Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat. Old Shatterhand byl vždycky takovej specifickej. Film na mě vždycky působil takovým velkolepým dojmem. Prostě je tu vidět snaha udělat nějakej opravdovej Mayovskej velkofilm. No povedlo se to tak napůl. Možná se vám bude zdát, že při hledání chyb řeším vyložený kraviny a detaily, ale nemůžu si pomoct. Změna stylu je tu místy patrná až moc nová hudba (ani jednou nezazní klasický motiv) Možná trochu přepálená stopáž a nové exteriéry. Já teda nevím, ale příjde mi jako blbost aby měli Apači svoji vesnici na břehu nějakýho jezera když ve všech filmech byla jinak použita ta vesnice u řeky Rio Peko. Další věc je pak fakt (ale za to film nemůže) že nepochopím proč ti kokoti z Densy home video když film vydali vystříhali spoustu scén a dialogů a já se vždycky divil, že některý scény nebo rozhovory nedávali smysl, nebo byli jakoby utnutý předčasně. Jinak plusy : Určitě záporáci (Madison, Battaglia) dále souboj Vinnetoua z Velkým medvědem a závěrečné finále. Celkově mi to vychází na lehce nadprůměrnou Mayovku a dávám jí 55% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Westernové májovky jsou příjemným závanem dětství a následujících dobrodružství. Zápletka klasicky nemůže být složitá: dobro a spravedlnost bojuje proti zlu a příkoří a i přes určité oběti musí slavně a velkolepě zvítězit. Stále dokola a zas a znovu. Hlavní postavou je pochopitelně slavný Old Shatterhand (Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna). V jeho boji za spravedlnost a udržení míru mu pomáhá jeho věrný druh a pokrevní bratr Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Christiana Wolffa). A protože je to pravověrná májovka, nechybí na té správné straně ani bodrý Sam Hawkens (Ralf Wolter). Stranu lstivých zlosynů zastupuje chamtivý kapitán americké armády Bradley (Guy Madison s hlasem Rainera Brandta) se svým všehoschopným pohůnkem Dixonem (Rik Battaglia). Z dalších rolí stojí za zmínku půvabná Bílá Holubice alias Paloma (Daliah Lavi s hlasem Ruth-Marie Kubitschek), spravedlivý a čestný generál Taylor (Charles Fawcett s hlasem Hanse Nielsena) a Vinnetouův adoptivní syn Tujunga (Alain Tissier s hlasem Arne Elsholtze). A mír mezi indiány a bělošskými osadníky je, i přes odpůrce v srdci armády, na malou chvíli zachráněn. Nenáročné a příjemné odreagování, majestátní jihoslovanská krajina, sladký dotyk dětského vnímání a dobro vítězí. Aspoň, že někde vítězí ideální svět. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Anglické nápisy přes celou obrazovku, znásilnění, originální zpěv... není divu, že se na tenhle film v dřívějších dobách "zapomínalo". Je přece jen trošku jiný a je to znát. Z všeobecné neokoukanosti se stalo celkové zapomnění a dá se říct, že i v dnešní době je tak trochu mimo mísu (prostě se pustí základní trilogie a stříbrné jezero a lidi budou spokojení...). Rozhodně stojí za zkouknutí a fanoušci budou navíc rozhodně spokojeni. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A stejně, kdo z Vás nemá rád tyhle krásně naivní májovky. Asi bych tomu ani neříkal westerny, páč když se to srovná s takovými jako třeba od božského Sergia, tak by se tomu člověk mohl jen smát. KAždopádně tahle nerozlučná dvojice - Vintentů a Olda Šetrný patří mezi to nejlepší, nejčestnější a nejdobrodružnější, co kdy zabíjelo lidi :o). Tady v tom dílu sem docela čučel, když Vinetů skutečně zabil v souboji náčelníka kmene Siuxů... To Olda, ten všechny souboje řešil pěstí do hlavy :o). Ať to vezmeš kolem a kolem, dycky za vším hledej prachy. A to bohužel i v takle hezký indiánce. Dokavaď se tady v těch filmech neobjeví Old Firhend nebo Šurhend, tak se to ještě dá. Pak už je to uplně v prdeli :o)) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film je to sice blbější než hejno dodo slepic, jeho hrdinové se chovají až netypicky kreténsky, ale kopnul mě o čtvrt století zpátky, přivodil nostalgii jak sviňu bachyňu a kromě toho jsem dostala chuť si zase po dlouhých letech přečíst nějakou mayovku. Možná se tomu nečekanému podnětu ani nebudu bránit... Kromě toho se málokdy přistihnu při hlasitém hihňání a u "Old Shatterhanda" se mi to stalo několikrát: třeba souboj náčelníka Apačů s náčelníkem Komančů mi přivodil regulérní záchvat smíchu - ta choreografie!:-))). 55% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Natáčení bylo občas opravdu nebezpečné, o čemž svědčí řada úrazů: jeden z jezdců, který spadl z koně, byl jiným koněm pošlapán a těžce zraněn na hrudníku. Těžce se zranili i další dva jezdci: jeden utrpěl zlomeninu paže, druhý poranění hlavy. Jeden kůň zemřel. Mnoho jezdců bylo po několika dnech téměř neschopno pohybu, kvůli otevřeným ranám na vnitřní straně stehen, způsobeným jízdou na neosedlaných koních. (hippyman)
  • Film měl na tehdejší dobu velmi vysoký rozpočet 4 milióny marek. (Stocki)
  • V úvodní scéně, kdy se Vinnetou (Pierre Brice) loučí s Old Shatterhandem (Lex Barker), je vidět, jak se v záběrech střídá zatažená a jasná obloha. (Terva)

Reklama

Reklama