Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (122)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Možná by stačilo napsat, že na plátna kin se dostala celovečerní epizoda série hraných dokumentů Přežít, a to navíc s after bonusem. Ovšem velmi dobrá režie, trocha toho poselství - když zůstane rozum, zůstane i tělo...ovšem, jen určitého typu - celkově odlišná atmosféra a zmíněná druhá část filmu, mi v tom zdařile brání. Film nabízí ojedinělý pohled na islandskou kulturu a v originálním znění jsou to rozhodně lepší tři. (Challenge Tour 2015) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Chatrná bárka, pár nalitej rybářů a tragédie o jaké se na Islandu dodnes vypráví je na světě. Do hollywoodský katastrofy to má naštěstí tak daleko, jak daleko musel tuleňovitý rybář Gulli uplavat v ledové vodě. Pro mě jsou tyhle neužvaněná dráma naprostou lahůdkou, parádní příroda ve své nejkrutější podobě proti neuvěřitelné vůli hlavního hrdiny přežít. 80% ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pokud islandskou ódu na plavání prsou srovnám s jinými plaváčky dostávám nejvěrohodnější snímek. Ne vždy musí být přeživším ten nejsympatičtější. Guli je obyčejný obtloustlý mamánek, který kromě neobvyklé fyzické zdatnosti měl i velké štěstí, že přežil. Pan Baltasar Kormákur natočil krásný snímek o vůli přežít. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

*** za to, že přežil, došoural se domů a tím to mělo končit. Zajímavý příběh neskutečného přežití člověka, jehož organismus prostě fungoval jinak. OK, díky za info, to by na nějakých 45-60 minut stačilo. Všechno, co se dělo potom, už bylo zbytečné a zbytek mohly dovyprávět t právě závěrečné titulky. Za tu část po záchraně jde jedna * kvůli zbytečnosti a nudě pryč. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Viacerí spolurecenzenti sa sťažujú, že málo akcie, prekvapenia, obratu, zaujímavejšieho deja. Akoby nestačilo, že toto všetko tvorí samotnú kostru filmu Hlboko. Loď sa utopí v Severnom ľadovom oceáne a obézny týpek nielenže v ľadovej vode dopláva k ostrovu Island, no navyše prejde nehostinnými časťami s extrémne tvrdým, ľadom a snehom pokrytým, kožu režúcim lávovým kameňom, k prvému obývanému domu. Zázrak prežitia je následne podrobený vedeckému výskumu, no po istej dobe sympatický tučko odmieta hru na pokusného králika. Radšej sa vráti do rodného kraja, nejako si usporiadať vzťahy k pozostalým i k vlastnej práci. Skvelá režijná práca, ukazujúca popri hlavnom príbehu jednak neľahký život v sopečnej ostrovnej krajine a na mori, ktoré túto krajinu do značnej miery živí a uhrančivo drsne krásu tamojšej krajiny. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Film je inspirován skutečnou událostí. Jediný přeživší Guli spolupracoval s režisérem Baltasarem Kormákurem, avšak zhlédnutí filmu rezolutně odmítl. (chelseaman22)
  • Účast brunetky ve filmu byla režisérem Baltasarem Kormákurem zdůvodněna tím, že v každém filmu musí být alespoň jedna žena. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur přednostně pustil film pozůstalým po obětech lodní katastrofy. Všichni bez výjimky mu byli velice vděční. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama