Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Když jsem si cirka v roce 1997 listoval Březinovým Lexikonem, zaujaly mě svým názvem především snímky Atomová katedrála a Akce Bororo (a Babičky dobíjejte přesně). Na oba první jsem si musel počkat pěkných pár let, protože tohle nejsou filmy, které by tehdy existující celoplošné televize hrály. Bororo bylo dokonce známé i mé sci-fi pozitivní mámě, to už je co říct. Asi takhle - na ranně normalizační produkci je to krása, Velice mě bavily nepřeložené dialogy v minimálně čtyřech různých jazycích (hlavně dva vedené napůl v němčine a napůl ve francouzštině byly skvělé), Hapka inspirující se v El condor pasa mě potěšil, hlavně jsem si ale celou dobu říkal, že takhle by mohla vypadat adaptace Součkovy Cesty slepých ptáků. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

Reklama

mikulem 

všechny recenze uživatele

Dějově velmi zajímavé sci-fi, jehož zpracování ale trochu pokulhává. Skloubit dohromady objevování domorodých kmenů a mimozemšťany, kteří mají důvody se o ně také zajímat, je mistrovský nápad. Špionážní linie farmaceutických firem je logická, ve filmu ale nefunguje moc dobře. U některých scén (čtení deníků) mi naskakuje husí kůže, naopak špionážní akce působí spíš směšně ("Your newspaper, mister."). Kdyby se ten námět zpracoval důstojněji, byla by to nepochybně 100% filmová událost. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nacpali politiku a ne ufo, mohlo to být dobré. Takhle po úvodním výborném startu, kdy jen čekáte, až se ultrapionýr Sváťa vydá se skvělou hudbou (opravdu poklona, hudbu má Bororo fenomenální a dlouho zapamatovatelnou) do brazilských dálek hledat tajemný kmen a strom, a v patách mu budou prohnilí imperialisté, bažící po témže. Jeho nepřátelé mluví francouzsky, německy, španělsky (portugalsky) a samozřejmě anglicky, ale on všechny přemůže, tajemnou látku získá a jen neovlivnitelná katastrofa zabrání socialistickému táboru, aby získal všelék a tím i navrch (třeba se s ním utrhne eskalátor a rozdrtí mu tašku, ruku nebo hlavu). Jenomže možná malý rozpočet, možná chybějící výjezdní doložky, nebo prostě blbej nápad z toho nakonec udělají ufárnu, zůstane se v tuzemsku a řeší se přistávání talíře a teoretizování s Bróďou, kolik milionů planet sluneční soustavy je obydlených společností převyšující tu socialistickou (ústřední myšlenka filmu potom je, že mimozemšťané s námi nemůžou navázat kontakt a spolupráci, protože kdo by se za lidstvo /= ty kurvy západní/ zaručil - nejsme přeci jednotní a omezuje nás majetek). A tak usnete jednou, podruhé, potřetí, až se z Borora stane oblíbený večerníček na dvoutýdenní usínání. Promarněná šance, škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nepolíben obsahem, nepolíben komentáři, těšil jsem se na další normalizační brutku. Dle názvu s latinskoamerickým šmakem jsem to tipoval na něco špionského a tak nějak tušil, že by se to mohlo odehrávat i mimo kraj oplývajícím mlékem a strdím. Nu, celkem jsem se trefil. Ze záporáků se však kupodivu nevyklubali žádní agenti západních mocností usilujících o rozvrat socialistického pookupačního blaha u nás, ale farmaceutická společnost. No a z oné zápletky mi nejdříve spadla čelist. A nejn z ní, ale i z cizokrajné návštěvy! To jsem vážně nečekal! Chudák starej Fryč! :-). --- Z filmu se nakonec vyklube taková podprůměrná sci-fi záležitost, která není ani napínavá, ani nějak extra nadpřirozená. Naštěstí je film (nyní použiji tehdejší mluvu avšak k dnešnímu pohledu) ideologicky prakticky nezávadný a kromě snahy agentů získat lék (zřejmě hlavně proto že jej lze zneužít i jako zbraň) by člověk vůbec nepozanal, že se to točilo v na začátku sedmdesátek. Mám ale k filmu zajímavou příhodu! - K filmu jsem se nemohl dostat a byl jsem rád, že jsem na něj narazil alespoň na YTB. Ještě než začal se však na obrazovce rozsvítilo obrovské srdce a posléze se objevil obrázek s Aštarem Šeranem. Ano modří už vědí - velitelem to Vesmírných lidí, které propaguje Aštar Ivo Benda povětšinou dštskými obrázky mimozemšťanů. Ty jsou něco na pomezí naivity, kýče a náboženského poblouznění. Dle něj čekají tam nahoře v obřích lodích aby nás mohli evakuovat. Tedy ty, co ještě nejsou očipovaní a pod vlivem ještírků. Koho tohle hodně husté a vtipné sci-fi zaujmulo, doporučuji navštívit web vesmírní-lidé. Naštěstí po Aštarovi začal film a tak jsem se uklidnil, protože jsem si zprvu myslel, že jsem obětí čehosi nehumorného. Nerad si něco pouštím a pak zjišťuji, že to není ono. Skoro celý film jsem přemýšlel, proč to tam kdosi takto uploadnul a pak mi to došlo! Ori a Seturi přeci říkali, že jsou z Plejád! A z těch je i Aštar Šeran, velitel vesmírných lodí!!! No nic, jdeme hodnotit. Dávám za dva aspiriny vyrobené v továrně BAYER. * * ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Dr. Junek (Svatopluk Matyáš) pilotuje Let L-200 Morava označení OK-UHB, jedná se o československý dvoumotorový letoun. Letadlo létalo až do osudového okamžiku 20. 6. 1998, kdy havarovalo na Královéhradecku. Zapsáno do leteckého rejstříku bylo 4. 6. 1968 z rejstříku vymazáno 6. 1. 1999. Dr. Junek také používá v Brazílii jako taxi Chevrolet Two-Ten z roku 1955. (sator)
  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)
  • Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě některé filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná. Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti, kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům, aby jej léčili jedem curare, o kterém věděl, že indiáni jím tetanus uměli léčit. Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto, že tetanus neumí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku měli indiáni lék, kterým uměli léčit nemoc, kterou lékaři léčit neuměli. (sator)

Reklama

Reklama