Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak mám hodnotiť emocionálny zážitok tak je to za plný počet hviezdičiek. V tom prípade sú mi  réžia, kamera, herecké výkony a obdobné kritériá hodnotenia úplne ľahostajné. Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď je nejaký kôň dobrý, je to v poriadku, ale keď je veľmi dobrý, môže narušiť systém..." Prvý pohľad na koňa menom Phar Lap nebol práve lákavý, ale rodokmene niečo napovedajú. Z lenivého koňa treba vydolovať to najlepšie, čo v ňom je. A niekde tam hlboko v zakorenenej lenivosti sa skrýva šampión... Film Phar Lap je klasikov a od jeho vzniku pribudlo niekoľko podobných filmov, no najviac sa mi pozdával Seabiscuit. Atraktivitu filmu zosilňujú silné zákulisné boje i večné spory medzi trojicou tréner, opatrovateľ a majiteľ, ktorý koňovi nikdy neveril. Aspoň do tej doby, kým nevyhral prvý závod... Phar Lap je výborný film o výnimočnom koni. "To nebol iba kôň. Bol najlepší." 100%. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si marně v roce 1983 myslli, že Phar Lap je ten nejslavnější kůň, kterého kdy dostihy objevily. Jenže to se u nás neměl objevit Josef Váňa se svým Tiumenem. Ten jim totiž se svým životním příběhem okamžitě natrhnul prdel. Kromě osmdesátkovýho feelingu tak film přinesl klasickou sportovní zápletku, ale i skutečnost, že dostihy ukázal z té nejtěžší stránky..ze stránky koně. A za to si film pozornost určitě zaslouží. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Drámy zo športového prostredia ma nikdy neprestanú baviť. Rok výroby nehrá úlohu, dokonca v tomto prípade sa s ním spájajú krásne nostalgické spomienky na detské časy, kedy ma takéto filmy doslova uchvátili a aj keď si už poriadne nespomínam na dej (musím si to pozrieť ešte raz), pocit vo mne ostáva navždy... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Harry Telford měl ve skutečnosti i malou dcerku. Podlehla nemoci ve stejné době jako Phar Lap. (luphick)

Reklama

Reklama