Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (160)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava a styl, plus okouzlující dvojice lumpů v podání dvou největších francouzských es. Jsou k sežrání a slušně mezi sebou vtipkují a hraní si vysloveně užívají. Ale scénář jsem občas nechápal, jednou tu, střih, a jsme jinde, vysvětlení žádné...Poliho dcera se s Belmondem dá jednou do řeči a další setkání už mají skoro před svatbou...Navíc se to místy dost vleče, stopáž je skoro moc. Někdy jsem měl skoro pocit, že sleduji parodii. Ćekal jsem rozhodně víc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě legendy francouzského filmu, Jean-Paul Belmondo a Alain Delon, spojily síly a navařily gangsterku, co má velmi proměnlivý průběh. Jsou třicátá léta a dva elegantní lupiči stojící na opačné straně zákona si postupně podmaňují podsvětí francouzského Marseille. Jména François Capella a Roch Siffredi znějí dostatečně zvučně, aby na dvě hodiny spolu se svými představiteli uhranula diváka. A právě ty dvě hodiny jsou trochu moc přemrštěné. Režisér Jacques Deray nacpal do svého filmu nadbytečné pasáže, které mnohdy podpořily dojem rozvleklosti. Opravdu tomu chybí větší spád. Pak jsou zde skvěle drsně odvedené scény, kdy protivníci nezřídka končí rozstřílení jako řešeta. Následně je film podbarven hrozně nehodící se hudbou Claude Bollinga, která by spíše zapadla do nějaké grotesky. A český dabing také nehýří nejvyšší kvalitou. Belmondo je sice nadabován svým dvorním dabérem Jiřím Krampolem, jenže se jedná o novodobý dabing, kdy už dabér není v nejlepší hlasové formě. Ústřední herecké duo utáhne i ty nejméně záživné pasáže. Množství scén je působivých, stejně tak určité procento scén neumělo zabavit. Zpočátku filmu chybí podstatná zápletka, což se postupně začalo zlepšovat. Závěr je nečekaný a emočně povedený. Pokračování pod názvem Borsalino a spol. s osamoceným Alainem Delonem mě ale příliš neláká. 6/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojica Belmondo-Deloin ihneď zvádza k porovnávaniu ďalšej slávnej lahôdkovej dvojice filmového plátna, Newmana s Redfordom. Vychádza to približne rovnako. Borsalino je ale na rozdiel od Podrazu, ktorý možno zvonka pripomína, drsná gangsterka a na um vám skôr príde pôvodný, ale aj novší Scarface. Je to gangsterka veľmi rýchlo ubiehajúca, pretože tie dve hodiny nie sú na takýto široký záber možno plne dostačujúce, na druhú stranu má vďaka skratke film tempo. Lenže ja mám menší problém so slovenským dabingom, pre mňa je Belmondo jednoducho Jirka Krampol a nič s tým neurobím. Snažil som sa. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale Delon mě vůbec nebavil. Belmondo srší šarmem jako obvykle, ale spojení těchto dvou hereckých es pro mě nenašlo tu správnou chemickou reakci. Duo Newman Redford je neporovnatelně vyrovnanější, ti mne dokázali zaujmout v Podrazu i Butchovi se Sundancem. Škoda, dobrý režisér, dobří herci, dobrá hudba, ale něco tomu chybí. Něco, proč by se člověk na ten film chtěl podívat znovu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zajímavostí je způsob vzniku filmu. Protože nápad zpracovat gangsterský příběh zločinců Paula Carbone a François Spirito z Marseille vzešel přímo od Alaina Delona. Nutno hned poznamenat, že víc než o vytvoření opravdového kriminálního dramatu či životopisu šlo renomovanému režisérovi Jacques Deray v tomto filmu především o napínavou zábavu, která mu byla v tomto krimi žánru vlastní. A jistě dobře předpokládal, že takováto hvězdná dvojice Belmondo s Delonem přinese solidní divácký úspěch. Co dodat závěrem? Pro úplnost možná to, že se oba skvělí herci sešli k vlastní škodě až k dalšímu filmu téměř po osmadvaceti letech. Protože byli údajně ve sporu ohledně nějaké blíže nespecifikované záležitosti právě u filmu Borsalíno. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • To, že by se mohl film jmenovat "Borsalino", byl nápad Alaina Delona. (candy_daze)
  • Jean-Paul Belmondo podal po uvedení snímku do kin na Alaina Delona žalobu pro porušení smlouvy, protože se jeho jméno objevilo na plakátech dvakrát - Delon byl nejen hlavním protagonistou, ale i producentem. Ze stejného důvodu se Belmondo nezúčastnil premiéry. (vesper001)
  • Rocco Antonio Tano - italský pornoherec známý jako Rocco Siffredi si zvolil své umělecké jméno podle postavy Rocca Siffrediho, kterou v tomto filmu hrál Alain Delon. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno