Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (167)

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Clonu jsem musel hodnotit až po třech zhlédnutých dílech. Dlouho jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec jsem dal 4. Ale po 5. díle jsem musel hodnocení snížit. Důvodem je pomalé tempo a některé nelogické situace. Někdy jsem netušil, jak vyšetřovatelé dospěli ke svým závěrům. Asi bych šel s hodnocením ještě níž, ale díky Vice Kerekes to neudělám. Líbilo se mi, že mohla mluvit slovensky, což je jazyk, který vždy rád slyším. ()

Jeremiah

všechny recenze uživatele

Pokud bych hodnotil filmařské provedení - dobrý. Pokud budu hodnotit s pohledu reálnosti - pohádka ! Po zkušenostech s prací naší POLICIE vím, že valná většina policistů je u "sboru" pouze z finančních důvodů a problémy ostatních lidí je obtěžují / stejně jako většinu současných státních zaměstnanců a politiků /. Kde jsou ty doby, kdy práce u "četnictva" bylo posláním, stejně tak jako lékaře, učitele a nejnižšího kléru. Proto nechci hodnotit tento seriál a hejno jemu podobných pohádkových fikcí. Protože, co si budeme nalhávat, kolik skutečných viníků je za mřížemi ? ()

Reklama

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Hodnocení, které možná budu několikrát přepisovat, ale i tak: od Clony jsem nečekal nic, protože česká krimi se obvykle potácí v tragických (filmově, obsahově) polohách. Ale první díl na mě fungoval skoro na výbornou. Může za to především režie společně s kamerou. Efekty a filtry mi tady nevadí, k žánru patří a jsou pořád ještě na horní hranici únosnosti; nevyznívají trapně, spíše ryze filmově, a to je dobře. Po doku-televizním přístupu veškeré české konkurence, která ve své doslovnosti prakticky nikdy nefunguje, to je najednou snímání a stříhání s velkým smyslem pro kompozici, napětí, drama. Řehořkův přístup sice působí trochu okázale, protože je v rozporu s českým seriálovým standardem, ale v jistém slova smyslu je nesmírně úsporná. Nevidíme žádné zbytečné dialogy, žádné zbytečné zdravení postav, žádné nadbytečné scénky příchodů, odchodů, vysvětlujících voice-overů. Několikrát mě příjemně překvapilo, kolik toho zůstává nevyřčeno postavami. Stačí chytrý záběr a chytrý střih, abychom pochopili různé souvislosti. Bavil jsem se celý díl a s napětím čekám, jestli přijde zklamání, nebo zůstane laťka stejně vysoko. Dobrý Hádek. ///////// Druhý, třetí a čtvrtý díl to rozmělňují, příběh na sebe skoro vůbec nenavazuje (co se stalo s tou zmizelou bývalkou?!) a ubylo chytré režie a nadstandardní kamery, která se mi tak líbila v první části. Škoda, jde to do kelu. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

7/7 Práce s kamerou perfektní, obsazení rovněž (Hádek skvělý, Vica taktéž a Preiss s Medveckou jakbysmet), scénář se po prvním díle rozvíjí jen pomalu a na to, že má seriál pouze 7 dílů, bojím se, že se nestihne pořádně rozjet. Ale nechme se překvapit, zatím tři a půl. Bohužel ani druhý díl neukázal žádné tempo, děj (pokud zde nějaký nalezneme) se neskutečně vleče. Dobří herci a perfektní kameraman někdy nestačí... Třetí díl je prozatím nejlepší, ovšem pořád k dokonalosti hodně chybí, a to především slušný děj. Kamera pořád perfektní, herci ale moc nemají co hrát. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Klišé na entou. Dialogy jakoby opsané z amerických moderních krimi seriálů, rádoby umělecké, zazrněné záběry, rychlý střih a pod .... celé dost mimo. Přitom Kryštof Hádek podle mého pojal roli hodně dobře a asi jako jedinému jsem mu jeho postavu i věřil, totéž platí o Medvecké. Vica Kerekes je alespoň hezká, ale zbytek ubohost. No dobrá, pár záběrů dobrých (nohy ve sprše), jedním okem se to dalo sledovat a občas i celkem fajn hudba. I když po případech 1. oddělení totální propadák, přesto dvě hvězdy dávám (hlavně za Hádka). ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • „Nejedná se o profesní kriminálku, ale spíše o příběh mladého muže, který se řízením osudu ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě,“ prozradil o seriálu Clona kreativní producent ČT Jan Lekeš. (SONY_)
  • Vica Kerekes s souvislosti se seriálem uvedla: "Miluji akční věci a práci v terénu a taky že jsem byla jedinou ženou ve vyšetřovacím týmu, to mně okamžitě přesvědčilo. Která herečka by takovou práci nepřijala? S Tomášem se mi pracovalo skvěle. Stačilo, když něco naznačil, a já to hned pochopila a udělala, byli jsme napojení. Umí taky herce motivovat a pochválit. A mám ráda tu jeho dětinskost."  (nicolcat)
  • Epizoda se natáčela mj. na zámečku Bon Repos na Nymbursku. (a-ja)

Reklama

Reklama