Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další fajná Belmondovka. Opět výtečně namíchaný mix exotického prostředí, téměř nonstop akce a vtipu. Gag střídá gag, film rychle utíká, má spád, šlape jak hodinky, vše v něm funguje tak, jak má, je tam božská Ursula a celé je to prostě takové neodolatelné. Hned po Muži z Acapulca rozhodně Jean-Paulův nejlepší muž! A hnedka je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů s ním. 80%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Málo platné - i když se snaží, "Muž z Hongkongu" není "Mužem z Ria" (1964) ani "Mužem z Acapulca" (1973). Je napěchovaný spoustou nápaditých veselých momentů, ale taky se přehnaně předvádí bez ohledu na další vývoj zápletky - dokonce by se dalo říct, že svou neukázněností občas vyvolává spíš zmatek ... pokud ovšem nedostal za úkol realizaci menších i větších oslích můstků k překonávání rozličných terénních nerovností vyskytujících se mezi jednotlivými scénkami ... a scenériemi. Přitom nikterak nebazíruju na vzhledu onoho muže, třebaže jeho zevnějšek při několika z nesčetných eskapád dojde značné úhony - aby byl hned v navazujícím záběru prostý sebemenší poskvrnky. Na druhou stranu - přes všechny zmíněné nedostatky se jedná o podívanou nadprůměrně zábavnou ... pro dny všední i sváteční ... 3,5* ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem se dost nudila. Zabít mě neměl kdo, tak jsem si pustila Bebela s patkou, který řešil stejný problém :-) opět paráda, navíc s původním dabingem (Brabec, Kopecký). Btw. tenhle dabing je luxusní, hlavně Kopecký dabující Rocheforta. Klasika plná akce a vtipu s femme fatale v podobě Ursuly Andress, které už "412 mužů řeklo, že se vrátí a žádného už nikdy neviděla." ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Dobrá prkotina. Každá vteřina filmu je jen záminkou k dalším potrhlinám, zručným útěkům a vůbec odvážně parodujícím prvkům. A filmu se to daří na jedničku. Hodťe rozum a logiku za hlavu, na chvílí neberte svět vážně, protože mě tento postoj vrátil do dětských let a upřímně jsem se poťouchle několikrát zasmál. "A sledoval vás někdo zepředu?" "Ne" "Takže to vás musel.." *pomalu se otáčí za sebe* ".. někdo sledovat zezadu!" ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V rámci historie hongkongské kinematografie a kořenů tamní akční produkce a kaskadérské práce se jako jeden z formativních impulsů uvádí natáčení amerického filmu "The Sand Pebbles" (1966), který je při tom co do akce skromný. Naopak francouzská klasika "Muž z Hongkongu", která o rok dříve vzala ulice britské kolonie útokem, se doposud (přinejmenším v anglicky psaných textech) dočkala maximálně letmé zmínky. Přitom se Brocovu divokou frašku vyloženě nabízí vidět jako precedent akčních komedií Jackieho Chana. Ostatně Belmondo se svou burleskně fyzickou komikou a zásadou, že veškeré krkolomné kousky bude provádět sám, by mohl být přímým vzorem budoucí největší hvězdy zlaté éry hongkongské kinematografie. Hongkongští kaskadérští veteráni francouzskému natáčení přisuzují přinejmenším jednu praktickou inovaci, představilo totiž praxi používání papírových krabic ke zmírnění pádů. Dále se jedná o první produkci, která akci vyvedla ze strojeného prostředí filmových studií přímo do ulic města a v nich inscenovala velkolepé sekvence spojující atrakci krkolomné akrobacie s lokálními exteriérovými prvky, jako jsou lodě kotvící v přístavištích či bambusová lešení. "Muž z Hongkongu" tak současně zastává pro Hongkong i roli cenného historického mementa svými četnými záběry čtvrtí jako Central či Aberdeen a letiště Kai Tak v jejich dávno zmizelé podobě. Stranou ohledů spojených s titulním dějištěm nabízí Brocův film grandiózní parafrázi na bondovky a další opulentní produkce, jejichž hlavní atrakci představuje střídání ikonických světových lokalit. Belmondův hrdina pak zesměšňuje vznešené motivace vážných gerojů, když se hlava nehlava vrhá do dobrodružství na základě okamžitých impulsů a navíc ve jménu egocentrických zájmů, čímž navíc odhaluje vágnost a nesmyslnost konkurenčních McGuffinů. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (18)

  • Po překvapivém trumfu s filmem Muž z Ria (1964) chtěl Phillippe de Broca vytvořit velkolepý, nevídaný film, který ho ve všem předčí. Diváci ale Mužem z Honkgongu nebyli moc nadšení a kritici nad ním doslova ohrnovali nos. Jean Rochefort, který ztvárnil roli sluhy, film také zkritizoval. Prohlásil, že není dobře natočený a situace v něm jsou laciné. (Pierre)
  • Belmondo si během natáčení v Hongkongu neodpustil svoje exhibicionistické kousky. Projížděl se nahý ve výtahu hotelu, kde byli filmaři ubytovaní, koupal se nahý v hotelovém bazénu atd. (raininface)
  • Štáb cestoval do Himalájí dlouhých 37 hodin, přičemž značnou dobu strávil v letadle společnosti Air Nepal, které nebylo právě v nejlepším stavu: po palubě se pohybovala domácí zvířata, dveře „chránil“ provaz a letušce bylo teprve dvanáct let. Štáb tak dorazil značně rozladěný. Korunu všemu nasadil producent filmu Alexandre Mnouchkine, když využil pohledu na zrovna zapadající slunce a rozmrzelým Jean-Paulu Belmondovi a Jeanu Rochefortovi pravil: „Vidíte tu krásu? A to ode mě ještě dostáváte zaplaceno!“ (Komiks)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama