Reklama

Reklama

Smrt v labyrintu

  • Velká Británie The Two Faces of January (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v roce 1962 v Athénách. Tam přicestoval mladý americký pár. Charismatický Chester (Viggo Mortensen) a jeho krásná manželka Colette (Kirsten Dunst). Setkávají se s průvodcem Rydalem (Oscar Isaac), který často podvádí bohaté turisty. Později je párem pozván na večeři. Večer ale skončí nešťastnou smrtí řeckého policisty. Rydal jim za příslib peněz pomůže zbavit se těla a dostane je do Turecka. Trojici sužuje posedlost, žárlivost a paranoia, čemuž napomáhá i fakt, že mladý průvodce začne ke Colette chovat jisté city. (mentos.)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (79)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Příběh vztahového trojuhelníka je adaptací stejnojmenného románu Patricie Highsmith z roku 1964 a odehrává se v Aténách, na Krétě a v Istambulu. Chester MacFarland (Viggo Mortensen) a jeho manželka Colette (Kirsten Dunst) vypadají jako bezstarostní američtí manželé na dovolené v Řecku. V Aténách potkají Rydala Keenera (Oscar Isaac), Američana, který se v Řecku živí jako pokoutný průvodce turistů. Rydal je k MacFarladovým přitahován jejich bohatstvím, Chester mu neveří, ale Colette má Rydala ráda. Chestera v hotelu vyhledá soukromý detektiv a žádá ho, aby zaplatil peníze, které ukradl investorům v pyramidové hře (letadlo, Ponzi scheme), ten ho však nešťastnou náhodou zabije. V hotelu se náhodou objeví Rydal a manželům nabídne, že jim pomůže utéct a zajistit nové pasy, které museli nechat na recepci v hotelu. Název románu i filmu vystihuje, že nikdo není jenom černý nebo jenom bílý. Jednání člověka, jeho tvář, se mění podle okolností. A situace trojice na útěku se stále více komplikuje. Jednak vyšetřováním policie, jednak napjatými vztahy mezi nima třema. Tíživé napětí je budováno postupně, ale myslím, že Hitchcock by tento námět využil lépe. Všichni tři herci jsou dobří, ale režie je zbytečně drží na uzdě. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Jediný okamžik, jediná scéna, nič hodné zapamätania, nič originálne. K tomu zle zrežírovaní herci, nevyhrotené momenty (v konečnom dôsledku pôsobili napínavo asi dva), a mne maximálne nesympatické exteriéry slnečného Grécka (je iné tam byť, nemám rád ani filmy z Havaja). Slabšie tri hviezdy a pre mňa jedno zo sklamaní roka ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Komorne ladený thriller pôsobiaci akýmsi starodávnym retro dojmom pripomínajúcim staré kriminálky (nie kvôli dobovosti, tá je tu vyložene nepodstatná, ale kvôli štýlu, akým je to natočené) obohatený krásnymi scenériami slnečných Atén, Kréty a Istanbulu. Je dosť možné, že práve najmä ono zasadenie do takto filmársky neokukaného prostredia robí snímku tak atraktívnou a neobyčajnou, vizuálne sa mi to totižto páčilo vskutku veľmi, avšak takisto obsahová stránka je veľmi fajn. Tri postavy, z ktorých ani jednu nie je ľahké prečítať, ich ďalší vývoj a konanie sú zakaždým neurčité a nepredvídateľné. V úvodnej zhruba hodinke tu máme postupné pripravovanie pôdy, poľahky stúpajúce napätie, koketovanie, nuž a záverečná thrillerová časť, kedy matéria čo sa týka tempa naberá na obrátkach. Snáď jediné čo mi prekážalo, bol záverečný monológ, ktorý mi prišiel trošičku nepatričný a mierne zhadzoval celkovú navodenú atmosféru, ale tak rešpektujem rozhodnutie tvorcov, že to ukončili práve takto. Za mňa veľmi príjemné prekvapenie, ktoré mi príde značne podhodnotené. 75% ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Co se tvůrcům opravdu povedlo, je evokace doby před více než půlstoletím: žádné mobily, ipady, notebooky... když se chci s někým domluvit, musím do telefonní budky a doufat, že volaný bude doma. I budování atmosféry vzrůstajícího napětí se tvůrcům daří. Kromě Hitchcocka mi film připomněl jinou zdařilou adaptaci P.Highsmithové - francouzský V plném slunci s A. Delonem a M.Ronetem v hlavních rolích. Tady je podoba daná právě literární předlohou. Ale celkově - film mi sednul a hodnotím 3 1/2 ()

venison 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý thriller, který má bohužel oldschoolové zpracování, takže se dost vleče a podstatně chybí akce a napětí.. Jinak hodně dobré psychologické drama, které má zajímavý vývoj postav.. Nejzajímavější je asi to, že nikdo není z mého pohledu záporák ani klaďas.. Mladá panička, která ráda koketuje a má ráda luxus, ale život na cestě jí už unavuje.. Přestárlý novomanžel, který se zaplete do podvodů, takže je jednou nohou na útěku a když se mu kolem krku začne stahovat smyčka, tak jedná prchlivě a podrážděně.. Mladý podvodníček, který by rád získal krásnou dámu a ještě z celé situace profitoval, ale tak nějak se zaplete.. Zajímavé, ale celkem nuda.. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení začalo v srpnu 2012 a točilo se v Aténách, na Krétě, v Istanbulu a v londýnských Ealing Studios. (eMeMko)
  • Měsíc leden (January) je pojmenován podle Januse, antického boha přeměn, začátků, bran, dveří, vchodů, průchodů a konců, a je proto obvykle zobrazován se dvěma tvářemi. Jedna hledí do minulosti, druhá pak do budoucnosti. Z toho tedy originální název filmu The Two Faces of January. (eMeMko)

Reklama

Reklama