Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Old Surehand jako z reklamy na lízátka a Old Wabble jako Láďa Hruška tomuto filmu příliš nepomohli. Nejhorší je všudypřítomná nelogika a hloupé chování postav, které je v této mayovce už za hranicí únosnosti. Výprava je však pořád ještě dobrá a boj nespočívá v házení dynamitů jako v pozdějších dílech. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdičky nejsou zasloužené. Jedna je pro Pierra Brice, protože ho mám ráda, druhá za to, že jsem se u téhle pseudomayovky docela upřímně zasmála. Tajemný míšenec Old Surehand je v knižní verzi moje oblíbená postava, jeho filmové alter-ego Čůrhend s ním ale nemá společnou ani třásničku na svém nažehleném oblečku. Olda Shatterhand se sice také zpravidla toulal po prérii pěkně učesán a hladce oholen, měl ale tak drtící charisma a sexappeal, že lehké nelogično divák rád přehlédl. Old Zářivý chrup je jen nechutně žoviální, nepříjemně kontaktní a navíc úchylný fetišista (líbá šípy a haní Stříbrnou pušku!). Vinnetoua očividně sere. Postava Old Wabblea má se starým podlým kovbojem z knihy společného asi tolik jako já s Čingischánem, Miss Annie nosí nemravné výstřihy (kam se na tuto ctnostnou pannu hrabou všechny lehké děvy z jiných dílů) a aby peklo bylo kompletní, straší tu Götz George s obvyklým přiblblým úsměvem v tradičně přiblblé roli. Jen za to ubohé medvídě, které toto panoptikum hrdinně oddělá hned na začátku, by všichni zasloužili prostoj u mučednického kůlu. Tvůrci pak, aby je duch Llana Estacada chodil strašit po nocích. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mezi Supy = Old Surehand = Petrolejový princ. Westerny na jedno brdo, které se snaží ždímat kult mayovek. Sice tam hraje Pierre Brice, ale filmy už prostě nefungují tak, jako "svatá čtverka", a samotné příběhy nejsou nic moc. Ale beztak jsem to jako děcko viděl několikrát. Mezi supy byl přece jenom o fous nad těma dvěma. 60% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná mayovka, síce dosť naivná a hlavná postava má veľké sebavedomie, náčelník Apačov je zas nepochopiteľne ďaleko preč od svojho kmeňa, ale scénky ujdú, takisto príbeh. Scenár je však deravý a popravde mňa najviac upútala blondínka Elke Sommer a po nej mimoriadne dobrý herecký výkon Gojka Mitića, takisto mal postavu, ktorú by mu možno aj veľa indiánov mohlo závidieť. V porovnaní s inými mayovkami vtipne povedané lepšia nuda. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Su piča, su piča, supi často létají... Další hezky najivní kovbojka. Tentokrát s ne Oldou Šetrným, nýbrž s Oldou Šurhendem. Jen tak mezi náma jak již poznamenal HChinaski - Old Surehand je starej zmrd :o)). V podstatě s ním souhlasím. Je to podle mě zbytečná postava, která si sice pořád usmívá, ale oproti charismatu Oldy Šetrnýho je to cucák. A ještě navíc, když tam s ním je ten jeho dementní kamarád, kterej na co sáhne, to posere :o). Docela sem překvapenej, že záporáka hrál týpek, kterýho sem v tědle kovbojkách ještě neviděl. Jo, byl tam Fred ze Stříbrnýho jezera, ale jinak nikdo profláknutej. Už se nemůžu dočkat, až se v telce objeví Old Firehand. Mimochodem, Karel May byl zrovna při výběru jmen hlavních bílých hrdinů moc kreativní :o). Ale co, velký Manitů s ním! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (30)

  • Mario Girotti (později Terence Hill) má v příběhu jen malý prostor, protože jeho role Bakera juniora byla do scénáře připsána na poslední chvíli. (Zdroj: kniha Karel Jordán: Tenkrát na Západě). (vesper001)
  • Ve scéně, kdy je Old Surehand (Stewart Granger) u kůlu, aby se vyhýbal šípům, tak šíp jednou sestřelí a na to nabije, potom se ale šípu jen vyhne, ale nabije znova. (GreatestFan)
  • Původní název filmu zněl Winnetou und der Bärenjäger (Vinnetou a lovec medvědů) a hlavním hrdinou se měl stát Old Shatterhand. (hippyman)

Reklama

Reklama