Reklama

Reklama

Vincent (Bill Murray) je stárnoucí válečný veterán jak se patří - mrzutý a nepříjemný na všechny lidi. Když se do sousedního domu nastěhují noví sousedé, jeho poklidný život se obrátí vzhůru nohama a on má najednou každý den na krku 12letého kluka. Ačkoliv je Vincent cynik, který sází, miluje whisky a dost často navštěvuje striptýzové kluby, nakonec se z něj stane ten nejlepší přítel pro chlapce, který se právě vyrovnává s rozvodem svých rodičů, novou školou a novým životem. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (436)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Prohráváš pořád. Jeden by si myslel, že už sis zvykl." Tak se nám z prudivého Vincenta stal adept na svatého. Já se tedy v náboženských záležitostech necítím příliš kovaný, ale přesto mi moc nesedí, že alkoholikovi, sázkaři, lháři a zloději stačí ke svatořečení to, že si občas zahraje na doktora, pradlenu, instruktora bojových umění nebo falešného manžela. Já bych mu možná nějaký ten hříšek umáznul, ale tady se putuje z extrému do extrému. No nic, nebudu to řešit, protože Vincent samotný je poměrně zábavná postava a to ostatní nebylo až tak podstatné. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Miluj suseda (blížneho) svojho... ako seba samého. Bill Murray je parádne otravný a mrzutý, náladový, starý a vráskavý. Ten fajn dojem robí samozrejme on a to ostatné už akosi nebolo čím vyplniť. Ruská prostitútka, mužský vzor pre dospievajúceho chlapca, nejaké tie akoby komické príhody, srdce z kameňa versus zaplavenie vrúcnymi citmi...Patetické deja vú, aké to už veľakrát bolo. Vyvažuje to však charakter ústrednej postavy. ()

Reklama

Janek 

všechny recenze uživatele

Svatý Vincent funguje, protože má výtečný casting; závěrečný sentiment vůbec nevadí ba naopak, v tomto poctivém hereckém podání působí velmi příjemně (a lidsky!). Jediné co moc nefunguje je Naomi Watts, která tlačí tu komedii až moc na doraz; a český překlad titulu, který tak trochu boří důvtipný název, který má co do činění s vyzněním příběhu. 70% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Od podobně zaměřených filmů v Miluj souseda svého hlavní postava neprochází příliš velkým vývojem. Je tu opět jeden důchodce, tentokrát válečný veterán Vincent, který má zdánlivě všechno a všechny na háku. Shodou okolností začne dělat babysittera dvanáctiletému Oliverovi, který ho postupně vytrhává z letargie. Nesledujeme ale nějaký zásadní posun od zapšklého starce ke starostlivému "dědečkovi", spíše nám film postupně odkrývá jednotlivé vrstvy Vincentova charakteru - nejdříve ty negativní (alkohol, dluhy, sázení), posléze pozitivní (péče o nemocnou manželku) finálně stvrzené v závěrečné Oliverově školní prezentaci. O to více je pro mě hlavní hrdina uvěřitelnějším a když k tomu připočteme, že jej hraje ženiální Bill Murray, zábavná podívaná je na světě. P.S. Trochu mi vadí, že songy od The National cpou téměř do každého nízkorozpočtového bijáku, naopak hodně potěšila pasáž v baru, kde Vincent trsá na klasiku Somebody to Love od Jefferson Airplane. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Billa Murrayho a ty jeho životní ztroskotance a loosery. Je to sice škatulka, ze které téměř nevystupuje, ale zase má tyhle role zažité jako málokdo jiný. Tady mu Theodore Melfi přidělil navíc malého kluka, což je taky obehraný scénář, stárnoucí muž a transgenerační vztah s dítětem, které začíná objevovat svět a potřebuje průvodce. Nutno dodat svérázného průvodce. A právě tenhle svéráz je největší devizou filmu, ironický a satirický pohled na život v Americe, touhle optikou asi jen těžko ,,nejlepšího místa k životu na zemi." A to je první část snímku, ta zábavná a fungující na 100 procent. Pak ovšem přijde ta druhá část, ta vážná, a ta už tak nosná není. Škoda, že Theodore Melfi honil ve scénáři tolik slepic najednou, kdyby zůstalo jen u záměru napsat a natočit nemainstreamovou mírně jízlivou komedii o životě v Brooklynu (s občasným brnkáním na sociální strunu), jehož symbolem je starý zatrpklý válečný veterán, bylo by to prima a St. Vincent by asi byl filmovou událostí, záměr přimíchat do toho ještě tu typicky americkou oslavu rodinných hodnot, ze které plynou všechny ty sentimentálně laděné scény a ždímání emocí, trochu zamával s vyzněním filmu. Ta první komediální část byla dokonalá, opravdu hodně vtipná, ta druhá vážná se moc nepovedla, kdyby už tedy byla alespoň variací Eastwoodovo Gran Torina tím vztahem starý zatrpklý muž - mladý kluk ze sousedství, ale naštěstí po happyendu přišel ještě takový jízlivý závěr ve scéně u oběda...a pak také ta dokonalá scéna při běžících titulcích. Bill Murray je vážně boží...i když zalévá trávník... :-) Já jsem katolík. Tohle náboženství je nejlepší, protože má nejvíc pravidel ... a nejlepší ohozy. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (10)

  • Vincentovi (Bill Murray) předci jsou údajně Irové, jeho příjmení se však píše MacKenna, což je skotské příjemní. Irové by totiž nenapsali "Mac" ale "Mc". (hansel97)
  • Když se Oliver (Jaeden Lieberher) vrací první den ze školy, kde mu ukradli všechny věci včetně oblečení, v úboru na tělocvik, má při odchodu ze školy bílé boty, když ale dojde domů, je jejich barva šedivá. (hansel97)

Reklama

Reklama