Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Radko 

všechny recenze uživatele

Z trojice pythonovských filmov kolujúcich po našich kinách sa najviac približuje štruktúre jednotlivých dielov slávnej polhodinovej televíznej série. Navzájom nesúvisiace scény, vracanie sa k už opakovanému motívu uprostred úplne iného deja, prerušenia prestávkami, animované vstupy, pesničky - nesúrodá anarchia deja i postáv, ostrý výsmech ikonkám aktuálnej doby - tak ako to mám v ich podaní rád. Pomerne dlhý odstup od ich posledného spoločného diela spôsobili odťažitosť a chlad idúci z filmu. Toto negatívum ale vyvažuje spracovanie jednotlivých epizód a absencia dobových politických narážok, ktorým som v seriáli nie vždy rozumel a tak mi unikal ich humor a zmysel. Neodolateľne úchylná je najmä scénka s pánom Kreozotom, ktorý sa príde najesť do reštaurácie. Pre priaznivcov grc-artu povinnosť ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred každým filmom Montyovcov čakám, že teraz to konečne príde, teraz ma už musia svojim humorom dostať, keď mi to všetci tak vrele odporúčajú. A zase nič. Zopár vydarených fórov, zopár priemerných a zopár slabších. Najkultovejšia je scéna zvracania. Mne pripadala priemerná a trochu prvoplánová. To myslím vyjadruje najlepšie môj vzťah k spoločnej mp tvorbe. Samostatne sa mi páčia viac. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dlouho se tenhle Cirkus rozjíždí, ale skvělá zábava nakonec stejně dorazí, ostatně jako vždycky. John Cleese nám předvede jak by mohla vypadat výuka, pak se podíváme na bojiště, ukousnutá noha tygrem není zase tak velký problém a samozřejmě je zde tolik propíraná nechutná scéna z restaurace. Určitě ne tak skvělé jako Svatý Grál, ani dějové jako Brian, přesto jsou to Pythoni. PS: Galaxy Song. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pythonům se docela dobře podařilo slepit haldu vskutku nesourodých skečů do jednoho celovečerního filmu jehož námětem je otázka proč tu vlastně jsme? I když je znám a vím, že mohu čekat cokoliv, zvracecí scéna byla i na mne trochu hardcore. Oproti tomu výuka sexu na univerzitě byla geniální a u války se Zuly a tygrem či scéncez první světové jsem se chechtal na celé čáře. Smrtící byl i Cleese v roli typické uřvaného britského seržanta na buzerplacu. Ono to není jen o myšlenkách a vytříbeném anglickém inteligentním humoru , ale i o skvělém herectví. Stačí se občas zaměřit na jednotlivé herce a jen se kochat tím, co třeba Palin a Chapman dělají za neskutečné obličeje... Opravdu skvostná zábava. Je šílené, že současná neomarxistická levicová BBC zakázala skeče této skupiny vysílat, protože jsou rasistické a často si utahují z menšin... Dávám za 5 rybek do akvárka v restauraci! * * * * * ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Riadne provokatívna záležitosť. Už počiatočná scéna "prevzatia" filnančnej spoločnosti predznamenáva ďaľší vývoj. Hľadanie zmyslu života je rozdrobené do kapitol a postráda ucelený dej. Našťastie myšlienka filmu je všehovoriaca a srší z každého "príbehu". Lenže vo vyjadrovaní myšlienok je problém. To sa dostávam k tej horšej stránky filmu. Niektoré skeče sú prehnané ( v reštaurácii ), iné vtipné ( na bojisku ) alebo nudné ( smrť). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)
  • Graham Chapman, který se otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci, požádal o roli Boha, protože byl frustrovaný z toho, že ho anglikánská církev odmítla oddat s jeho partnerem Davidem Sherlockem. V té době nebylo manželství osob stejného pohlaví ve Spojeném království legální a anglikánská církev ho neuznávala. (Kulmon)
  • Zvratky, zo scény v reštaurácii, boli vytvorené zmiešaním zemiakov, vody a posekanej surovej zeleniny. (HelenOfTroy)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama