Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (509)

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonale vyberaná príroda, scenérie na Plitvických jazerách, fantastický casting Barker - Brice a tá hudba, ktorá mi vždy zneje v hlave ešte tri dni po premietnutí si filmu. A tak ide o sériu najlepších - nebyť zosmiešnenia seriálom a dvoch slabšími časťami - westernoviek, ktorú majú na svedomí na všetko prekvapenie neamerickí tvorcovia. Chcel by som počuť film v origináli, pretože prízvuk národností hercov by mohol byť zaujímavý (komický?). To sa však ale zatiaľ nestalo, takže nemám prečo ísť na nižšie hodnotenia. Je zaujímavé, že vo svetovom rebríčku (imdb) si film až tak dobre nepočína. 95%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Asi ten nejkultovnější díl z celé série. Je to první díl, ale je natočen jako druhý (první natočený je "Poklad na Stříbrném jezeře"). Nejzajímavější je to, jak se postavy za celý film mění. Se stejnojmenným románem Karla Maye to nemá moc společného a je to takový výcuc z několika knih (podle knihy například Nšoči umírá až v "Rudém gentlemanovi"). Ale nesporně je to překrásné. Leckdo by mohl podotknout, že je to naivní. Je. Ale pověste mi, kdo při prvním shlédnutí neměl zaťatý palce při souboji Old Shatterhanda a Inčučuny, nepřál bídnému padouchovi Santerovi co nejpotupnější konec, nesmutněl při scéně, kdy Nšoči umírá Old Shatterhandovi v náručí a neměl smíšené pocity při závěrečné větě z úst Vinnetoua - "Zůstali jsme sami, bratře"? Krásná vzpomínka na mládí, ke které se vždy vracím. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Možná trochu naivní, možná pokulhávající ve srovnání s literární předlohou, přesto nezapomenutelná podívaná, která měla všechno, co správné dobrodružství mít mělo... pro mě osobně druhá nejlepší zfilmovaná mayovka (tou nejlepší byl Poslední výstřel)... navíc s kouzelnou aurou vzpomínek na dětství, kdy jsem po jejím prvním zhlédnutí svou překližkovou ručnici pobil stříbrnými... připínáčky a pohyboval se výhradně klusem imitujícím Oldu cválajícího na hřbetě Hatatitly... :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Martin Böttcher: 1. Old Shatterhand-Melodie ,2. Ölprinz-Melodie ,3. Old Surehand-Melodie ,4. Schut-Melodie ,5. Mason-City-Melodie ,6. Banditen-Thema ,7. Tramp-Melodie ,8. Winnetou-Melodie ,9. Unter Geiern ,10. Grand Canyon-Melodie ,11. Holidays for Bees ,12. Liebesthema ,13. Chinla-River-Song ,14. Apanatschi ,15. Rib-Melodie ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha a následné filmové zpracování Vinnetoua mají naprosto rozdílnou poetiku. Karl May byl natolik zdatný vypravěč s neuvěřitelnou invencí a strhujícím popisem, že film těchto kvalit nedosahuje ani omylem. V jedné jediné věci je film lepší než Mayovo dílo, a sice ve výběru dvou hlavních představitelů. V knize nemají až takové charisma, ale nezapomenutelný Pierre Brice jako Vinnetou a Lex Barker jako Old Shatterhand jim ho vtiskli. Film sám o sobě hodnotím jako lehce nadprůměrný, s několika skvělými scénami, ale také velmi vlažný ve vztahu k nepřekonatelné literární předloze, která působí mnohem opravdověji, než poněkud naivně zpracované dobrodružství dvou pokrevních bratrů. Slabší výprava, kýčovitě monumentální hudba, vynikající dabing a jugoslávské exteriéry snad ani nebrat. 60% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (97)

  • V úvodu filmu, když mladý Indián plivne na Santera (Mario Adorf), na něj jeden z jeho poskoků několikrát vystřelí a Santer jej povalí na zem. Obě postavy by měly dopadnout hned v blízkosti skupinky přítomných osob, v dalším záběru jsou ale samotné. (Armin82)
  • Během plavby na kánoi má Old Shatterhand (Lex Barker) mokrou košili na předloktích a břiše, ale když se převrhává do vody, má celou košili suchou. Kromě toho lze vidět, jak se mokrá místa na košili průběžně mění. (velkyvezir)
  • Hneď prvá scéna bola poznamenaná trapasom. Pierre Brice ešte nevedel nemecky a na povel režiséra "bitte ton" ("prosím zvuk") sa vyrútil pred kameru, pretože si myslel, že počul "Vinnetou". Kolegovia si ho potom dlho doberali a na každý povel "bitte ton" ho posielali na scénu: "choď Pierre, volajú ťa..." (gogo76)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama