzové scéně byla herečka Alice Sapritch (Dona Juana) nahrazená dublérkou (profesionální striptérkou Sophií Palladium), v okamžiku, kdy měla předvést své svůdné pozadí. Pozornější diváci si mohou všimnout nepatrné změny výšky postavy herečky na postavu dublérky. (Aelita)

Reklama

Reklama