Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nacpali politiku a ne ufo, mohlo to být dobré. Takhle po úvodním výborném startu, kdy jen čekáte, až se ultrapionýr Sváťa vydá se skvělou hudbou (opravdu poklona, hudbu má Bororo fenomenální a dlouho zapamatovatelnou) do brazilských dálek hledat tajemný kmen a strom, a v patách mu budou prohnilí imperialisté, bažící po témže. Jeho nepřátelé mluví francouzsky, německy, španělsky (portugalsky) a samozřejmě anglicky, ale on všechny přemůže, tajemnou látku získá a jen neovlivnitelná katastrofa zabrání socialistickému táboru, aby získal všelék a tím i navrch (třeba se s ním utrhne eskalátor a rozdrtí mu tašku, ruku nebo hlavu). Jenomže možná malý rozpočet, možná chybějící výjezdní doložky, nebo prostě blbej nápad z toho nakonec udělají ufárnu, zůstane se v tuzemsku a řeší se přistávání talíře a teoretizování s Bróďou, kolik milionů planet sluneční soustavy je obydlených společností převyšující tu socialistickou (ústřední myšlenka filmu potom je, že mimozemšťané s námi nemůžou navázat kontakt a spolupráci, protože kdo by se za lidstvo /= ty kurvy západní/ zaručil - nejsme přeci jednotní a omezuje nás majetek). A tak usnete jednou, podruhé, potřetí, až se z Borora stane oblíbený večerníček na dvoutýdenní usínání. Promarněná šance, škoda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď si za mimozemšťanku zameníme tajnú špiónku, tak nám vychádza, že celá medziplanetárna sci-fi rovina je vlastne úplne zbytočná. Ale zase má príbeh určité tajomno, ktoré trochu vyvažuje celkom klišé zápletku so zázračným liekom. Tvári sa to ako konšpiračný triler v štýle Tri dni Kondora, stále niekto niekoho prenasleduje, striedajú sa prostredia, ale furt sa to nechce poriadne rozbehnúť. Tvorcovia chcú byť tajomní až natoľko, že predpokladajú u diváka znalosť portugalštiny, nemčiny a francúzštiny zároveň. Dokonca sú tak wtf, že dve postavy sa rozprávajú navzájom jeden po francúzsky a druhý po nemecky, pričom je jasné, že každý ovláda obe reči. Ale pokiaľ máte pre mimozemskú sci-fi slabosť, tak je to patriotická povinnosť. Aj pre Slovákov kvôli Turzonovovej. ()

Reklama

Bobšule 

všechny recenze uživatele

"Stačí jediná kapka vody a bororo už ne život, bororo pak nic." - To je věta, kterou jsem si od dětství v sobě nesla skoro jako nějaké zaklínadlo. Jako základní formuli nějakého tajného učení. V duchu se mi u toho vybavovaly mlhavé záběry indiánů a pralesa... Dnes jsem tento film viděla po zhruba třiceti letech a překvapilo mě, jak moc se mi znovu líbil. Jistě, sedmdesátá léta z něj čouhají v každém záběru, ale co jiného by také z něj mělo koukat?! V porovnání se současnými filmy na podobné téma je samozřejmě po trikové stránce na nulové úrovni, ovšem některá současná "díla" nabízejí naopak zase jen ty triky. A - s prominutím - já se dívám na filmy kvůli ději. Zajímavému ději. Proto se mi příběh návštěvníků z jiné planety naroubovaný na mého oblíbeného spisovatele a cestovatele A. V. Friče líbí. A čistě technicky: pokud tu má dnes někdo potíž s tím, že "majetek svazuje", nechť si pustí laskavě Star Trek. On se tam ten majetek tak nějak prapodivně neřeší. Pročpak asi? ;-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Bororo život, Bororo smrt." Ne, mezi odpad bych tuto kuriozitu neházel a nutno vzít v potaz, že někteří zarytí fanoušci sci-fi na ni nedají dopustit. Jistě vědí proč. Myšlenka i ambice natočit českou sci-fi tentokrát bez ochranného brnění poloparodie je sympatická, ale způsob, jak se vylhat z dobových omezení - materiálních i ideových - skončil spíše prohrou. V tom filmu se neustále mluví. Ne, nemluví, žvaní. Tlachá. Kafrá. Vlastimil Brodský nebo Otakar Brousek si zaslouží uznalé pokývání hlavou už za to, jak se poprali s nevděčným úkolem civilním způsobem recitovat ty vodopády vágního vysvětlování informací z astronomie a toxikologie (?), které k chápání děje vůbec nejsou zapotřebí. Nešťastně obsazený Svatopluk Matyáš zatvrzele rozehrává celou svou emocionální škálu "od A do B" a krásnou, slovensky mazlivou češtinu Božidary Turzonovové staví její postava mimozemšťanky do nového kontextu. :) Ale nechci ji zesměšňovat, protože právě Božidara Turzonovová si jako jedna z mála obsazených herců zachovala šarm a nadhled a nemusí se za ten film stydět. 40% ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Každý sci-fi film nemusí být založen na kdovíjakých tricích. Myslím, že i přes jejich absenci patří tento film k tomu lepšímu, co na české půdě (a taky na slovenské, nemýlím-li se) vzniklo, zvláště v kontextu normalizačních let. Příběh samotný je dobrý a kupodivu obsahuje i některé nadčasové výroky (viz poznámky o majetku, zneužití vynálezu, rozdělení světa apod.). A tak jediné, co se mi nelíbilo, byl výběr Svatopluka Matyáše do jedné z hlavních rolí. Jsou i lepší herci. Je fakt, že zpracovat takovýto námět dnes, s dnešními možnostmi, by bylo o něčem jiném. Ale i tak to za podívání o deštivé neděli stojí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)
  • Fričova vila se ve filmu nachází na adrese Pod vyhlídkou 5, Praha-Střešovice. Skutečná Fričova vila, pojmenovaná Božínka, se nacházela na adrese U Malvazinky 148/18 na Smíchově. I přes četné snahy se nepodařilo vilu památkově ochránit a v roce 2005 byla zbourána. (sator)
  • Vo filme sa veľa cestovalo, ale štáb nevytiahol päty z rodnej krajiny, cudzinu vykúzlil zábermi z archívu, ktoré zaplietol pomedzi nakrútený materiál. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama