Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná mimozemšťanka a vědec v nerovném souboji s nenasytými a krvelačnými farmaceutickými byznysmeny. Atmosféra i nadčasové poselství filmu činí nedostatek triků naprosto podružnou záležitostí. / update: V naší galaxii je 640 milionů obyvatelných planet. Jak to ten podvodník ví, když žádnou neviděl? A žije na nich milion civilizací. Pane jo, žádnou z nich neviděl a už jich nepočítal milion. Akademik se asi pořádně bouchnul do hlavy, ne? Při přistání kosmické lodi nastane třetí světová a nikdo nic neviděl. No, takhle tady přistáváme běžně. Vždycky novinářům nakecáme, že je to magnetická bouřka! Prstencové letadlo dosáhlo výšky 12.000 m ve třech minutách (= kód 33). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo; sci-fi, krimi a romantika v jednom balení. A z těchto 3 zmiňovaných žánrů vyloženě selhává pouze ten kriminální; na domnělou, ale hlavně skutečnou špionáž je totiž navázaný i ideologický podtext, se všemi těmi západními agenty, narážkami na atomové pumy, protestující pracující v Jižní Americe atd. Na druhou stranu je fajn slyšet v československém filmu krom mateřštiny také angličtinu, portugalštinu, francouzštinu, němčinu či španělštinu (a i exotičtější exteriéry jsou osvěžující). Ale vůbec nejlíp se poslouchá výborná Hapkova hudba, která dodává filmu tu správnou atmosféru. A věřím, že film i přes tu určitou naivitu nějakého toho sci-fi fanouška potěší. Celkově (i s přihlédnutím k nezvládnutému konci) slušný průměr. „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ ()

Reklama

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Tak sci-fi příběh o všeléku mě velice zaujal. Ačkoliv vyhledávám sci-fi, tento snímek jsem asi vzhledem k věku prošvihla. A musím říct, že mě dost okouzlil a původní 3* jsem změnila na 4, protože průměr to nebyl. Vzhledem k době vzniku je to úctyhodné dílo. Ano, působí trochu zastarale, ale objevila se tam jen ojedinělá zmínka týkající se minulého režimu. Božidara Turzonovová byla jedinečná - nehybný obličej a emoce? Neuvěřitelné! A přízvuk slovenštiny výraz jen dokreslil. Místy film púsobí více jako krimi. Zvláštní byly i hovory různými cizími jazyky. A volba Brazílie? Tuším, że z hlediska tehdejšího režimu byla asi přijatelná, protože znám lidi co tam také tehdy jezdili. Utkvěl mi také rozhovor o majetku. Máte tam u vás nějaký majetek? ..Majetek? A nač? Ten přece svazuje.. Prostě v tomto filmu je tolik poezie a zcela prosté. Ve srovnání s dnešními filmy stejného žánru působí příliš kliidně, žádné speciální efekty, mimozemšťané nemají žadné zvláštní schopnosti a dokonce mohou být snadno usmrceni. A v čem létají?.. Vy lidi tomu říkáté ú..ef..ó..Prostě 3* se mi zdálo málo na to jak mě to bavilo. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Kdyby takto ambiciozní scénář zfilmoval Jindřich Polák, mohlo z toho klidně být velmi slušné sci-fi, jenže film bohužel natočil zaměnitelný normalizační řemeslník Otakar Fuka. Místo fantaskní poetiky nás bohužel čeká normalizační šeď, typická hlavně pro Fukou často natáčené krimi filmy, s čímž souvisí i dost jednorozměrné herecké pojetí postav, které sklouzává až do nechtěné komedie. Matyášův hlavní hrdina je bohužel příliš v zajetí dobových klaďáckých klišé od sebejistého vystupování po lehký patos, zatímco záporáky poznáme hlavně podle jejich západního původu. Právě politický podtext filmu se v kontextu žánrového díla jeví dost rušivě, ale zas na druhou stranu dobře ilustruje způsob, jakým režim využíval svou proklamovanou podporu dekolonizace, neboť indiánský kmen Boro sice znal zázračný lék a byl obětí utlačování, ale to hlavnímu hrdinovi nezabránilo v tom, aby o jeho příslušnících spasitelsky mluvil jako o ubožácích. Lévi-Strauss ani Leopold Pospíšil holt asi na Barrandově moc v povědomí nebyli. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, ale dost zbodaný zpracováním. Si pamatuji, že jsem tehdy šel na ten film jen kvůli A. V. Fričovi, který tehdy byl (a vlastně stále je)můj nejoblíbenější český hrdina, a byl jsem tudíž nakrknut, když se vyjevilo, že se tam nevyskytuje, takže mne už tehdy tento snímek zklamal. Po letech ani kouzlo nostalgie nepomohlo. Paní Turzonová je sličná a hraje dobře, ale celý film zachránit nemůže. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Když Dr. Burger (Vlastimil Brodský) ukazuje Zuzaně Plejády, děj se má odehrávat na Slovensku (evidentně na Lomnickém Štítě, odkud Burger mává přilétajícímu letadlu). Dalekohled, kterým Plejády pozorují, je však na observatoři ČSAV v Ondřejově u Prahy a má průměr 2m, zatímco na LŠ se nachází koronografy a nikdy tam 2m dalokohled nebyl. Ondřejovský dalekohled vždy byl a dosud je největší v ČR i ČSSR. (pjotri)
  • Když jsou Ori-Ana (Božidara Turzonovová) a Seturi (Antonín Brtoun) při plavbě v Brazílii zastaveni vojáky, tak následně obeplouvají mrtvolu plovoucí na hladině. Z prostřihu na Ori-Anu je však zřejmé, že se Ori-Ana nepohybuje. (pjotri)

Reklama

Reklama