Reklama

Reklama

Velké ticho

  • Česko Velký klid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Brutální vrah Tigrero alias Loco (Klaus Kinski) vede skupinu chamtivých lovců lidí, kteří pronásledují bandu desperátů skrývajících se v zasněžených horách Utahu. Silence (Jean-Louis Trintignant) je němý pistolník, jehož si najme mladá žena Pauline (Vonetta McGee), když Locova banda zavraždí jejího manžela. A Silence rozpoutá boj dobra se zlem pro spravedlnost a pro pomstu... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (181)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi netypický western, snad jen pěkná Morriconeho hudba by tak trochu odpovídala tomuto tzv. nihilistickému "spagetti westernu", naprosto "negativnímu" filmu, ale v pozitivním slova smyslu. Film je zasazen do drsné zimní přírody někde v horách Utahu. Snímek byl snad dokonce natočen - alespoň podle textu v epilogu filmu - podle skutečné události, ale na to si teď doopravdy už nevzpomenu. Proč negativní? Všechny pozitivní postavy během filmu postupně zemřou, nebo utrpí jiná příkoří, všechny záporné postavy nejenže přežijí, ale nakonec i...Více ve filmu.. Navíc hlavní hrdina Silence nemluví, protože nemá od dětství jazyk. Podstatou děje kromě jednoho milostného vzplanutí, je lovení lidí za peníze, tvrdý boj o přežití v drsné přírodě, kde vládnou vyvrhelové společnosti. Film je neskutečně autentický, hodně syrový a má několik brutálních scén à la Peckinpah nebo Leone. Němý jezdec Silence (který mi zde připomínal prožitými traumaty v dětství a následnou odplatou Harmoniku z filmu Tenkrát na západě ) se svou německou automatickou sklápěcí pistolí Mauser odvedl perfektní výkon, stejně tak i Tigrero alias Loco, ďábelský Klaus Kinski, byl ve scéně u stolu v baru a ve vypořádání se šerifem rovněž perfektní. Škoda jen, že se Clintu Eastwoodovi nepodařilo natočit zamýšlený americký remake, bohužel se nepodařilo koupit autorská práva. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Chudáci koně. To je jedna z věcí, která mě upřímně zarazila a pozorovat, jak se mnohý komoň boří po břicho do sněhu (a to i za předpokladu, že sníh bylo vlastně kvantum pěny na holení a ač je to u krajinkových záběrů nepravděpodobné, pořád se mi ta varianta líbí víc)... Nu, alespoň je to jedna z věcí, které dodávají drsnou atmosféru, která by mohla být lepší, nebýt Morriconeho, který spíš než on sám zněla mému uchu jako Morriconeho nápodoba podobná té, která je patrná u hlavního hrdiny s jistým Dolarovým Blonďákem. Docela mě překvapil Klaus Kinsky, který mě bavil, vždycky jsem ho totiž považoval jen za jednookého, mezi herecky slepými, ale jak vidno zde, možná mu trošku křivdím. Závěr je mým snem, kéž by se podobně laděných zjevovalo vícero, tomuhle snad chyběl jen cynický humr. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Všechno v tomto filmu je tak trochu jinak. Klasické atributy spaghetty westernu nejsou na první pohled tak patrné. Corbucci točí příběh hodně syrově, dalo by se říci až "evropsky" či "artově". Trintignant je spíš romantickým hrdinou a ne typickým vychytralým ostrostřelcem, upocené pistolníky a rozpálenou poušť vystřídala zasněžená krajina, kterou stěží projede jezdec na promrzlém koni. A pak je tu samozřejmě neuvěřitelný závěr, který vás nechá s otevřenou pusou němě zírat na ubíhající titulky. Il grande silenzio. Velké ticho. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 Mno porad mi to unikalo, ale nakonec velke zklamani. Vyprava - dobra. Preneseni do zimy se v pripade italske produkce dalo z financnich duvodu cekat a neni to na skodu - ale MrMcCabe to neni. Pribeh jalovy - chytani valecnych uprchliku, dosazeni noveho serifa, najemny zabijak. Postavy promenlive - Klaus je vyborny vzdy a vsude, tomu frantikovi uz leta nemuzu prijit na jmeno - neco jako Triangltanglt ;]] me opet presvedcil, ze je schopen svou pritomnosti podelat sebelepsi film. Konec podareneny vcetne vsech umrti to trochu zveda. A pravda atmosferu by to melo. Durazne varuju pred anglickym dabingem - berte original vsema deseti!!!! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, že toto je přímo definice typického cynicko-brutálního italowesternu. Podobné postupy jako u Leoneho, rovněž poetická a místy i paradoxně radostná hudba Morriconeho - dohromady by to bylo na čtyři hvězdičky. Ale ten anarchisticko - nihilistický závěr to srazil na trojku ( v USA tehdy vznikal rovněž western s krvavými jatky: Divoká banda). Rok 1968 byl v dějinách zlomový (zatím se to ve školách neučí), naplno se provalila hráz jakýchkoliv zábran, násilí i nemravnosti. Lze to názorně doložit právě ve filmovém umění, ale i jinde... K 22.11.2015 hodnocení 81% (silně přeceňované), hudba je obšem vynikající!!! (Morricone komponoval často nádhernou hudbu k nedobrým filmům - zajímalo by mne, jestli úmyslně či nevědomě). ()

Galerie (64)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v okolí italského horského střediska Cortina d'Ampezzo. (/Pablo)
  • Sníh ve městečku Snow Hill byl vytvořen za pomoci mnoha galonů pěny na holení. (DaViD´82)
  • Mimo jiné se film natáčel i v oblasti Alta Badia v Italských Dolomitech. Zejména pak ve vesnicích Badia a San Cassiano. (major.warren)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama