Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (117)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Prostředí a atmosféra jsou takové, že jsem na to místy koukal s otevřenou pusou. Dnes, když jsou Alpy synonymem lyžařských středisek, si nedovedeme představit, jaké to v minulosti muselo být syrové a drsné místo pro život. A v tomhle filmu to je v míře vrchovaté! Negativum: Na první shlédnutí jsem registroval několik rušivých míst ve kterých režisérská práce nebo práce s hudbou nebyla kompaktní se zbytkem. Taky půjdu proti většině a řeknu, že přestřelky nejsou to, co tento film dělá jedinečným. Přesto. Zdejších aktuálně 66% považuji za podhodnocení Temného údolí. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wZqYbJM3JJc ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Před Brennerem za Brennerem nikdo nesmí být nebo....! Co se dělo ještě nedávno v alpských údolích, v zimě hermeticky uzavřených, to by bylo na dlouhé zimní večery. Tenhle příběh by se ale nedal vyprávět dobře, protože ještě nebyla elektronická muzika, která už sama o sobě musí budit hrůzu. Kdo má rád western tak tady musí zplakat jako syn při setkání s otcem - není to syn jediný, přestože pravobočky nemilosrdně vyhubil. Levobočkům ale utekl před noserm. Účelový film, který se u mne absolutně minul s účelem. ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Western po rakousku. Záhadný Američan Greider přijede v polovině 19. století z neznámých důvodů do odloučené horské vísky vysoko v Alpách a chce zde přečkat zimu. Uzavřená komunita, žijící zde pod nadvládou rodiny Brennerů, cizince překvapivě přijímá a v TEMNÉM údolí se začnou dít věci. Temná minulost vystoupí na světlo světa a proti sobě najednou stojí cizinec a starý Brenner s jeho šesti syny. Vypravěčka, místní děvče Luzi, zprostředkovává spolu s brilantními záběry kameramana příběh o pomstě a křivdách z minulosti, o lidském zlu, které ve vesnici přetrvává do současnosti. Málomluvný (své)rázný western z drsného a nehostinného prostředí mrazivých svahů Alp, natočený dle stejnojmenného románu Thomase Willmanna v rakousko-německé koprodukci, využívá jak specifických prvků tohoto původem západního žánru, tak i elementů žánru typického pro německy mluvící prostor – tzv. Heimatfilmu. Režisér klade důraz primárně na atmosféru a vybroušenou kompozici obrazů, včetně slow motion záběrů akce či dokonce chvilkového snímání přes krev, jež se odrazila do kamery. Pravda, charaktery zúčastněných (mimochodem, mluvících tyrolským dialektem) jsou v podstatě bez výjimky ploché a statické, film však stojí na jiných kvalitách, o nichž už byla řeč. Příběh, zarámovaný cynicky klidným příjezdem a odjezdem cizince, si nenechte ujít! ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

Brrr, chvílemi mi byla při sledování zima. Cesta za pomstou natočená realisticky a syrově. Příběh jednoduchý, ale nenudí. Hlavní hrdina od pohledu sympaťák a v mnoha záběrech velice podobný slavnějšímu DiCapriovi. Ve filmu dobře funguje atmosféra zapadlé vesničky vysoko v horách. V Alpách jsem byl se svojí krásnou přítelkyní (modelkou) a vím, že jsou nádherné. Jsem rád, že po kvalitním westernu Spása vznikl v Evropě další dobrý snímek tohoto žánru. Hodnotím mezi 3-4*. Film doporučuji. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

jo, Brennere ml., kdybys místo prznění cizích nevěst sledoval vývoj amerických zbraní, věděl bys, že winchestrovka je na víc jak dva náboje...:) Jinak vynikající, nádherné záběry zimních Alp, na které se zvláště v těchto nelidských vedrech dobře dívá. Myslím, že Sam Riley roli nemluvného mstitele zvládnul docela dobře. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama