Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

foundation 

všechny recenze uživatele

Paradoxne to je u mna presne naopak. Druhy diel serie sa mi zdal kvalitnejsi, vtipnejsi a celkovo lepsi ako diel prvy. V tomto pripade ojedinele trapne vtipky sa daju prepacit pretoze ich s prehladom valcuju sceny s ktorych som vazne nemohol. Dost dobra komedia ktora samozrejme nie je zalozena na slovnom humore ale na vybornej situacnej komike. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Víceméně kopie svého předchůce, v mých očích o chloupek lepší než první Božské šílenství díky větší porci humoru, hlavně díky komickým situacím mezi hlavní dvojicí ( reportérka a pilot ), hyeně, ted nevím co o bylo za zvíře, co se Stephenovi zakouslo do boty, dvěma zatýkajícím se vojáků a samozřejmě křovácké rodince - 80 %. ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Smál jsem od začátku do konce. A to je přesně ten důvod, proč dávám plných pět. Ono natočit pohodový ztřeštěně zábavný film je mnohem větší dřina, než ony přešpekulované intelektuálně "vyhrocené" příběhy, které nikoho nezajímají (kromě ega jejich tvůrců a přitroublých kritiků) a na které lidi do kina nechodí a maximálně jimi vyplňuje hluboce intelektuálně zaměřený chrám a tvrz kultury ČT půlnoc na ČT2 nebo na Artu....Z celého toho filmu navíc čiší laskavost a určitá láskyplnost ke všem přítomným (včetně kubánského revolucionáře...), skvělá je L. Farugia, pro kterou to byla snad jediná role ve filmu, co vím, těžce sympatické bylo trio Křováků na čele s tatíkem N!xauem, jediné, co mně trochu posléze kazilo dojem z pohody filmu (byť to s vlastním filmem má souvislost pouze věcnou) je fakt, že tito Křováci jsou lovnou zvěří pro všechny ty Zuluy a ostatní vzorné černochy v oblasti jižní Afriky, což ovšem v rámci hyperkorektní sebemrskačské "západní" a "bílé" civilizace zazní jen zcela okrajově a vlastně náhodou, stejně jako třeba vyvražďování bílého obyvatelstva v Zimbabwe....no, ale když se vrátím k tomu filmu, scéna, kdy opice krade Ann plechovku na vodu taky nemá chybu - jenom to zvíře naučit, co má dělat. Na filmu je taky sympatická ukázka toho, jak někteří mladí yuppies (Ann) chápou a znají svět - tady je to s nadsázkou, ale daleko od pravdy to rozhodně není. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stylem velmi podobné první části. Několik různých příběhů se navzájem protkává a mísí (Xixao hledá své děti, které se připletly pod ruce pašerákům slonoviny. Doktorka Taylorová a Doktor Marshall ztroskotají uprsotřed pouště, a snaží se dostat zpátky. Kubánský a místní (těžko říct který) vojáci se snaží dostat jeden druhého)... Oproti prvnímu dílu o něco horší, i když Xixao dostává víc prostoru. Scéna s naštvaným jezevcem (či co to je za potvoru) je ale ovšem nezapomenutelná :) ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vidím to tak potřetí a nelze než říci, že je to příjemné, pohodové, úsměvné a roztomiloučké... A poučné - XiXaovo vyprávění o bílých a o tom, jak umí kouzlit a těmi kouzly způsobit, že věci chodí a lítají, ale jinak chytří nejsou, protože nejsou schopni v buši přežít... Jak asi hloupí musíme připadat kačkám a psům? :) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Když v čase 36:50 zoolog Marshall (Hans Strydom) dělá otvor do podlahy, protože medojed prokousl pravou pneumatiku, je otvor správně na pravé straně ve směru letu. Ale ve vzduchu v čase 38:09 a 38:44 je pak vidět, že otvor je na levé straně ve směru letu. A v čase 39:17 je pak zase vidět zpátky na pravé straně. (Stefi_836)
  • N!xau (Xi) obdržel za toto pokračování přibližně čtyřistakrát vyšší honorář než za předchozí film. (KucC)
  • Během letu ultralehkého letadla dojde palivo. Stephen Marshall (Hans Strydom) dolévá do nádrže whisky. Jenže jelikož se jedná o dvoutaktní motory, běh na čistou whisky by je zničil: prostě by se zadřely, protože v palivu musí být namíchán olej. (pjotri)

Reklama

Reklama