Reklama

Reklama

Hornblower - Rovná šance

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: The Even Chance (více)

Obsahy(1)

Historicko - dobrodružná filmová séria životnej cesty Horatia Hornblowera, legendárneho britského dôstojníka, s vynikajúcim hereckým obsadením. Veľkolepé a výpravné ťaženia britského impéria nepoznali hranice. Práve naopak, neustále ich prekračovali. A v tom bol Hornblower lepší ako ktokoľvek iný. Už od verbovačky v prístavnom mestečku Portsmouth bolo jasné, že do služieb britskej armády vstupuje muž, na ktorého sa len tak ľahko nezabudne. A jeho kariéra je dostatočne bohatá na to, aby sa pri tom nikto nenudil. Vojny zúria všade na okolo a my sa staneme spoločníkmi jedného z najudatnejších dôstojníkov svojej doby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Nechci obviňovat tvůrce, tohoto jinak výborného televizního dobrodružného filmu, že by neměli základní znalosti o boji na moři během revolučních válek a historicko-technické chyby dělali schválně. Myslím, že se prostě natáčelo s tím, co bylo po ruce a k dispozici a i příběh byl sepsán tak, aby šlo o maximální dobrodružství. Problém tedy není s příběhem, vymýšlet se dá cokoliv a koneckonců scénář čerpal z knižní předlohy. Co mi ale lehce vadilo, že loď, na které se Horatio nacházel první část filmu, byla krásná 74 dělová řadová loď a uváděna zde byla jako bárka. Horší už bylo, když byla potopena! francouzskou lodí s pár děly, která poté prchala před Indy, což byla fregata s bezmála polovičkou děl než první Horatiova loď. Asi drobnost, ale já na to musel stále myslet. Více prostoru než jsem čekal, dostali i ostatní členové posádky a ne jen samotný Horatio, ale snad by to chtělo ještě maličko víc a naopak méně naivity. Potěšila i, na televizní film, zdařilá výprava. Takže pokud divák přivře oči a realitu na plátně přijme, vše ostatní je výborné a jedná se o znamenitý první díl, hádám dopředu, povedené série. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná série o námořníkovi Horaciu Hornblowerovi začíná hodně výstižným názvem. Hornblower má šanci 50:50, zda bude úspěšnou televizní sérií, či ne. Úvodní díl, který se věnuje především seznámení se s chystaným dějem a představením hlavní postavy, pozvolna udává pozitivní směr této sérii. Hlavně druhá polovina filmu, kdy už se jde do akce, mě přesvědčila o tom, že tuto sérii rozhodně musím vidět celou. 75 % ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím kde vzal pisatel oficiálního distributorského obsahu, že Hornblower byl naverbován... Jeho otec, chudý avšak velmi zdatný lékař pomohl jednomu starému kapitánovi a s jeho pomocí se Hornblower dostal na plavčické poddůstojnické místo na HMS Justinian. Ta je v zátoce na kotvě stejně jako další britské lodě královského válečného námořnictva, protože se zrovna nikde neválčí. Ale naděje je na obzoru. Lůza lapila francouzského krále a chtějí jej popravit a z toho kyne naděje na pořádnou válku s republikánskou Francií! Jak víme z dějin, život Ludvíka XVI vyhasl pod quilotinou a Británie vstoupila do války s Francií. Hornblower se však cítí vázán povinností sloužit pod stařičkým kapitánem a odmítne sen každého mladého muže jít sloužit na válečkou fregatu. Tam šťastlivce, které nesmetou dělové salvy protivníka, kulky z mušket či nejsou probodnuti šavlí při bojích na palubách zahákovaných lodí čeká rychlé povyšování a dle hodnosti i procento kořisti ze vzdávajících se lodí a jejich zabaveného nákladu. Hornblower má navíc problémy se starším poddůstojníkem, který dle nepsaných práv staršího zkušenějšího lodníka tyranizuje a šikanuje poddůstojníky přičemž si právě nejvíce zasedne na Hornblowera. Jenže válka se na plno rozjíždí a na spory uvnitř mužstva nemá kapitán válečné fregaty kam Hornblower stejně nakonec nastoupí čas. ---- Všechny diváky tohoto období neznalé chci upozornit, že tady na lanech neskáče žádný Jack Sparrow, nejsou tu piráti ani korzárští kapitánové lemtající rum v Port Royale... Jedná se o konec osmnáctého století a začátek devatenáctého. Lodě Jejího veličenstav dominují oceánům všech moří. Británie je velmocí, kterou periodicky prudí Francie a také Španělsko... Moře křižují nejen nákladní škunery, ale i těžké válečné fregaty s několika patry dělových palub a stovkami vojáků na palubě... Hornblower je prý natočen podle některých okamžiků z života snad nejslavnějšího britského admirála Horatia Nelsona, který triumfoval vítězstvím v bitvě u Trafalgaru, kde se stal legendou a námořním bohem pro každého britského námořníka. V tomto filmu uvidíme jak to na válečných lodích chodilo, uvidíme brutální boje, kdy to lodě do sebe rvali salvami z děl paluba na palubě... Všechny postavy jsou typově naprosto dokonalé, Brita i Frantíka rozeznáte nejen podle dobových šatů, ale řekl bych i podle obličejů ! Jednoznačně pětihvězdičková záležitost! Pět salv s děl na levoboku! * * * * * Koho téma zaujalo a chce o Lordu Nelsonovi vědět více - dpopručuji k přečení knihu Moniky Bandasové - Horatio Nelson ! ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejlepší! Horacio si mě získal hned od začátku a nepustil mě ani po posledním díle. Jeho příběhy a dobrodružství co prožíval, jsem si užil opravdu srdečně. Všechny filmy jsou kvalitně natočené až se nechce věřit, že je to TV film. Představitel Horacia Hornblowera si s tou rolí nadmíru výborně poradil. Škoda že to osmým filmem končí. Prostě výborný román a z vojenského prostředí 18. a 19 stol, u kterého se člověk nenudí. Nemrzí mě ty hodiny co jsem u toho strávil. Pro mě plný počet a výborné zpestření vánoc 2009. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Horatio neztrácí ani po letech. Je správňácký jako superman. Možná i víc. Alespoň v tomto prvním díle na něm nelpí snad ani smítko. Rovná šance má spoustu děje a pěkně vystavený příběh. Pořád je ale během devadesáti minut i spousta času na rozvinutí charakterů všech potřebných postav. Zásluha patří i skvělým hercům, kterým stačí se trochu zatvářit a divákovi je hned všechno jasné. Ke konci jsem se už jen tetelil nad lehkými vtípky a spravedlností pro toho nejsprávnějšího námořníka. Nějaké ty škraloupy se najdou. Hlavně co se týče technického spracování a nějaké té nadsázky, ale stejně je to parádní rodinná podívaná. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Turecku, na Ukrajině a v Portugalsku. (Terva)
  • Speciálně pro tento seriál byla postavena loď s názvem „Grand Turk“ inspirovaná skutečnou lodí HMS Blandford. Na jedné straně byla natřena černou a na druhé červenou barvou, takže mohla sloužit jako britská nebo francouzská loď, v závislosti na úhlu, ze kterého byla točena. Dnes se tato loď nazývá Étoile du Roy (Královská hvězda) a je využívána zejména pro firemní akce a reklamní účely. (Untentrauer)

Reklama

Reklama