Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (243)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada Temného případu na nás v roce 2014 vlítila z počátku poměrně nevinně. Ale hned po prvním dílu bylo jasné, že nás čeká opravdu něco převratného. Temný případ ve své první řadě opravdu odstartoval určitou televizní revoluci. Kriminální žánr posunul úplně novým směrem. Kontinuální příběh, rozprostírající se skrze celou sérii, přinášející spoustu tajemství, obohacené o vnitřní tajemství samotných postav. To vše zahaleno v temném a špinavém hávu. Celá tahle série vlastně ukazuje, jak může bejt svět hnusnej.  Kratší počet dílů zřejmě také umožnil v té době ještě né tak častý jev, a to obsazení dvou hereckých hvězd do hlavních rolí. Zvláště pro McConaugheyho tohle bylo období, kdy byl aboslutně na vrcholu a tato role to jen potvrdila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Temný prípad vol. 1 je napínavá detektívka, veľmi šikovne rozčlenená do troch časových pásem a prerozprávaná v retrospektívach. Napriek tomu ide o prehľadnú záležitosť a to v každom momente, takže Pizzolatto a Fukunaga majú evidentne všetko perfektne pod kontrolou. Skúste si stopnúť seriál na viacerých náhodných miestach a vždy budete schopní rozpovedať, čo sa stalo a kde sa prípad práve nachádza, vrátane vzťahov medzi postavami. Témy sú temné, keďže ide o temný prípad. Môžete sa zamyslieť nad túžbou po násilí ako prirodzenej súčasti ľudskej prirodzenosti, cez otázku zmyslu života (je to podané artovo, nebojte), až po otázku života po živote, respektíve v tomto prípade po násilnej smrti mnohých postáv, ktoré vidíme doslova v posmrtnej agónii iba na fotografiách. Slabšie povahy môžu dostať po maratóne prvej série podobné halucinácie ako Rust, takže bacha na to, s kým budete Temný prípad sledovať... ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím být trochu shovívavý, koneckonců detektivka má především bavit. Je to takový Eintopf, od všeho pikantního trochu, zhruba jeden díl, to pospojované příběhem vztahu dvou policistů. McConaughey, nebo snad postava, kterou hraje, evidentně přehrává, jenže divákům se to zřejmě líbí, takže producent může být spokojený. Ale srovnám-li to se špičkami žánru, tohle dílo shazuje právě ona příliš okatá tendence podbízet se, příliš jasná sázka na pudy řadového, kulturně nevybíravého diváka. Není to však vyloženě pitomé, takže zaplaťpánbůh aspoň za takové... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný prípad je vďaka scénaru, prostrediu v ktorom sa odohráva a vynikajúcim hereckým výkonom obidvoch protagonistov jedným z najlepších seriálov dnešnej doby. Obaja detektívovia sa v seriály skvele dopĺňajú a kedže ich stvárnili skvelý herci možno seriál považovať za jeden z najlepších kriminálnych seriálov vôbec. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Cary a Matthew potěšili, šišlající Woody víceméně štval, Alexandřiny přednosti nadchly, kamera a exteriéry okouzlily, (ne)dořešenost případu zklamala a tragická (nemocniční) poslední desetiminutovka vyloženě nasrala. Na čtyřku to ale je. Každopádně seriálový hype jak prase, zase tak super to opravdu není. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Scénář ke všem osmi epizodám první série má celkem 4500 stran. Série se natáčela na více než 300 lokacích, na kterých si tvůrci dali hodně záležet. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, totiž brali za jednu z hlavních postav. Tvůrci hledali místa s tajemnou atmosférou a industriálními prvky, vyvolávající pocit samoty, a shodou okolností spoustu takových míst našli právě v Louisianě, kde se i příběh odehrává. (jerry12)

Reklama

Reklama