Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 1

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (190)

genetique 

všechny recenze uživatele

Príjemná, svieža komédia, ktorá ťaží z bohovského nápadu a nebojí sa pomenovať veci pravým menom. Už názov napovedá, že nepôjde o žiadne klišé a naozaj sa nestretnete s minútkou nudy, či tuctového humoru. Správny pomer satiry, humoru a zároveň drámy, v kombinácii s takmer divadelnou atmosférou dávajú filmu veľmi pozitívny feeling. Jediná škoda je, že humor nebol miestami viac situačný a údernejší. Ale pokiaľ ste dlho nevideli milý, ľudský filmík, tak tento chorvátsky snímok vás určite uspokojí. 80%. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

veselá až na zasmiatie komedia z dvoch tretín, potom sa to začalo divne točiť do dramatična, kde dej pôsobil skôr komicky ako dramaticky, so záverom takmer melodramatickým, fajnové a vtipné narážky na národnostné strany cirkev a politiku (i minulosť) hodne podobných postav je aj tu u nás :) zaujímavá až dobrá hudba vo filme napriek, tomu viac ako štyri body film neunesie ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Odvážná, námětem nevšední komedie na téma antikoncepce a poklesu porodnosti v Chorvatsku. Zároveň však též rafinovaně propagandistický film, útočící na katolickou církev. Podobně jako např. Troškovy „Babovřesky“ využívá karikatury a prvky nevkusného sitcomu, ovšem daleko agresivněji a zlomyslněji (Troška by ve srovnání s Brešanem a Matišičem vyšel jako neviňátko). Pod pláštěm spravedlivého boje proti pokrytectví (používání antikoncepce) a satiry, zesměšňujících národní cítění i víru, se v ose příběhu opakovaně vynořuje zpověď (zpovědní tajemství) jako nástroj zločinu. V tomto směru jde skutečně o cílený demoliberální pamflet, který nikterak nezaostává za komunistickou tvorbou. Z toho důvodu se nemohu připojit k ovacím, objektivně vzato i proto, že scénky, u níž bych se mohl opravdu srdečně zasmát, tu nebyly...------------------------------------------------ Souhlas s komentářem iz67: ..." Není nic hroznějšího, než když naplněný Velký sál ve stoje aplauduje tvůrcům za špatný film. Vtipy povrchní, zápletka nepůvodní a vyvrcholení víc než laciné. Takový o trošku lepší Troška"... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lidová komedie a přesně ten typ filmu jaký Zdeněk Troška nikdy nenatočí. Film, který humor valí z plátna větším proudem, než-li karlovarská vřídla. Takhle nápaditě zpracované running-joky jsem snad ještě neviděl. Úplně nejvíc mě ale překvapuje, že většina podobných snímků ztratí ve druhé třetině dech, aby ve finále mohla moralizovat. Tady se tlačí na pilu až do úplného závěru. Ovace ve stoje pro tvůrce naprosto zasloužené. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je to takové pravidlo u Balkánců, kteří z vážného příběhu dokáží udělat totální frašku, u které se člověk prostě musí chtě nechtě smát. Nicméně Knězovy děti na to jdou přesně obráceně. Jedná se příběhově o super komedii, která je podle mě až moc zbytečně místy dost tragická. Jenže to jsou prostě Balkánci. Snad jsem neviděl jediný jejich film, který by nebyl alespoň trošku tragický. Každopádně i tak jsem si právě Knězovy děti parádně užil. S příchodem na malý Dalmácký ostrůvek jsem si vzpomněl na každou návštěvu Chorvatska, kterou jsem zažil a ihned mi bylo krásně. Já nevím jak Vy, ale já opravdu ty jejich ostrovy vnímám jako takovou malou návštěvu nebe, i když to nejspíš tamní obyvatelé takhle úplně nevidí. Nicméně právě přes toto prostředí jsem byl z filmu tak nadšen, že jsem se den na to na něj musel podívat znova. Takovou radost mi tenhle film udělal. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Ku kritike zo strany katolíckej cirkvi k filmu sa režisér Vinko Brešan vyjadril: "Keďže sa Cirkev bude snažiť útočiť, verím, že sa film dokáže ubrániť sám. Niet zmyslu pred verejnosťou hájiť film, ktorý som sám natočil." (Arsenal83)
  • Niektorí kňazi na omšiach svojim farníkom odporučili, aby na film nechodili. (Arsenal83)
  • Tvůrci potřebovali k natáčení několik tisíc kondomů, a tak hledali sponzora. Žádná dohoda se nezdařila, a proto musel štáb začít skupoval kondomy po celém Záhřebu. Nenašli však žádné o velikosti XL. (Mertax)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama