Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu se znovu setkáváme s hajným Strakou, který moudře zasvěcuje svého vnuka Vaška do tajů a zákonů přírody. Vašek si znovu užívá prázdnin v dědově hájence. Klid lesa však narušuje neustálé přelétávání helikoptéry, která pomáhá dopravovat materiál na stavbu rekreačního střediska. Ničí stromy a plaší zvěř. Dědu však trápí i to, že má dělat průvodce při lovu muflona generálnímu řediteli. Avšak vždy, když vyjdou na lov, stádo je něčím vyplašeno. Děda zjistí, že to byl Vašek, kdo poplašným signálem stádo varoval. Ale díky Vaškovi dojde ke smíru mezi ředitelem a dědou. Také jeho otec se po dlouhých letech usmíří s dědou, svým otcem… (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Závěr, že tyto "holovské" dětské filmy, založené na poněkud skautsky chápaném souznění přírody a jejího vnímání dětskýma městskýma očima mají mnoho co do sebe. Vedle kvalitních dospělých herců - v tomto případě zejména Brejchové, Kemra a hlavně Valácha - jsou důstojným památníkem jedinečného hereckého talentu předčasně zesnulého Tomáše Holého. Jeho osud v mnohém připomíná dětské období dalšího zázračného talentu našeho dětského filmového herectví Vladimíra Dlouhého. ()

zbynacz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších trilogií z dětství. Teď už mi vadí některé neduhy, které jsem jako malý neviděl, stejně jako nevidí žádné dítko. Přesto u těchto skvělých filmů (ano, jsou skvělé, nejen pro malé diváky, kteří mají krapet méně náročné požadavky na kvalitu produkce) , pokud jednou za čas otevřu program a zrovna vysílají, rád strávím sychravé sobotní/nedělní odpoledne. Krásné záběry šumavské přírody jsou stále dechberoucí jako byly v době, kdy jsem zažíval euforii z každého z Vénových příběhů. V dětství mi přinesly hodně, probudily touhu toulat se po lesích a užívat si všechnu tu krásu, kterou nám příroda nabízí... ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Kouzelný byl dialog mezi Tomášem Holým (Véna) a Josefem Kemrem v roli Zmijáka - Perníkáře: "...co jim dát takovou krásnou zmiji..." Znova opakuji: Takovéto nádherné filmy už nikdy nikdo v naší kotlině nenatočí. Je to strašná škoda, že dnešní tvůrci naprosto ignorují podobný žánr z tohoto prostředí... ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

„Véna nepřijede, zůstal v Praze, protože dostal příušnice.“ Mezitím malej Vašek vylézá z auta za svým dědou. Jo, sice tento zavěrečný díl trochu ztrácí dech, ale pořád je to kvalitní film, který samozřejmě vyzdvihuje Tomáš Holý. Líbil se mi i výkon Václava Sloupa. Je jasné, že takovéto filmy už se bohužel nenatočí. Je to veliká škoda. Nejsou pořádní herci, kteří by se dali obsadit do dětských rolí. „Běžte si to vyříkat za trnkovej keř!“ ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Třetí pokračování bohužel ubralo na plynu. Tam, kde první díl nabídl drama (boj o záchranu psa) a druhý díl detektivku (pátrání po pytlákovi), nabízí třetí jen ekologicky zdvihnutý prst a náznak urovnání pokřivených vztahů (konečně by si mohli syn s otcem vyříkat staré křivdy, nejlépe za trnkovým keřem). Naštěstí krásná příroda a skvěle hrající Tomáš Holý pořád i ze třetího dílu "série" dělají nadprůměrný film. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Poslední den filmování (14. 8. 1980) došlo k tragédii. Nešťastná nehoda ráno v hotelu. Kameraman všech tří dílů „šumavské trilogie“, Rudolf Milič, utrpěl velmi vážný úraz, a ještě stejného dne zemřel v nemocnici ve Vimperku. (HawkeyP)
  • Tomáš Holý (Vašek) se nemusel učit nazpamět texty, stačilo, když věděl, co tam má zhruba být. (cariada)
  • Hájovna je ve skutečnosti Klostermannův dům a nachází se v Srní. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama