Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spolu s Životem Briana nejlepší pythonovský film. Ač to možná někomu tak nepříjde, Smysl života je důkladně promyšlený a propracovaný film, jenž se drží celkem těsně určité myšlenky, kterou kdo chce vidět, tak uvidí, a kdo se chce nechat zhnusit, tak... však víme... To co je na MP úžasné, tzn. ta nebetyčná drzost, dělání si legrace z věcí, které jsou pro jiné svaté, extrémně vtipné gagy, které někdy balancují na hranici normálního vkusu, štiplavost a dělání si srandy ze sebe sama.. tohle všechno je v tomto snímku vměstnáno do ohromně zajímavého pseudofilosofického rámu, který ovšem pod nánosem všeho toho humoru skýtá obrovskou porci námětů k zamyšlení... Pochopitelně ne zamyšlení o smyslu života jako takového, ale spíš o nás samotných, jak se chováme a v jakých schématech žijeme. Říznost vtipu je tady ještě ostřejší než u Briana a docela by mě zajímalo, v kterém momentě by tenhle film vypnul třeba takový kardinál Vlk..:-)) MP kašlou na jakoukoli korektnost a v tom je jejich cena! A je to navíc veliká sranda... Určitě ještě větší než u Svatého grálu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

A poté, co nám Cirkusáci zprostředkovali náhled na úsvit moderní civilizace a její těžké rytířské počátky, museli nám zákonitě osvětlit, proč tu jsme. Krátké příběhy z různých etap lidského života, pěkně nadrobno nasekané a ostře dokořeněné. Bezesporu to nejúchylnější z dílny Monty Python, některé scénky trochu slabší, ale jiné se vryjí do paměti tak, že je nelze odstranit ani aplikací sava a ředidel. Přineste mi kyblíček, budu zvracet. Bravo, třikrát bravo! ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ač se to zdá být možná divné, je to tak: Monty Pythoni na konci své kariéry natočili klasický midnight movie. Tedy film tak černohumorný, divný, ujetý a morbidní, že normálního, běžného diváka v lepším případě mine, v horším naprosto znechutí. Něčeho takového jsem se nenadál; jako by si pánové řekli: A teď něco úplně jiného a natočili tohle. Pořád je z toho cítit absurdní humor Letajícího cirkusu a prvních dvou filmů, ale má to něco navíc. Jakousi nepopsatelnou bizarní atmosféru, která z filmu dělá mistrovské dílo a absolutní vrchol téhle geniální skupiny. Příběhy se navíc odehrávají v současnosti, jsou zakotvené ve skutečnosti, žádný starověk ani středověk jako v předchozích filmech. Pythoni se procházejí po dnešním Londýně a svým tradičním nadhledem řeší dnešní problémy. O to je to celé pravdivější a svým způsobem (vzhledem k vážnosti parodovaných situací jako válka, hladomor, konzumní společnost, špatná zdravotnická péče, smrt..) i trochu děsivé. Jeden příklad za všechny. Kamera projíždí po restauraci a odchytne si ji číšník (Eric Idle), který nám sdělí, že ví, co je smyslem života a ať ho následujeme. Kamera se za ním rozejde a hodně dlouho ho následuje. Číšník se otáčí a pořád pronáší ,,Pojďte! Tak jdete? Pojďe za mnou..No pojďte. Už tam budeme.." Není to brutálně vtipné, neválíte se z toho smíchem po zemi, spíš se jen usmíváte, ale ta snová, "divná" atmosféra je víc než smích. Zasáhne vás, obzvlášť pokud jste byli zvyklí na jistou povrchnost předchozích filmů a skečů. Skutečně doporučuji zkouknout nejdřív vše ostatní od Pythonů a tenhle film si nechat jako takový mátový lísteček na konec. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vôbec ma nezaujíma, prečo má tento film 83 % a jemu podobným sračkám dávajú užívatelia bez problémov odpadové hodnotenie. Nezaujíma ma, či skupina Monty Python je kultová. Pre mňa je nepochopiteľná a preto sú dve hviezdičky pochopiteľné. Dokázal som odsledovať celý film napriek tomu, že dominantnými pocitmi, ktoré vo mne vyvolal bola nuda a trápnosť.Tých pár zábleskov humoru na lepšie hodnotenie určite nestačilo. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Seriálu jsem dal za 4 s tím, že některé díly mě nebavily. A tady to musím chtě nechtě udělat taky. Začněme od pozitiv. Nejvíce jsem se zasmál u scénky války, kdy vojáci dávají svému seržovi dárky… To je něco, co se nedá popsat, to se musí vidět. Pak taky jsou dobré scény, jako setkání se Smrtí, Kyblíček pro pána, Hodina sexuální výchovy, Vojáci na cvičišti… Jako zápory vidím některé jiné scény, hlavně začátek s pojišťováky. Nevím, ale tohle mi moc nesedlo. Pak taky konec (Nebe) už nebylo to, co bych čekal od Pythonů. Já vím, jsou to prkotiny, ale když to vezmu kolem a kolem, tak mi vychází, že prakticky u všech scének jsem měl takový lehký úsměv, který jen jednou (vojáci předávající dárky) přešel do záchvatu. Proto "jen" 4 hvězdy. Ale tenhle film mě nabudil, abych si doplnil Pythonovskou filmografii… P. S. A velký dík Primě Cool za to, že tento film pustila s titulky! Kdyby takhle odvysílali všechny, vůbec bych se nezlobil… :-) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení segmentu "Crimsonova permanentní pojišťovna" se Terry Gilliam nechal trochu unést a místo původně plánovaných pěti minut se dostal na třicetiminutovou stopáž. Tvůrci tuto pasáž nakonec zkrátili na 16 minut a udělali z ní samostatný předfilm. (Terva)
  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)
  • Na tabuli v zasedací místnosti společnosti "The Very Big Corporation of America" (Velmi velká americká korporace) jsou uvedeny názvy dceřiných firem. Některé obsahují slovní hříčky nebo narážky na události ve filmu (např. jméno firmy „Liver Donors Inc.“ odkazuje na scénu s darováním jater). Viditelné názvy na tabuli jsou: Money Factor Printers Ltd, Super Big Ltd, Dawking's Mining Co., Horace Mann and Yure Ltd, Vast Holdings (Europe) Ltd, Star Bright Merchandise Org., Black and White Picture Co. Ltd, D.Odgey Enterprises Ltd, Consolidated Steel Co., Acme Construction Company, Doneys (Florence), Universal Amalgamations Ltd, Rubber Goods Incorporated, The All Enveloping Co. Ltd, Walker, Walker and Jones Bros, Better Plastics Corps, Space Propulsion Lab, Lange and Sons (International), R. Devious Inc., Phil Thevich Consortium, X. Tortion World Wide Ltd, Mirage Land Co., E. Normons and Sons, Micro Computer Inc., Payne, Bickers and Dogood Ltd, World Wide Wine Corp., A. Maze and Lee Huge, Dickinson Kincain Association, D. Crepid Holdings, Interstellar Travel Corp., Cooper's (Purveyors), Wakefeld and Daughter, Fastness and Vast Co. Ltd, Cartwright Tutorials, Arctic Geo. Lab. Co., R. J. McArthur Parks Ltd, Stn. Pendons Ltd, V. Rich and Son, Liver Donors Inc., Moonscape Products Ltd, Data Travel and Experiments, O. Verpaid Associates Ltd. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama