Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak před tímto filmem jsem o dostizích věděl velmi málo. Moje znalosti by se daly shrnout na jediné jméno - žokej Váňa. Vůbec jsem se na dostihy nedival a nechápal jsem, co na nich všichni vidí. Po zhlédnutí tohoto filmu už je mi to jasné. Nečekaně povedený australský film, který divákovi ukáže, jak dostihy kdysi fungovaly. Tento film je natočen s opravdu opravdovým citem. Krásně ho doplňuje hudba. Dokonce i zcela neznámí herci jsou zde skvělí. Trošku mě překvapuje, že film zde zatím hodnotilo tak málo lidí. Asi spousta z nich trpí předsudky vůči australské kinematografii. Film neustále graduje, graduje a graduje. Přibližně poslední půlhodinka je totální psycho. Přiznám se, že mě docela obměkčila. K slzám samozřejmě ne. Ale i tak jsem to nečekal. 4* ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne, dobre a pútavo natočený film, ktorý robí pamiatke Phar Lapa dobré meno. Samotný film vyniká predovšetkým dobrými hereckými výkonmi, peknou hudbou a veľmi dobre sú spracované i dostihové preteky, ktoré nenechávajú diváka chladným. A určite aj samotný Phar Lap by spokojne erdžal pri pohľade na tento kvalitný film. ()

Reklama

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nudný film, který vysvitne v momentě, kdy prosvitne srdce koně Phar Lapa. Srdce, díky němuž poráží ostatní koně a stává se něčím víc. To by nikdy nezvládl bez člověka, který se stane jeho přítelem. Opravdu škoda, že se nezjistilo z jakého důvodu Phar Lap umřel. Svým způsobem krásný životopisný film. ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Filmová verze věrně znázorňující osud dostihové legendy se v některých ohledech bohužel neubránila amatérskému zpracování. Příklad za všechny: Na můj vkus se děj odehrával ukvapeně až chaoticky- a to především zásluhou rychlého střihu. Nedostal jsem tak sice příležitost nudit se, ale ani být snímkem nějak zvlášť oslněn. 60% ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Vo svete športu sa občas objaví fenomén, ktorý je o triedu lepší než ostatní. Ak je film natočený podľa skutočných udalostí a vystupujú v ňom reálne osoby, podvedome pridávam filmu hviezdu naviac. Ak je však film tak citlivo a geniálne natočený, nanajvýš s tak charizmatickým hlavným hrdinom je hviezda naviac zbytočná. Phar Lap je film ktorý, i keď má nejaký ten rôčik, nádherným biografickým dielom legendy dostihového športu. Nikdy som nebol extra fanúšik dostihov, ani sa zo mňa po filme nestal, ale film si určite rád pozriem znovu a znovu. Film aj o tom, že ľudia sú kvôli peniazom a umelo vytvorením pravidlám ochotný zájsť až ku týraniu, či zabitiu toho najlepšieho. Záver filmu dokonca otvára zadné vrátka všetkým možným konšpiračným teóriám, čo sa mohlo stať. Majestátne zviera, heroické výkony, geniálna hudba, zaujímavé prostredie a iné veci, ktoré radi vo filmoch vidíme = 5*. TO MEMORY OF PHAR LAP! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Medzi najväčšie úspechy Tommyho Woodcocka (Tom Burlinson) možno zaradiť koňa zvaného Reckless, ktorý vyhral dostihy v Sydney, Adelaide a Brisbane a skončil druhy na dostihu v Melbourne v roku 1977. Tommy bol uznávaný za svoje tréningové metódy a svoju veľkú lásku ku koňom. Trénoval až do svojich 78 rokov. (Scevola)
  • Srdce skutečného Phar Lapa vážilo 14 liber (tj. 6,35 kg). Pro srovnání, srdce průměrného plnokrevníka váží devět liber. (Komi.xxx)
  • Billy Eliot, Phar Lapov džokej, ktorý bol úplne zdrvený záhadnou smrťou Phar Lapa, daroval svoje sedlo džokejovi, ktorý sa volal George Woolf, ako gesto ich spoločného priateľstva. Woolf sa stal jedným z najlepších amerických jazdcov a používal toto sedlo aj na svojom obľúbenom koňovi, zvanom Seabiscuit, ktorý si podobne ako Phar Lap podmanil národ počas krízy v 30-tych rokoch. Toto sedlo sa stalo jeho talizmanom a zhodou okolnosti ho odvtedy ako ho dostal nepoužil len raz, a to pri posledných pretekoch, kedy nešťastnou záhadou zahynul. (Scevola)

Reklama

Reklama