Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Tá televízna tvorba je o trochu rozdielna, ako tá ktorá sa premietaná v kinách. V podstate tu viac ide, ako dosiahnuť umenie, alebo podať divákovy umelecký zážitok. Vrelo odporúčam na vianočné časy. Je len škoda, že tá televízna tvorba upadá a máloktorému sa dnes chce zapnúť televízor, to len tak na okraj. /70 %/ ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Namet je perfektny. Stale vsak cakam na verziu, s ktorou budem maximalne spokojny a ktora ma svojou vianocnou atmosferou, emociami a kuzlom uplne odzbroji. Zatial co najnovsia Zemeckisova bola privelmi uletena a "americka" tato je zase az moc skromna, studiova a televizna. Snad sa jedneho dna dockam spracovania, na ktorom sa nebude setrit rozpoctom a pritom sa bude drzat nohami pri zemi. 70% ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Příběhy Charlese Dickense miluji a tenhle z nich nejvíce. Nádherně ztvárněné, vynikající herecký výkon, dobré triky (na televizní produkci). Je poznat prýštící láska k předloze. Jen rodinka Boba Cratcheta přehrává. Můžete nadávat na sentimentalitu a jistou citovou kýčovitost ale je to parádní dílko. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Přečtení "A Christmas Carol" mě spolehlivě dostane do příjemně vánoční nálady i v červenci - způsob, jakým Dickens skloubil gotickou pochmurnost, sociální apel, zimní nostalgii a koňskou dávku pekelně přeslazeného sentimentu ve výchovný "příběh s ponaučením", na mě prostě zabírá dokonale. Tahle adaptace je velmi věrná předloze - a zabírá na mě úplně stejně... Přesto dávám jen 3/5. Mám totiž pocit, že kdybych Dickensovu předlohu nečetla, tenhle film by pro mě ztratil značnou část svého kouzla. Jako pohyblivá ilustrace je perfektní, ale sám o sobě až takovou sílu nemá. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dojemný a nádherný film přesně opisující Dickensův světonázor. Jak se kdo k této problematice postaví, je jeho věc. Já musím vyzvednout celou tu nádheru v čele s vynikajícím Patrickem Stewartem. Také Richard E. Grant hrál svou roli velmi přesvědčivě. Chce-li být někdo dojat, vřele doporučuji tento nádherný příběh. ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama