Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ale pořád mám před sebou tu tvář. Je někde vzadu, tam za tím davem." Tenhle film v mém vnímání rozhodně "tam někde vzadu" neskončí. Dvanáctiletý Chuck možná není jako ostatní, a především jeho starší (nevlastní) sestra mu to dává mnohdy pěkně "sežrat". Ale rozhodně není hloupý, jak si to o sobě ze začátku sám myslí. Setkání s bývalým učitelem McLeodem, mužem se znetvořenou pravou tváří, se pro Chucka stává životní šancí. Z toho vzájemného sbližování těchto dvou vyděděnců mě asi nejvíce bavila scéna, kdy spolu dotyční "hrají" Shakespearova Kupce benátského. Tehdy jsem si sledování filmu vysloveně užíval. Pak přišel jistý zlom a poslední zhruba půl hodiny jsem se na scénáristu (resp. autora literární předlohy) trošku zlobil, kam ten příběh nasměroval. Naštěstí to neskončilo zas tak zle, tedy zejména pro Chucka. Z celého filmu si jinak určitě odnáším jednu silnou myšlenku a to že, "toho co neznají, se lidé bojí". Možná ten film na úplně plný počet hvězdiček není. Kvůli téhle silné myšlence ale maličko přimhouřím oči. ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Chuck Norstad neprožívá šťastné dětství. Jeho matka stále nemůže nalézt svého životního partnera a prochází jedním rozvodem za druhým. Se starší sestrou Glorií se přímo nesnáší a využívají každé příležitosti k roztržce. Jeho vrstevníci jako by žili ve zcela jiném světě. Přesto má Chuck jeden životní sen, který ho žene kupředu: dostat se na leteckou akademii a kráčet ve šlépějích svého otce, kterého nikdy nepoznal. Potíž ovšem tkví ve skutečnosti, že Chuck není studijní typ a s otevřenou učebnicí příliš dlouho nevydrží. Na druhé straně zálivu žije v osamění McLoad. Pro svoji znetvořenou tvář a uzavřený způsob života je terčem posměchu, dohad i strachu místních obyvatel. Chuck při jednom ze svých výletů zavítá až k jeho chatě a po zjištění, že se jedná o bývalého profesora, snaží se ho přimět k hodinám doučování. Tím se otvírá dokořán cesta k poznání lidské duše i lidského charakteru. ● Přes velmi pozvolný rozjezd mě poslání a hlavní myšlenka filmu Muž bez tváře hluboce zasáhla. Až společnost začne své členy posuzovat nikoliv podle zevnějšku, ale podle skutečných hodnot, dočkáme se ráje na zemi. Myslím, že myšlenku nebylo ani nutné vyhrotit zkonstruovaným obviněním vůči morálnímu chování McLoada, které mělo za následek obvinění celé společnosti ze zaslepenosti a vrytých návyků táhnout se stádem. Ve filmu nelze přehlédnout ani krásný Citroen DS. ║1.7.2009║ ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příběh o sblížení chlapce Chucka (Nick Stahl) a jeho soukromého učitele McLeoda (Mel Gibson). Chucka všichni považovali za méně duševně schopného a až McLeod mu otevřel cestu k přemýšlení a schopnost učit se. A díky svému učiteli se mu podaří vystudovat jeho vysněnou vojenskou školu všem navdory. McLeod musel žít po znetvoření při autonehodě na pokraji společnosti, která ho ze svého středu vyobcovala pro jeho znetvoření, které jim nahánělo hrůzu a stupňovalo to jen další a další obvinění na jeho osobu. Drama o homofobní společnosti, která si ráda vybírá svého obětního beránka, zvláště když se tu jeden ohava sám nabízí. Navíc ten strach z neznáma a tajemna, která jeho tvář halí do ještě větší zrůdnosti. Přesto to místy vyznívá dosti pateticky, místy zase příliš povrchně. Další postavy: matka Catherine (Margaret Whitton), která uvěří všem vzneseným obviněním, a Chuckovi sestry Gloria (Fay Masterson), která mu každou chvíli dávala najevou krutou pravdu o jeho otci, a malá přechytračelá Meg (Gaby Hoffmann). ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Silný psychologický příběh ve mě zanechal stopu už před několika lety, kdy jsem to viděla poprvé. Teď po letech jsem film vnímala stejně. Je to strašně smutný příběh, pro mě se špatným koncem. Přátelství mezi chlapcem a učitelem je pro mě nezapomenutelné. Vždycky si přeju, abych ten příběh mohla ovlivnit... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj režijný debut ... ale aj tak nedokázal mel potlačiť tu svoju patetickosť či ako režisér či v roli zohaveného učiteľa na ktorého sa pozerá meštiacke hlúpe a až puritánske okolie s odstupom a vyhýbavo. To malý chlapec bol herecky lepší. Naviac v scenári mi vadila taka prílišná až násilná "americká nadupanosť okolností": zohavený učiteľ s nevyjasnenou minulosťou, hysterická matka vyžívajúca sa v partnerských vzťahoch blaznivé sestry každá z iného manželstva otec alkoholik samovrah ... inka je film pozerateľný. :) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Režisér a představitel Justina McLeoda Mel Gibson vzpomínal na jedno z úskalí vzniku filmu: "Vzhledem k tomu, že jsem hlavní roli musel vzít sám, znamenalo to pro mě mimořádně dlouhé pracovní dny, protože trvalo hodiny, než byla hotová moje speciální maska - a líčili mě ještě předtím, než štáb postavil scénu. Tolik sil jako u tohoto filmu jsem ještě nikdy nemusel investovat. Jednou jsem dokonce usnul uprostřed rozhovoru se svým asistentem - jako starý dědeček, který si právě zdřímnul. Když jsem se probudil, měl jsem před sebou dobře dvacet polarioidových fotek, jak slastně spím s otevřenou pusou." (NIRO)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Maine. Niekoľko scén bolo natočených aj v kanadských provinciách Nové Škótsko a Britská Kolumbia. Celkovo trvalo od 3. augusta do 9. októbra 1992. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama