Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Wally 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie s asi nezářivějším naším hereckým dětským představitelem... Jako malý sem to žral, postupně mi však začal vadit všudypřítomný socialismus v podobě záběrů na dokonalou přírodu, řeky plné vyder, raků a nekonečné záběry na stáda srnek. Vždycky se na tento film rád kouknu, ale už to není ono.... ()

eagles22 

všechny recenze uživatele

Předně chci říct, že nesnáším myslivce. Povětšinou jsou to magoři, kteří pálí po všem, co se šustne a až pak začnou přemýšlet, co nebo kdo to je. A rádi si hledají záminky, aby mohli něco zastřelit. Mám naopak moc rád zvířata, ale jedna z výjimek je jezevčík. Jsou to neuvěřitelně ukňouraný, uštěkaný, otravný a zákeřný lumpové. Ostatně jediný pes, který mě v životě pokousal byl právě jezevčík, když znenadání a bez varování vyběhl z křoví a prokousl mi nohu. A co onen jezevec z filmu vlastně dělá tak špatného? Je ve své noře a nikomu neškodí, jenže tam za ním nabíhají zmagořený jezevčíci a snaží se ho zakousnout a pak se všichni diví, že se jezevec brání. To se má nechat zabít? Kdyby ho zakousli je to v pořádku, ale jelikož zlikviduje jezevčíka, je z něj jezevec zabiják. No a film vrcholí zabitím nádherného jelena, fakt šťastnej a harmonickej konec... No ale nechci jen kritizovat, protože vzhledem k zmíněným věcem, nemohu tento film posoudit moc objektivně :) Jako na celek a odpočinkový film se na to koukat dá a určitě jedna hvězda za Šumavu a druhá za Tomáše Holého. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak česká klasika s Tomášem Holým. A právě toto mě nechytlo. Filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny - to se mi líbí o dost více. Tohle je celkem nezáživné, nudné a s krátkou délkou by se to stát nemělo. Potěší hlavně herecké obsazení a prostředí filmu. Nic víc. Takže u mě je to menší podprůměr. Hodnotím na 42% = ** ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dětský film. Dětský film z konce sedmdesátých let minulého století. Pro znalého člověka místních poměrů je tímto řečeno vše. Největší a nejlepší co na tomto snímku existuje byl dětský herec Tomáš Holý. Film jako takový je podprůměrný a jako dětský snímek oslovoval nás co jsme v té době byli děti. Dnes se na něj podívám z nostalgie kvůli vlastnímu dětství, které je už bohužel dávno pryč. Rozhodně se na něj nedívám pro jeho kvality. Moc jich totiž nemá. Pochybuji, že dnešní děti film dokáže oslovit a tudíž tento snímek souboj s časem bohužel prohrál. Není divu, poněvadž kromě zmíněného Holého nemá celkem nic co nabídnout. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika českého rodinného filmu sedmdesátých let. Objektivně a s odstupem vzato nejde o žádné veledílo, je to jen sympatická, místy úsměvná a dobře obsazená totální pohodovka, kde Tomáš Holý s Gustávem Valachem vytvořili dobře se doplňující dvojici protikladů, na níž nakonec z velké části film stojí. V porovnání se současnou tuzemskou tvorbou se však Jezevčí skála jeví jako malý nenápadný klenot. Navíc v žánru, který u nás dnes patří mezi ohrožené druhy. Pokud už tedy nevyhynul. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Při točení osvobozování jezevčíka pes Tomáše Holého pokousal a on měl "šlinc" na tváři. To poté nechtěl říct svému otci, který se však o nehodě stejně dozvěděl. (Kuny27)
  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)
  • Gustáv Valach (horár Straka) sa od roku 1968 dostal na čiernu listinu, lebo odmietol hrať kontroverznú postavu pápeža v hre "Zástupca", a preto mal režisér z jeho presadením dosť veľké problémy. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama