Reklama

Reklama

Pyramida boha slunce

  • Západní Německo Die Pyramide des Sonnengottes (více)

Obsahy(1)

Doktor Sternau je po předchozí konfrontaci s proradným bývalým kapitánem Verdojou v bezvědomí, takže ani neví, že se díky svým zachráncům ocitl na chvíli v blízkosti bájného aztéckého pokladu. Verdoja mezitím uzavřel pakt s Čičimoky a spolčil se s mazanou Josefou, s níž ho spojuje nenávist ke Sternauovi a touha po zlatě. Proradný Alfonso přemluvil ke sňatku indiánskou princeznu Karaju a má nyní poklad na dosah. Doktor Sternau se mezitím za pomoci přátel navrátil na Arballezovu haciendu, kde se zotavuje. O jeho záchraně se dozví Veroja a plánuje na haciendu útok... Pyramida boha slunce představuje druhou část vyprávění, které započalo ve snímku Poklad Aztéků. Dvoudílný projekt iniciovaný producentem Arturem Braunerem vychází z cyklu Mayových kolportážních románů Waldröschen (naposledy vyšel česky pod názvem "Tajemství starého rodu"). Nicméně podobně jako v jiných mayovkách se film předlohy drží velmi volně, spíše na jejím základě skládá nové vyprávění s totožnými motivy. Na druhou stranu v tomto případě tvůrce omlouvá fakt, že předloha čítá přes dva tisíce stran a naopak v porovnání s jinými mayovkami zůstávají Poklad Aztéků a Pyramida boha slunce své předloze v mnohém věrné. Oba filmy vznikaly najednou během jednoho natáčení, jež probíhalo v tradiční destinaci štábů točících mayovky, v Jugoslávii. S ohledem na tento fakt zůstává štáb i herecké obsazení totožné jako v případě Pokladu Aztéků. Diváci tedy opět uvidí Lexe Barkera coby udatného doktora Sternaua a Ralfa Woltera jako naivního obchodníka s kukačkovými hodinami Andrease Hasenpfeffera. O život jim opakovaně usiluje trojice zloduchů ztvárněných Rikem Battagliou, Gérardem Barraym a Michele Girardonovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poklad Aztéků musel mít pokračování, na jeden film by to bylo příliš objemné a dlouhé. Osobně si myslím, že pokračování je o něco svižnější, než díl předchozí. Idealistický pohled na oprávněný boj mexického vojska proti vnějším kolonizátorům je příhodně podkreslen tou spoustou charismatických padouchů. Nejdůležitější postavou je samozřejmě opět diplomat, špeh a doktor Karl Sternau (Lex Barker), který stojí na té správné straně a neohroženě se staví proti veškeré špatnosti. Největší předností filmu jsou padouši. Hamižní, nenasytní, lstiví, úskoční a ješitní. Podle situace uzavírají partnerství, vzájemně se zrazují a odpravují. A ten přeživší zbytek postihne spravedlivý trest. Je tu zhrzený a zrádný mexický hrabě Alfonso di Rodriganda y Sevilla (zajímavý Gérard Barray), který touží především po bájném pokladu. Je zde talentovaná intrikánka Josefa Cortejo (šarmantní Michèle Girardon), která s rozkoší využívá své ženské zbraně k získání všeho, po čem touží. Je zde chlípný a vyhnaný kapitán mexické armády Lazaro Verdoja (dobrý Rik Battaglia), lačně natahující své zvrácené ruce po každém ženském klíně. Je zde prohnaný a prodejný Josefin otec Pablo Cortejo (Antun Nalis). A také ponížený a uražený náčelník Čičimeků Černý jelen (Milivoj Popović). Ženský půvab přináší také unesená dcera správce hraběcího majetku Rosita Arbellez (Alessandra Panaro) a hloupoučce naivní aztécká princezna Karja (Theresa Lorca). Na té správné straně stojí německý obchodní cestující a odhodlaný strašpytel Andreas Hasenpfeffer (Ralf Wolter), doktorův přítel a dobrodruh Frank Wilson (Kelo Henderson), aztécký hrdina a poručík mexické armády Potoca (Gustavo Rojo) a správce hraběcího majetku Don Pedro Arbellez (Hans Nielsen). Z dalších postav stojí ještě za zmínku francouzský představitel moci a maršál Bazaine (Jean-Roger Caussimon) a přísný strážce aztéckého tajemství Flathouani (Mirko Kujaćić). Mexiko je stále zajímavá země. Je plná tajemství, překvapení, slunečního svitu, dobrodružství i nebezpečí. Mexiko se může najít v Jugoslávii. K nenáročnému odreagování je to příhodný film. A dobro vítězí nad zlem. