Reklama

Reklama

Královna pouště

  • USA Queen of the Desert (více)
Trailer

Film režiséra Wernera Herzoga, Královna pouště, vznikl na motivy osudů Gertrudy Bell, britské badatelky a kartografky, která na začátku 20. století zmapovala oblast Středního východu. V hlavních rolích příběhu o lásce, tragédii, přátelství, nevraživosti a střetu odlišných kultur se představují Nicole Kidman a James Franco. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Poprvé v životě vím, kdo jsem. Mé srdce nepatří nikomu jinému než poušti." ----- Poušť na ní NEZBYLA - nebyla pro ni jediným možným východiskem. Mohla pěkně sedět doma, ve své zlaté kleci, vyplakat si oči - a smířit se s osudem. Ale ona si poušť VYBRALA ... jako svůj osud. Nebála se jí - čeho by se měla bát ... po tom, co ji potkalo ? Brala ji jako přítelkyni, krásnou a proměnlivou, snad trochu rozmarnou, ale věrnou - až za hrob. Příběh Gertrudy Bell je možná až příliš vyplněný překrásnými a nekontroverzními obrazy - a vypjatými situacemi šetří jako pověstným šafránem, nicméně patrně právě díky svému přístupu dokáže vykouzlit doslova omamnou exotickou atmosféru. P.S.: Vyprávění vychází z reality. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Síce nie vyslovene zle natočený, ale inak veľmi mdlý a nezáživný životopisný príbeh o jednej ... no ja nakoniec ani poriadne neviem kto to bol a o čo sa zaslúžil, resp. zaslúžila na základe tohto filmu. Popis hlási, že Gertruda Bell bola spisovateľka, archeologička a kartografka, ktorá na začiatku 20. storočia zmapovala Irák a Jordánsko. To je fakt, ale samotný film to veľmi do popredia nedáva. A tak si tu tradične skvelá Nicole Kidman chodí po arabskom polostrove, občas o ňom rozpráva, neustále sa prekrásne sníma príroda, občas jej cestu skríži nejaký chlap a to je celé. Kto chce krásne zábery prírody, tak si vystačí aj s National Geographic a kto chce vyslovene poznať príbeh Gertrudy Bell, tak sa tu toho veľa nedozvie. V čase sa posúva vpred rýchlym tempom a tak ani nie je veľmi jasné koľko toho musela Bell prekonať a tie jej životné lásky ktoré postretla sú tu dve, z toho jedna končí skôr než začne a je do nej dosť nevhodne obsadený James Franco a k druhej zase takmer ani nedôjde, lebo ju ústredná postava po väčšinu stopáže odmieta. Nádherná kamera a výborná Kidmanka potešia, ale iba tieto dva prvky tie dve hodiny ani náhodou neutiahnu a Queen of the Desert tak skoro upadá do nudy, keďže tu chýba aspoň jedna zásadná scéna, ktorá by nejako strhla. Nudný film z púšte o jednej bohatej žene, ktorá žila pomerne dobrodružný život, no samotné dobrodružstvo vám film ani neukáže. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Intimní vztah Nicole Kidman s mužem. Je to emocionálně prázdné . Příběh režisérka Werner Herzog založila na skutečné postavě Gertrude Bell, archeoložce, která začátkem století cestovala pouštními krajinami blízkého východu a po cestě se stejně jako jedna moje kamarádka zamiluje. Pušť je působivě nasnímána. Film je konvenční a obecný a uspával mě, ale líbilo se mi pár vydařených hlášek a tak politické zhodnocení Sýrie " Sunité, šíté, Alavité , Drůzové, křesťané a všichni si jsou po krku. A na severu jsou Kurdové". A německá kancléřka mom fuhhrer Merkel si miliony pozvala na práci do Německa jako náhradu na populačně vymírající obyvatelstvo...Můj oblíbený psycholog Jeroným Klimeš říká, že sexuální šílenství mužů se zvětšuje se sluncem. Ve středověku byl trest smrti za krádež chleba , protože byl cenný. V Arabských zemí je trest smrti za nevěru, protože...dosaďte si sami vlastní zkušenost s Italama, Arabama. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Jako němý film by to byla nádhera. A kdyby Herzog navíc prostříhal tu unyle podanou příběhovou linii (při jejímž sledování by se skutečná, dobrodružství a arabskou kulturu milující Gertrude Bell musela ve svém bagdádském hrobě komplet obracet v sloup) a ponechal poetické jádro a ty úchvatné pouštní scenérie, nebylo by co vytknout. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Herzog sa obsesívne venuje krajine a jej záberovaniu a tomu prispôsobil aj scenár. Postava Gertrudy Bell je každopádne zaujímavá a jej osudy zobrazené na filmovom plátne sú veľkým lákadlom. Lenže scenár jej nedáva do rúk žiaden skutočný cieľ a konflikt a tak sa aj film len tak potáca od krásnych záberov a stretnutiami s mužmi k ďalším krásnym záberom a stretnutiami s ďalšími mužmi. Nájde skutočnú lásku? znie možno najzásadnejšia otázka filmu a osobne ma to príliš nezaujímalo. Kráľovná púšte je tak lepšia v jednotlivostiach ako v celku, ktorý je trochu uťahaný. Nicole ale tomu celému dáva možno väčší zmysel ako Herzogov scenár a kamera. Film určený jedine pre veľké plátno, čoho sme sa nedočkali a tak je zážitok iba polovičný, ani sa niet čudovať nižším hodnoteniam. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Existuje jen málo filmových portrétů Gertrude Bell, jako vedlejší postava se objevila například v epizodě Paris, May 1919 seriálu Mladý Indiana Jones (od r. 1992). (NinadeL)
  • Ústřední role filmu Gertrude Bell byla v prvním záměru obsazená herečkou Naomi Watts, ale později ji nahradila Nicole Kidman. Také jedna z hlavních mužských rolí byla přeobsazena. Původně měl roli Henryho Cadogana hrát Jude Law, ale poté, co nastaly první potíže a průtahy s filmováním, projekt kvůli kolizím se svými jinými rolemi opustil a nahradil ho James Franco. (Tristan Rafael)
  • Nicole Kidman sa kvôli svojej role naučila jazdiť na ťave. Jej obľúbenou jednohrbou ťavou sa stal samec dromedára menom Barbie. (MikaelSVK)

Související novinky

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

03.05.2013

V poslední době odmítl několik rolí. Vycouval třeba z westernu Jane Got a Gun, což byl asi dobrý tah, protože film se potýká s dalšími problémy, aktuálně jej opustil i Lawův náhradník Bradley Cooper… (více)

Reklama

Reklama