Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (122)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přilákalo mě jméno Baltasara Kormákura. Svatba se mi líbila, ale Hluboko je opravdu hluboko. Hluboko pod průměr. Přežít ve studené vodě je úžasné a moc fandím lidem, kteří se dostali do svízelné situace a přežili. Sebeúžasnější námět ale nestačí. Poměrně ploché zpracování námětu ještě dorazil příšerný dabing. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že se z toho dalo vytřískat víc. Ploché postavy, nepřesvědčivé herecké výkony a málo patosu (nikdy by mě nenapadlo, že to řeknu, ale je to tak) jsou zbytečné srážky do hlubin. Samotný příběh je však dostatečně silný na to, aby film zachránil, potenciál má ale daleko větší. Mám rád tyhle skutečné jedinečné příběhy neznámých hrdinů, ale myslím si však, že by dokumentární forma filmu prospěla více. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

O filme Hlboko sa rozprávalo v tom zmysle, že sa vyrozprával celý jeho dej, pretože sa jedná o skutočnú udalosť. Takže pokiaľ by vám tento dej pred filmom niekto vyrozprával a vy by ste si ho následne pozreli, skonštatovali by ste, "a to je všetko?" Áno, Hlboko neponúka nič extra navyše oproti tomu, že chlapík prežil potopenie lode a na súši zisťovali, ako je to možné. Najzaujímavejšou pasážou sa ukazuje tá tesne po vyplavení na breh, keď by si jeden povedal, že to najhoršie bude mať zrejme za sebou. V nemocnici a pri testoch nás potom čaká zbytočná symbolika s kostolom v pozadí, ale v mojich očiach proste všetko vynahradzuje prostredie islandskej prírody a hlavný hrdina v podaní Ólafsona, pri ktorého sledovaní opravíte svoj názor na plnoštíhlych ľudí, pretože tulení tuk sa vždy môže hodiť. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nemyslim si, ze ma film nejakou slabinu nebo by se melo jednat o nejakou odu na islandske vlastnosti jejich obyvatel. Je to pribeh jednotlivce, ktery se stal. Pres az neuveritelny namet vsak filmu chybi nejaka vetsi jiskra. Na druhou stranu ale musim ocenit atmosferu, kde se nezapre seversky naturel a zpusob odvypraveni je chladnokrevny a temer bez emoci. O. D. Olafsson v roli Guliho presvedcil a divak nemohl hlavnimu hrdinovi nefandit, zvlast po takove dlouhe zime, ktera zde letos byla:-)! ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...ponuro, studeno, tmavo... už vím, proč mají na Islandu největší spotřebu zábavné pyrotechniky na světě... posvítí, zahřejí... ne, nic proti filmu samotnému... jen je pro mou náturu hodně... Islandský... a to Island patří mezi mé skutečně oblíbené země... mají skřítky, první ženu prezidentku, stavby, které se budují s ohledem na přírodní chrámy... prostě slušná země... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Fenka psa byla vybírána velice pečlivě, dle slov režiséra Baltasara Kormákura byla hledán co nejstarší a nejodpudivější fenka. Ta několik týdnů po natočení snímku zemřela. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur přednostně pustil film pozůstalým po obětech lodní katastrofy. Všichni bez výjimky mu byli velice vděční. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur uvažoval, že snímek natočí ve Španělsku, nakonec se ale pro věrohodnost rozhodl pro Island. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama