Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film, ve kterém hraje Gojko Mitič náčelníka. Což neznamená nic moc, většina jeho filmů je stopro stejně příšerná jako ty dva, co jsem viděl (nevěřím, že bych narazil na jediné dva hrozné kousky). Jinak je to film, ve kterém mi padouši nevadili a kromě Vinnetoua jsem měl chuť všechny hrdiny zabít. Ať už Old Surehanda, který evidentně Briceovi leze na nervy, pořád machruje, každého žoviálně plácá po zádech a šťouchá do břicha a dokonce si dovoluje pochybovat o stříbrné pušce! Nebo jeho parťák Old Wabble, na zabití od začátku. Miss Helmersová má sice výstřih hlubší Grand Canyonu, ale je protivná jak činže, a Götz George coby syn lovce medvědů? Nafoukaný frajírek, co pořád něco přeskakuje. Na záporné straně zaujme asi jen falešný kněz, šéf bandy Sieghardt Rupp je poměrně nudný padouch. Ale jinak je film poměrně zábavný. Alfred Vohrer točí rychleji než Reinl. Pro Reinla jsou typické dlouhé záběry a pomalé švenky, Vohrer stříhá rychleji, ale film nakonec nic moc neřekne. Nemáte z něj žádný dojem. Snad jen ten souboj na konci je zpestření. A je tu i Terence Hill, ale vlastně jen v podstatě v komparsu. Jinak mě tak napadlo, v Old Shatterhandovi divák měl možnost vidět nahou indiánku skákající z vodopádu. Tady se musí spokojit jen s indiánem plavkách skákajícím z téhož vodopádu :) A pobavili mě bandité jménem Rod a Stewart. "Nemusíte se bát, vždyť jsem tu já!" (Old Wabble) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý původní dabing se spravedlivým náčelníkem Apačů a zálesáckým hrdinou Surehandem, kteří se tentokráte musí bok po boku postavit bandě zvané Supi, jenž plení farmy a přepadávají přistěhovalce z Východu, vede je proradný George Preston se svým úlisným úsměvem, který ho však přivede kam jinam, než do hrobu.. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím víc se nořím do toho filmového Mayosvěta, tím více v něm nacházím absurdity. Koho ti bandité, ti Supi, vlastně v krajině indiánů a desítky mil vzdálených farem přepadávají, co jedí a kde berou střelivo? Kde jsou normální lidé, farmáři a kovbojové? Vím, jsme v žánru, kam podobná otázka nepatří, ale když další a další a další film s Vinnetouem již nepřináší tolik překvapení, abych nezačal takto rozjímat. Sestává ze sledu řadových přepadení, vypalování, přestřelek, útěků, převleků a odhalení, z nichž většina jen brzdí dění, aby příliš rychle nedošlo k nutnému, závěrečnému zúčtování. Indiánská exotika se však musí dělat důsledně, s citem pro drama, rituál a jedinečnost, namísto sériovosti. Takovou důslednost však v celém filmu má jen scéna s Old Surehandem u kůlu tváří v tvář lukostřelcům. Málem jsem za ní udělil třetí hvězdu, ale Annie, uměle tvořící problém její záchrany, a nesmírně toporné, až robotické jednání postav, které musí být přesvědčeny moudrostí Surehanda a Vinnetoua o pravdě (Baumann, soudce, Wokadeh), to vše zadrželo mé bledé ruce. Silné **. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv byl Vinnetou v mých dětských letech srdeční záležitost a Poslední výstřel jsem i oplakal, tak po zhlédnutí prozatím neviděného dobrodružství při osidlování (Jugoslávie :-)) s názvem Mezi supy jsem byl upřímně zklamaný. Kolikrát si říkám, že některé emoce se stávají světlejšími a zářivějšími jen díky faktoru času, možná ale jsem neměl to štěstí a narazil jsem na paskvil. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Old Surehand jako z reklamy na lízátka a Old Wabble jako Láďa Hruška tomuto filmu příliš nepomohli. Nejhorší je všudypřítomná nelogika a hloupé chování postav, které je v této mayovce už za hranicí únosnosti. Výprava je však pořád ještě dobrá a boj nespočívá v házení dynamitů jako v pozdějších dílech. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Ve scéně, kdy je Old Surehand (Stewart Granger) u kůlu, aby se vyhýbal šípům, tak šíp jednou sestřelí a na to nabije, potom se ale šípu jen vyhne, ale nabije znova. (GreatestFan)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, vodopády řeky Krky, Platak u Rijeky, Starigrad-Paklenica, Vrlika, Mali Alan u Obrovacu. (hippyman)
  • Jedná se o první zfilmovanou mayovku s Old Surehandem v podání Stewarta Grangera. Filmoví kritici jím byli nadšení, ale diváci nikoliv. I tak se ovšem jednalo o úspěšný film. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Reklama

Reklama