Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mám kladný vzťah ku kozmonautike, nakoľko na základnej škole sme boli pioniersky oddiel Vladimíra Remeka. Ale teraz vážne - celkom slušné na Rusov, Gagarin vyzeral ako skutočný Gagarin, bavilo ma to, nič ma extra nerušilo, to spomínanie na minulosť počas letu sa mi celkom pozdávalo a hudba slušná. Silné tri hviezdy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu veľa retrospektív, ale čo s filmom o Gagarinovi, keď sa vo vesmíre nič zaujímavé neudialo a ani si veľmi nemal s kým pokecať. Aspoň tie vesmírne scény sa vydarili a nakoniec aj ten sovietsky pátos k takejto udalsti patrí. –––– Jak se vám spalo? – Jak nás učili. Spalo se nám dobře. –––– Chruščovovi se líbila Gagarinova fotografie.  –––– Naše planéta je kolébkou lidstva. Ale v kolébce se nedá žít vĕčnĕ. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte?-Celý svět slyšel tu zprávu TASSU, celý svět zanechal hovoru, celý svět vyskočil od rozhlasu, a zvedl zraky své nahoru! Dobrý den, majore Gagarine, tak jsme se přece jen dočkali.....píseň, co druhý den po startu ovládla republiku:-) Shlédla jsem velmi povedený film, v němž byly retrospektivy z Gagarinova dětství, výcviku a následoval let. Z absolutně chudých podmínek až tam...Žalnin má skutečně úsměv Gagarina, jak už bylo přede mnou uvedeno, sledovali jsme zodpovědnou postavu Koroljova, který nikdy neměl v životě na růžích ustláno a lidstvo se skutečně prvně dotklo hvězd. Emotivní závěr mne donutil dát plný počet. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

"Je modrá, je kulatá, je krásná!" A film je taky moc pěkně natočený. Člověk se, zvláště při pohledu na rodiče, neubrání dojetí. Propaganda je pro některé diváky problém? Jak by to vypadalo, kdyby ji tvůrci ve filmu obešli? Na můj vkus byli konkrétně v tomto počinu v tomto směru ještě umírnění, dobře si pamatuji, v čem jsme žili a jaké debiloviny naše žití provázely. Konkrétně Gagarina jsme museli malovat ve výtvarce každý duben, jen kvůli odstupu cca pětatřiceti let od základních lavic, jsem se na film podívala, jinak pachuť hnusu na patře. Tahle sebevražedná mise rusákům dopadla a ono je to fajn. Každá cesta ke hvězdám totiž není o ničem jiném. Čísla a štěstí. Velké štěstí. Tehdejší euforii už dnes chápu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Po tebe môžu letieť do vesmíru tisíce ďalších, ale pamätať si budú prvého..." Na Gagarina ma upozornil užívateľ Big Bear, inak by mi trvalo podstatne dlhšie, než by som sa k nemu dostal (alebo do jeho recenzie, že?). Presne tento typ filmov vyhľadávam a Gagarin, ako prvý človek vo vesmíre je dosť slávna a zaujímavá osobnosť, o ktorej stojí za to natočiť film. Rusi to zobrali vážne a film môžme smelo porovnať s tým najlepším z USA. Úplná dokonalosť to nie je, pretože osobne mi tam chýbalo trochu viac detstva, dospievania, ale hlavne jeho život po veľkolepom návrate, ktorý sa neskôr skončil tragicky. Práve na tú tragickú časť som sa "tešil" pretože som myslel, že mi povie a ukáže niečo viac ako viem. Napriek tomu príprava kozmonautov a Gagarinov let sú tak úžasné scény, že už len kvôli nim treba dať filmu šancu. Poniektorí tu vyčítajú silne patriotickú hudbu, ale myslím, že bola skvelá a snímky z USA sú na tom s hudbou podobne. Hlavný predstaviteľ bol vybraný celkom dobre, osobne by som ho trochu vykŕmil, aby nepôsobil tak štíhlo, ale istá podoba a hlavne talent tu je. Skvelá pocta človeku, ktorý si to zaslúži. Dosvidania, Jurij alexejevič Gagarin! 80%. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)

Reklama

Reklama