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Poklad Aztéků a Pyramida boha Slunce mají jeden zásadní problém - čítají dohromady zhruba 3 hodiny a příběh je místy rozvleklý. Verdoja zajme doktora Sternaua, ten uteče. Pak zase Sternau zajme Verdoju, ale tomu se podaří uniknout. A opět to samé - začarovaný kruh. Kdyby celý příběh měl dohromady zhruba dvě hodinky, bylo by to mnohem lepší a děj by nebyl zatěžován zbytečnými postavami jako byl např. seňor Cortech. Příběh je velmi dobře napsán a Rik Battaglia je geniální záporák. Hudba jako vždycky na jedničku. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je jen rozšíření minulého dílu, ale v té druhé se děj konečně dobelhal k napínavému závodu o zlatý poklad. Tempo vyprávění zrychlilo, atmosféra zhoustla a šablonovité charaktery přestaly vadit. Unylá režie bohužel zůstala. Z těch dvou s bídou průměrných filmů by šel setříhat jeden solidní. Jenže to by Lex Barker musel natočit jedště jeden mizerný film, aby měl činži na dalšího půl roku a já blbec bych se na něho určitě podíval, takže bych si moc nepomohl. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé filmové zpracování dalších dobrodružství podle Karla Maye, i když jako u všech těchto filmů značně poupravené... Elegantní diplomat dr.Sternau se dostává do víru dění v bujarém a revolučním Mexiku...staví se na stranu dobra, tedy generála, který vede odboj proti císaři z rodu Habsburského, ilegálně dosazeného na trůn Mexika... Jeden z generálovách velitelů Verdoja však má zcela jiné plány než dobývání svobody a práv ve své zemi, chce pravý opak, moc a peníze, tedy zlato bájných Aztéků.. A k jeho zisku neváhá své vojáky přivézt na cestu desperátů, vraždí a okrádá nevinné. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 7/10/// +poutavý hudební mix, hodně postav, celkem drsné -škoda že ne drsnější, občas zmatečný děj a obrazovost snímku (hodně přeplácané)/// Tak v tomto případě si dám říct. Když pominu, že je to opravdu velký filmový mišmaš, tak je to docela zábavné a zajímavé. Řekl bych hodně pestré. Film však hlavně vyzdvihuje pestrobarevná hudební skladba, u které jsem se až místy smál, ale proč ně, pořád lepší než poslouchat jak šumí ticho :-). Příběh je opravdu hodně mimo mísu klasických Vinnetuovek, ale proti gustu… Zaujalo mě celkem velké množství herců a s tím spojených mnoho jejich osudů a charakterů, ovšem dle mého názoru díky tomu má málo prostoru Lex Barker. Jinak tento film mohu jedině vyzdvihnout./// Celkem 78%/// Technická: nějak jsem minul předešlí film Poklad Aztéků a tak jsem se domníval, že se jedná právě o tento film. No jo, bylo mě divné, že se příběh filmu vynořil odnikud. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Spolu s Pokladem Aztéků jde o nejdéle natáčenou Mayovku (celkem 152 dní). (hippyman)
  • V priebehu jedného roka od premiéry videlo film v Československu celkovo 539,202 divákov. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se, stejně jako tomu bylo u prvního dílu, v Jugoslávii (Zupci u Trebinje, Popovo Polje u Trebinje, Stubica u Titogradu, Tuzi u Titogradu, řeka Cijevna u Titogradu), Španělsku (okolí Barcelony, Montserrat) a Německu (zámek Charlottenburg v Berlíně). (hippyman)

Reklama

Reklama